رهبران منطقه خودمختار گاگائوزیا در مولداوی اعلام کردهاند که خواستار وضعیت ویژه برای زبان روسی در کنار زبان رومانیایی، تنها زبان رسمی در این کشور هستند.
دولت طرفدار اروپا در مولداوی به تازگی با چالش جدیدی از سوی مسئولان و ساکنان منطقه خودمختار «گاگائوزیا» در این کشور روبرو شده است.
رهبران این منطقه که حدود یک هزار و ۸۳۲ کیلومتر مربع وسعت دارد با رد اصلاحات قضایی پیشنهادی، خواستار ارتقای جایگاه زبان روسی شدهاند.
حدود ۱۴۰ هزار سکنه گاگائوزیا که عمدتاً از اقوام ترکتبار هستند و به مسیحیت ارتدکس پایبندند، از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ روابط پرتنشی با مقامات مرکزی داشتهاند.
در همین راستا، مجلس محلی گاگائوزیا روز جمعه با اصلاحات قضایی پیشنهادی از سوی دولت مرکزی که به تعطیلی دادگاه تجدید نظر در این منطقه منجر میشد، مخالفت کرد.
رهبران این منطقه همچنین اعلام کردهاند که خواستار وضعیت ویژه برای زبان روسی در کنار زبان رومانیایی، تنها زبان رسمی در مولداوی، هستند.
طبق قانون اساسی مولداوی، باشکان یا رهبر گاگائوزیا به طور خودکار از عضویت در دولت این کشور که بین اوکراین و رومانی واقع شده برخوردار است.
با این حال، مایا ساندو، رئیس جمهوری مولداوی از امضای فرمانی که به يوگنیا گوتسول، باشکان فعلی گاگائوزیا قدرت اجرایی میدهد، خودداری کرده است.
دلیل این امر آن است که خانم گوتسول با حمایت حزبی طرفدار روسیه به رهبری ایلان شور، تاجر فراری و محکوم به اختلاس کلان که اکنون ممنوعالفعالیت است، در انتخابات پیروز شده است.
در همین راستا، دورین رچان، نخستوزیر مولداوی، ضمن حمایت از اصلاحات قضایی اعلام کرد که این اصلاحات ریشه «عناصر جنایتکار» که به گفته وی منطقه را اداره میکنند، خواهد خشکاند.
آقای رچان عصر جمعه در مصاحبهای تلویزیونی گفت: «دستگاه قضایی آنچه را که باید انجام خواهد داد و تمامی اعضای این گروهها را پاسخگو خواهد کرد. هیچ دلیلی برای رویارویی وجود ندارد. هدف ما ساختن کشور بر اساس معیارهای اروپا است.»
مایا ساندو، رئیس جمهور مولداوی همواره روسیه را به عنوان بزرگترین تهدید برای کشورش معرفی کرده و خوستار برپایی یک همهپرسی برای پیوستن مولداوی به اتحادیه اروپا همزمان با برپایی انتخابات ریاستجمهوری در اواخر سال جاری شده است.
از سوی دیگر، يوگنیا گوتسول، باشکان فعلی گاگائوزیا به شدت به طرح پیوستن مولداوی به اتحادیه اروپا مشکوک و بدبین است؛ وی رئیس جمهوری را به قربانیکردن منطقه تحت رهبری خود متهم میکند و در ماه گذشته دو بار به روسیه سفر کرده تا از ولادیمیر پوتین، رهبر کرملین، درخواست کمک کند.
ویتالی اندریفسکی، تحلیلگر سیاسی میگوید که خواستههای این منطقه، از جمله درخواست ارتقای جایگاه زبان روسی، بخشی از کارزاری است که با حمایت کرملین و همچنین ایلان شور، رهبر حزب نزدیک به مسکو در مولداوی برای برهم زدن فعالیتهای سیاسی در این کشور در پیش گرفته شده است.
او به رویترز گفت: «آنها به این نیاز دارند تا اوضاع را در سال جاری که برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و همه پرسی پیوستن به اتحادیه اروپا در دستور کار قرار گرفته بیثبات و در نهایت کشور را تجزیه کنند.»