جو بایدن پنجشنبه شب بار دیگر با قاطعیت اعلام کرد که در انتخابات ماه نوامبر ریاست جمهوری در ایالات متحده به عنوان نامزد دموکراتها حضور خواهد داشت و رقیبش دونالد ترامپ را شکست خواهد داد.
این سخنان در حالی طی کنفرانس خبری نشست سران کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو در واشنگتن ایراد شد که اشتباهات و لغزشهای ذهنی و کلامی رئیس جمهوری کهنسال آمریکا در چنین رویدادی مهم، تردیدها نسبت به توانایی وی برای شرکت در رقابتی سخت و دشوار با رقیب جمهوری خواه و نیز زمامداری برای یک دوره دیگر در صورت پیروزی را افزایش داد.
آقای بایدن که خود را شایستهترین نامزد دموکرات برای شکست دونالد ترامپ میداند در این کنفرانس خبری به دلیل اشتباهی عجیب در معرفی ولودیمیر زلنسکی، به عنوان «رئيس جمهور پوتین» و سپس نام بردن از کامالا هریس، معاون اول خود به عنوان «معاون رئیس جمهور ترامپ» بار دیگر به دلیل این لغزشهای کلامی سوژه رسانهها و کاربران شبکههای اجتماعی شد.
رئیس جمهوری آمریکا در حالی دم از تلاش برای کاستن از ترس دموکراتها و عزم جدی برای باقی ماندن در رقابت با ترامپ زد که برخی از حامیان مالی کارزار انتخاباتی وی و نیز چهرههای برجسته حزب دموکرات و حتی جرج کلونی، هنرپیشه سرشاس هالیوود که پیشتر حامی سرسخت آقای بایدن بود خواستار کنارهگیری وی شدهاند.
نامزدی بایدن به نمایندگی از دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از دو هفته پیش، زمان برگزاری نخستین مناظره انتخاباتی به شدت با چالش و بحران روبرو شد و درخواستها برای کنارهگیری وی از آن زمان به سو رو به افزایش گذاشت.
جو بایدن ۸۱ ساله اما در این کنفرانس خبری یک ساعته که به ظاهر برای نشان دادن توانایی وی برای باقی ماندن در رقابت انتخاباتی طراحی شده بود، باز هم نتوانست مخالفان خود را راضی کند، به نحوی شمار بیشتری از اعضای دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا خواستار کنارهگیری وی شدند.
وی با این حال درباره ترامپ گفت: «من شایسته ترین فرد برای نامزدی ریاست جمهوری هستم. یک بار او را شکست دادم و بار دیگر این کار را خواهم کرد.»
آقای بایدن به صراحت اعلام کرد که از کامالا هریس که به عنوان معاون رئیسجمهوری در صورت اضطرار مسئولیت وی را برعهده خواهد گرفت، حمایت میکند؛ این در حالیست که شمار فزایندهای از دموکراتها خانم هریس را به عنوان نامزدی قویتر برای رقابت با ترامپ قلمداد میکنند و نتایج برخی نظرسنجیها نیز از اقبال بیشتر رایدهندگان به وی نسبت به دونالد ترامپ حکایت دارد.
جو بایدن همچنین به مجموعهای از سؤالات در مورد سیاست خارجی و داخلی پاسخ داد، اگرچه گاهی پاسخهایش طولانی و پیچیده بود و اشتباهات کمی داشت، اما در یک مورد اروپا و آسیا را با هم اشتباه گرفت.
آقای بایدن همچنین با توجه به تردیدها و سوالهایی که در خصوص توانایی وی در مقابله با رهبران خودکامهای مانند پوتین یا شی جینپینگ، رهبران روسیه و چین مطرح میشود، گفت آماده است تا «از هم اکنون و سه سال دیگر با آنها مقابله کند.»
با این حال، عملکرد نسبتاً مطمئن او نتوانست اوضاع را بهبود بخشد، زیرا سه نماینده دموکرات دیگر خواستار کنارهگیری جو بایدن از رقابت شدند و تعداد کل مخالفان به ۱۷ نفر رسید.
