مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری منتخب ایران در پیامی ضمن اشاره بر دوستی کشورش با چین و روسیه و تاکید بر تسلیم نشدن در برابر فشارهای آمریکا، برای گفتوگویی سازنده با اتحادیه اروپا اعلام آمادگی کرد.
آقای پزشکیان در یادداشتی تحت عنوان «پیام من به جهان جدید» که در روزنامۀ «تهران تایمز» منتشر شده و نشریه فرانسوی لوفیگارو به آن اشاره کرده، ضمن وعده برقراری «روابط سازنده» با جهان، نسبت به تحقق وعدههای پیشین خود برای خارج کردن کشورش از انزوا ابراز تمایل کرده است.
به گزارش لوفیگارو، مسعود پزشکیان در این مقاله به تشریح خطوط اصلی سیاست خارجی دولت خود پرداخته و در این میان «گفتگوی سازنده» با کشورهای اروپایی را مورد تاکید قرار داده است.
تلاش راهگشا برای خروج ایران از انزوا
وی در این خصوص، پس از اشاره به فراز و نشیبهای روابط ایران و اروپا بویژه پس از خروج دولت تحت ریاست دونالد ترامپ در آمریکا از برجام تصریح میکند: «آماده برگزاری گفتگوهای سازنده با کشورهای اروپایی هستم تا با تلاش مشترک، روابطمان را بر پایه اصل برابری و احترام متقابل، به مسیر صحیح هدایت کنیم.»
رئیس جمهوری منتخب ایران پیش از اعلام آمادگی برای چنین گفتگویی رفتار کشورهای اروپایی در نقض تمام تعهدات خود پس از خروج آمریکا از توافق هستهای وین را به رخ میکشد و تاکید میکند که اروپاییها «بهطور نامعقولی انتظار دارند ایران بهصورت یکجانبه به تمام تعهدات خود مطابق برجام عمل نماید.»
لوفیگارو در ادامه گزارش خود آورده است: مسعود پزشکیان در جریان مبارزات انتخاباتی وعده داده بود که با برقراری «روابط سازنده» با جهان بهویژه با کشورهای اروپایی «ایران را از انزوا خارج کند».
«تسلیم فشارهای آمریکا نمیشویم»
مسعود پزشکیان در بخش دیگری از این مقاله ضمن تاکید بر اینکه «دکترین دفاعی ایران شامل ساخت سلاحهای هستهای نیست»، ایالات متحده را به درس گرفتن از سوءمحاسبات گذشته و بازنگری در سیاستگذاریهای خود در این خصوص دعوت کرده است.
وی سپس به نحوه «خروج غیرقانونی» آمریکا از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ که آنرا نتیجه «نزاعها و انتقامهای مربوط به حوزه سیاست داخلی» این کشور میداند، اشاره میکند و تبعات سنگین این اقدام که با اعمال تحریمهای بی سابقه علیه ایران همراه شد را بر اقتصاد کشورش یاد آور میشود.
آقای پزشکیان سپس تاکید میکند: ایالات متحده آمریکا باید به این درک رسیده باشد که ایران هرگز به زورگویی پاسخ نداده و نخواهد داد.
تقویت دوستی با چین و روسیه
رئیس جمهوری اصلاحطلب منتخب در ایران همچنین روسیه را «همپیمان استراتژیک ارزشمند» کشورش میخواند و میگوید که آماده است «همکاری بیشتر» با چین داشته باشد.
مسعود پزشکیان در این راستا بر همکاریهای دو و چند جانبه با روسیه در چارچوب پیمانهایی چون بریکس، سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی یوراسیا تاکید میکند.
او همچنین برای مردم روسیه و اوکراین آرزوی صلح میکند و تاکید دارد که دولت تحت رهبری وی آماده حمایت فعالانه از ابتکارات دیپلماتیک در جهت دستیابی به این هدف است.
آقای پزشکیان با ابراز تمایل برای تقویت روابط با چین در این مقاله مینویسد: «نقشهٔ راه ۲۵ ساله ایران و چین یک گام مهم در جهت ایجاد یک «شراکت جامع راهبردی» سودمند برای هر دو کشور بود؛ و ما تمایل داریم در آستانه ورود به نظم جدید جهانی، همکاریهای گستردهتری در این مسیر با پکن برقرار سازیم.»
وی در خصوص کشورهای همسایه، از ترکیه، عربستان سعودی، عمان، عراق، بحرین، قطر، کویت و امارات عربی متحده خواست تا «روابط تجاری» خود را با ایران «تقویت» کنند و در حل «چالشهای مشترک» منطقهای مشارکت داشته باشند.
تلاش برای متوقف کردن کشتار مردم غزه
مسعود پزشکیان همچنین تاکید دارد که بهعنوان اولین گام، از کشورهای عرب همسایه خواهد خواست تا با استفاده از تمامی اهرمهای سیاسی و دیپلماتیک در جهت برقراری آتشبس و متوقف کردن کشتار مردم غزهتلاش کنند
وی در این خصوص تصریح میکند: «دولتها بر اساس کنوانسیون نسلکشی ۱۹۴۸ موظف به اتخاذ اقدامات لازم برای جلوگیری از نسلکشی هستند» و نباید به نسلکشی از طریق عادیسازی روابط با مجرمان پاداش داده شود.
آقای پزشکیان معتقد است که جوانان در کشورهای غربی به آنچه وی «حقانیت مواضع دیرپای ایران» در قبال اسرائيل خوانده، پی بردهاند و انگ یهودیستیزی به کشورش «کاملا غلط و توهین به فرهنگ، باورها و ارزشهای اساسی» حاکم بر ایران است.