دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ایران روز جمعه بار دیگر با مشارکت پایین رای دهندگان به پایان رسید و بنا بر اعلام وزارت کشور، مسعود پزشکیان که سابقه وزارت همچنین چندین دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی دارد، به عنوان پیروز این انتخابات اعلام شد.
این انتخابات همزمان با تشدید تنشها در خاورمیانه در پی جنگ اسرائیل و حماس و حزبالله (متحدان ایران در منطقه) همچنین افزایش فشار غرب بر ایران به دلیل تداوم برنامه غنیسازی اورانیوم برگزار شد.
پس از اعلام این خبر، «تایمز» اسرائیل از مسعود پزشکیان به عنوان یک رئیس جمهور «اصلاح طلب» یاد کرد و به این موضوع اشاره کرد که او در اولین سخنانش پس از پیروزی گفته است «دست دوستی را به سوی همه دراز خواهد کرد» و میخواهد «از همه برای پیشرفت کشور» استفاده کند.
«هاآرتس» نیز از پزشکیان به عنوان «اصلاح طلب» و «میانهرو» یاد کرده که وعده کاهش سختگیریها را در اجرای قانون حجاب اجباری داده است؛ وعدهای که هنوز مشخص نیست که چقدر در تحقق آن موفق خواهد بود.
«جروزالم پست» پزشکیان را سیاستمداری «میانهرو» توصیف کرد و با اتکا به ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نوشت که پس از انتشار خبر پیروزی او، حامیانش در بسیاری از شهرها و شهرستانهای ایران به خیابانها آمده و به رقص و پایکوبی پرداختند.
این وبسایت خبری نیز روی این بخش از سخنان پزشکیان تکیه کرد که متعهد شده «درهای ایران را به روی جهان باز کند و آزادیهایی را که مردم آرزو داشتند، ارائه دهد.»
«جروزالم پست» همچنین به این موضوع اشاره میکند که در پی مشارکت حدود ۵۰ درصدی شهروندان، پزشکیان در رقابتی تنگاتنگ مقابل کسی به پیروزی رسیده که مذاکره کنندهای تندرو در موضوع برنامه هستهای ایران محسوب میشده و مدافع سرسخت تعمیق روابط با روسیه و چین بوده است.
این روزنامه اسرائیلی معتقد است که اگرچه انتظار نمیرود رئیس جمهور جدید تغییر عمدهای در برنامه هستهای یا تغییری در حمایت از گروههای شبهنظامی ایران در سراسر خاورمیانه ایجاد کند، اما از آنجا که او دولت را اداره میکند، میتواند بر لحن سیاست خارجی و داخلی ایران تأثیر بگذارد.
این روزنامه همچنین به نقل از تحلیلگران مینویسد که پیروزی پزشکیان ممکن است سیاست خارجی عملگرایانه را ترویج کند، تنشها را بر سر مذاکرات متوقف شده هستهای با قدرتهای بزرگ کاهش دهد و چشمانداز کثرتگرایی سیاسی را بهبود بخشد.
با این حال اذعان دارد که بسیاری از رای دهندگان درباره توانایی پزشکیان در تحقق وعدههای انتخاباتی خود تردید دارند، زیرا وزیر سابق بهداشت علناً اعلام کرده که قصد رویارویی با نخبگان قدرت ایران از جمله روحانیون و منابع امنیتی را ندارد.
رسانههای اسرائیلی در حالی از عباراتی همچون «اصلاح طلب» یا «میانهرو» برای توصیف این چهره سیاسی استفاده میکنند که پزشکیان پیش از این در گفتگو با ایسنا، درباره اهميت حمايت از مواضع رهبری و دفاع از اصل ولايت فقيه گفته بود: «شک كردن در اين مساله و اينكه اعتقاد به آن را زير سوال ببريم، از نظر اعتقادی جايی ندارد.»
او در گفتگو با روزنامه «همدلی» نیز گفته بود که «در مسئله سیاست خارجی، باید با رهبری هماهنگ شود. چون طبق قانون لازم است که سیاستها و جهتها را ایشان تعیین کند.»
پزشکیان همچنین سال ۱۴۰۰ در مصاحبه با همین روزنامه، درباره عدم پیگیری آمار کشته شدگان در جریان اعتراضات ۹۸ به افزایش قیمت بنزین گفته بود که شمار کشته شدگان را «باید از قوه قضاییه بپرسید که مسئول است. نماینده چه کاری میتواند انجام دهد؟»
او در ادامه، در پاسخ به خبرنگار که خواستار تلاش نمایندگان مجلس برای شفاف سازی در این باره شده بود، گفت: «آنهایی که اعلام کردند، رفتند زندان. من زندان نرفتم. شما انجام بده برو زندان.»
مسعود پزشکیان در واکنش به اعتراضات ۱۴۰۱ در پی مرگ مهسا امینی که بار دیگر سرکوب خونین حکومتی و کشته شدن صدها نفر را در پی داشت نیز طی بیانیهای اعلام کرد: «چنین شرایطی فقط به سود منافقان و دشمنان مردم ایران است که نفع خود را در ایجاد اغتشاش و ناآرامی و افزایش نارضایتی و شکاف بین مردم و حاکمیت میبینند.»