حمایت متحدان غربی
نگرانیها درباره تواناییهای بایدن در حالی پنجشنبه شب بار دیگر با اشتباه او در نام بردن از ولودیمیر زلنسکی تشدید شد که حضار در کنفرانس خبری نیز به این موضوع واکنش نشان دادند. زلنسکی، رهبر اوکراین اما با خنده از کنار اشتباه گرفتن او با ولادیمیر پوتین از سوی بایدن گذشت.
این در حالیست که رهبران کشورهای غربی عضو ناتو که تمایل چندانی به همکاری دوباره با دونالد ترامپ ندارند در پاسخ به سوالهای مطرح نسبت به توانایی بایدن، عمدتا از وی حمایت کردند.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان گفت در پاسخ به سوال در همین خصوص به خبرنگاران گفت: «اشتباهات لفظی اتفاق میافتد.»
امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه نیز معتقد بود که بایدن در کل در طول نشست مسلط به نظر میرسید.
کییر استارمر، نخستوزیر جدید بریتانیا نیز در پاسخ به همین سوال گفت که آقای بایدن «در وضعیت خوبی» به سر میبرد.
نتایج یک نظرسنجی که روز پنجشنبه منتشر شد، نشان میدهد که بیش از نیمی از دموکراتها خواستار آن هستند که جو بایدن باید به نامزدیاش برای دور دوم پایان دهد و دو سوم آمریکاییها نیز اعتقاد به کنارهگیری او دارند.
اوباما و پلوسی سرانجام برای منصرف کردن بایدن مداخله میکنند؟
باراک اوباما و نانسی پلوسی به طور خصوصی درباره جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، و آینده کارزار انتخاباتی او در سال ۲۰۲۴ صحبت کردهاند.
رئیسجمهوری پیشین و رئیس مجلس سابق نمایندگان آمریکا هر دو نسبت به دشوارتر شدن کار باردن برای شکست دونالد ترامپ، رقیب جمهوریخواهش ابراز نگرانی کردهاند اما هیچکدام دقیقا نمیداند چه باید کرد.
دموکراتها به شدت از درگیریهای داخلی مایوس شدهاند و به دنبال پایان آن هستند تا بتوانند دوباره تمرکز خود را بر شکست رئیسجمهور سابق بگذارند.
آنها از آقای اوباما و خانم پلوسی ملتمسانه خواستهاند تا برای رسیدن به این هدف پا به میدان بگذارند و کمک کنند، زیرا می دانند که چاک شومر، رهبر اکثریت سنا، به جو بایدن اعتمادی ندارد و حکیم جفریز، رهبر اقلیت دموکراتها در مجلس نمایندگان، از روابط عمیقی با رئیس جمهوری برای انتقال این پیام برخوردار نیست.
سیانان با بیش از دوازده عضو کنگره، شماری از فعالان سیاسی و چندین چهره دموکرات که با آقای اوباما و خانم پلوسی در تماس هستند، گفتگو کرده است.
بسیاری از این افراد معتقدند که پایان نامزدی بایدن حتی پس از کنفرانس خبری پنجشنبه شب وی در حاشیه اجلاس سران ناتو به وضوح قابل پیشبینی است و اکنون فقط موضوع زمان و نحوه پیشرفت آن مطرح است.
اگر آقای اوباما و خانم پلوسی نظر دیگری دارند، به گفته چندین چهره شاخص دموکرات، آنها باید بهوضوح و هرچه زودتر موضع خود را بیان کنند پیش از آنکه در کمتر از چهار ماه مانده به انتخابات، آسیب بیشتری به کارزار دموکراتها وارد نشود.
بسیاری از همکاران نانسی پلوسی امیدوارند که او بتواند به تنشهای دو هفته اخیر میان دموکراتها پایان دهد. برخی از این افراد معتقدند که مداخله رئیس سابق مجلس نمایندگان ممکن است با درخواست وی از بایدن برای کنارهگیری همراه باشد.
این در حالیست که تصمیم باراک اوباما برای عدم اظهار نظر عمومی طی دو هفته گذشته باعث شده است که تعدادی از چهرههای شاخص دموکرات احساس کنند که وی بنا دارد رویکرد همیشگی پس از دوران ریاست جمهوری خود را که عمدتا بر شنیدن و نه موضعگیری صریح استوار است، ادامه دهد.
این رویکرد همچنین در گفتوگویی که آقای اوباما با آقای بایدن پس از مناظره داشت، به چشم میخورد.