دو نظامی ارشد ناظر بر عملیات تخلیه نیروهای آمریکایی از افغانستان، روز سهشنبه ۱۹ مارس با شهادت در مقابل کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان ایالت متحده، دولت بایدن را مسئول خروج آشفته نیروهای نظامی دانستند و گفتند که برنامهریزی کاخ سفید برای این عملیات کامل نبود و دستور آن نیز بسیار دیر صادر شده بود.
شهادت نادر مارک میلی، رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش و فرانک مککنزی، فرمانده بازنشسته ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، برای نخستین بار تنش و اختلافاتی را که میان رهبران نظامی و دولت بایدن در آخرین روزهای حضور نیروهای ایالات متحده در افغانستان وجود داشت، نمایان کرد.
بنابر این شهادتها، به دو مورد کلیدی از این اختلافات میتوان اشاره کرد. یکی این که ارتش در آن زمان توصیه کرده بود که ایالات متحده دست کم دو هزار ۵۰۰ نظامی را برای حفظ ثبات در افغانستان نگه دارد و دیگری نیز نگرانیهایی که به دلیلی عملکرد کند و تعلل وزارت خارجه ایالات متحده برای آغاز عملیات تخلیه به وجود آمده بود.
همچنین تضادهایی میان این شهادتها و نتیجه بررسی داخلی کاخ سفید در مورد عملیات تخلیه نظامیان از افغانستان نیز وجود دارد. در گزارش کاخ سفید آمدهاست که تصمیمات جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده به دلیل توافق تخلیه نیروهایی که پیشتر در زمان ریاست جمهوری دونالت ترامپ منعقد شده بود، بسیار محدود بوده است. این گزارش همچنین ارتش را مقصر خروج آشفته نیروها از افغانستان دانسته و میگوید که فرماندهان ارشد نظامی آمریکایی معتقد بودند که برای انجام این عملیات منابع کافی در اختیار ندارند.
در آخرین روز عملیات تخلیه نیروهای آمریکایی از افغانستان و همزمان با تسلط طالبان بر کابل، ۱۳ نظامی ایالات متحده از جمله یک سرباز ایرانیتبار آمریکایی در جریان یک حمله انتحاری در یکی از دروازههای فرودگاه کابل موسوم به ابیگیت (Abbey Gate) کشته شدند.
همچنین هزاران شهروند افغانستان به همراه شهروندان آمریکایی مستقر در این کشور ناامیدانه تلاش کردند که سوار هواپیماهای ارتش ایالات متحده شوند که در حال انتقال شهروندان به خارج از افغانستان بودند. ارتش ایالات متحده در پایان این عملیات و با خروج آخرین هواپیمای نظامی موفق به نجات بیش از ۱۳۰هزار غیرنظامی شد.
بنابر اظهارات مارک میلی و فرانک مککنزی، هرج و مرج به وجود آمده در این عملیات نتیجه نهایی تعلل بیش از حد وزارت خارجه دولت بایدن برای صدور دستور آغاز عملیات تخلیه بود.
آقای میلی در مقابل کمیته امور خارجه سنا گفت: «وزارت خارجه در روز ۱۴ اوت تصمیم به انجام عملیات تخلیه پرسنل غیررزمی گرفت و. ارتش به محض خبردار شدن از آن سریعتر از توان هر نیروی نظامی دیگری در جهان آماده این عملیات شد. اما وزارت خارجه بسیار دیر تصمیم گرفته بود. اشتباه و خطای اصلی زمانبندی وزارت خارجه بود.»
دستور تخلیه باید از جانب وزارت خارجه صادر شود. به گفته آقای مککنزی، وزارت دفاع ایالات متحده از هفتهها و ماهها پیش از این عملیات آشفته و تسلط طالبان بر کابل، وزارت خارجه را برای اتخاذ این تصمیم تحت فشار قرار داده بود.
مککنزی افزود: «نیروهای ما از ۹ ژوئیه در منطقه مستقر بودند، اما بدون دستور دولت قادر به انجام هیچکاری نبودیم.»