NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید

نقاط قوت و ضعف ایده ایجاد «اتحادیه بانکی» در اروپا

نقاط قوت و ضعف ایده ایجاد «اتحادیه بانکی» در اروپا
Copyright 
نگارش از Euronews
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

توفانی که از آمریکا آغاز شده بود و در ابتدا بحرانی کوچک به نظر می رسید، در نهایت به نیاز مالی هنگفت بانکهای اروپایی ختم شد. همزمان، در مواردی بعلت تلاش دولتها برای نجات بانکها، بحران بدهی های دولتی هم تشدید شد. اما در موارد دیگر این خود بحران بدهی های دولتی بود که بی ثباتی نظام بانکی را در پی داشت. یک آلودگی دو سویه، یک دور باطل.

اما تجربه بحران اخیر و شکنندگی برخی بانکها نشان داد برای برخورداری از یک بازار مالی واحد و موثر و همچنین جلوگیری از شکاف و چند دستگی در برابر بحرانهای محتمل در آینده، بانکها باید متوازن شوند. در عین حال باید به حوزه های آسیب پذیری آنها هم توجه شود و مشکلات را قبل از حاد شدنشان، حل کنیم.

راه حل، ایجاد یک «اتحادیه بانکی» است. مسئولیت نظارت به بانک مرکزی اروپا محول شده، مسئولیتی که پیش تر برعهده بانکهای مرکزی کشورها بود. بانک مرکزی اروپا ممکن است از تک تک بانکها «تست استرس» (آزمون مقاومت) بگیرد، اما برای اینکه عملکرد پیشگیرانه این سیاست در قبال بحران های مالی جامع باشد، به یک مکانیسم واحد نیاز داریم. این مسئله ای است که کمیسیون اروپا پیشنهاد آنرا داده و اکنون بر عهده اعضاست تا درباره آن تصمیم بگیرند.

الن فابر یک اقتصاددان در باره مشکلات این کار می گوید: «فکر می کنم تناقضاتی امروز بین موضع کمیسیون اروپا و سیاست فرانسه از یکسو و موضع آلمان از سوی دیگر وجود دارد که البته در نهایت به همگرایی ختم خواهد شد. در ظاهر شاهد دو رهیافت هستیم ولی در باطن اهداف اصلی اتحادیه بانکی بطرز وسیعی در هر دوی آنها دیده می شود.»

اما اصطلاح «اتحادیه بانکی» دقیقا به چه معناست؟

بحران مالی در سال 2008 همچون ویروسی به بانکهای بسیاری در اروپا سرایت کرد. آنها که اغلب در برابر چنین ویروسی واکسینه نشده بودند، بخشهای دیگر مالی کشورهای اروپایی را درمعرض آلودگی قرار دادند. از آنجایی که بدهی های دولتی به مرز بدهی های بانکی رسید، سیاست «اتحادیه بانکی» بعنوان راه درمان، پیشنهاد شد.

در حال حاضر«درمان پیشگیرانه» با اتکا به یک دفترچه مقررات واحد برای همه بانکهای اتحادیه اروپا و همچنین یک مکانیسم نظارتی واحد در دستور کار قرار گرفته است. بانک مرکزی اروپا با یک «مکانیسم نظارتی واحد» همه بانکهای اروپایی را کنترل می کند تا نسبت به حل مشکلات بانکها، قبل از اینکه حاد شوند، اطمینان پیدا کند.

پیشگیری از مشکلات بانکی نسبت به درمان آنها، ارزانتر تمام می شود و هزینه کمتری بر دوش مالیات دهندگان خواهد گذاشت.

سئوالی که باقیست این است که آیا «اتحادیه بانکی» مورد نظر مقامات اروپا، خود در برابر مشکلات پیش رو مقاومت لازم را دارد یا اینکه مستعد بیماری است؟

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

بحران یونان؛ چالش ها و راه حل های دولت برای ثبات و رشد اقتصادی

بنگاه‌های تجاری، برندگان تقویت طرح صندوق سرمایه‌گذاری راهبردی اروپا؟

تحولات فناوری و اقتصاد دیجیتال؛ آیا ربات‌ها بهره‌وری را افزایش خواهند داد؟