NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

همه‌چیز درباره جام ملت‌های آسیا؛ ایران چگونه می‌تواند به فینال راه یابد؟

تصویری از جام ملت‌های آسیا ۲۰۱۹ امارات
تصویری از جام ملت‌های آسیا ۲۰۱۹ امارات Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار به روز شده در
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

هجدهمین دوره مسابقات جام ملت‌های آسیا از روز جمعه ۱۲ ژانویه در قطر آغاز خواهد شد تا ۲۴ تیم حاضر در این رقابت‌ها برای کسب قهرمانی آسیا با یکدیگر رقابت کنند.

آگهی

مسابقات امسال ابتدا قرار بود در سال ۲۰۲۳ و البته به میزبانی چین برگزار شود اما کشور میزبان به دلیل شیوع ویروس کرونا پیش از شروع جام جهانی سال گذشته از میزبانی این مسابقات انصراف داد. پس از آن بود که مسئولان کنفدراسیون فوتبال آسیا میزبانی را به کشوری اعطا کردند که بیش از همه آمادگی برگزاری یک تورنمنت بزرگ فوتبالی را دارد و حدود یک سال قبل به خوبی از پس میزبانی رقابتی به مراتب بزرگ‌تر مانند جام جهانی برآمده است. 

ساختار مسابقات

پیشتر برای چندین دوره جام ملت‌های آسیا با حضور ۱۶ تیم و در چهار گروه چهار تیمی برگزار می‌شد اما امسال این بازی‌ها برای دومین دوره متوالی است که با حضور ۲۴ تیم برگزار می‌شود و کشورهای حاضر در این رقابت‌ها در ۶ گروه ۴ تیمی با یکدیگر رقابت خواهند کرد تا تیم‌های صعود کننده به مرحله بعد مشخص شود. 

روال صعود تیم‌ها هم به این شکل خواهد بود که تمام تیم‌های اول و دوم گروه‌های شش گانه راهی مرحله بعد خواهند شد و از بین تیم‌های سوم هم چهار کشوری که عملکرد بهتری از خود به ثبت رسانده باشند این فرصت را خواهند یافت که به دور بعد برسند. 

گروه‌بندی مسابقات

بر اساس این قرعه‌کشی که در ماه مه سال ۲۰۲۳ انجام شده بود، ۲۴ تیم حاضر در این رقابت‌ها در ۶ گروه به این صورت یکدیگر رقابت می‌کنند:

گروه A: قطر، چین، تاجیکستان و لبنان

گروه ‌B: استرالیا، ازبکستان، سوریه و هند

گروه C: ایران، امارات عربی متحده، هنگ کنگ و فلسطین

گروه D: ژاپن، اندونزی، عراق و ویتنام

گروه E: کره جنوبی، مالزی، اردن و بحرین

گروه F: عربستان سعودی، تایلند، قرقیزستان و عمان

جوان‌ترین و مسن‌ترین تیم‌ها

از زمان روی کار آمدن امیر قلعه‌نویی به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال ایران انتقادات زیادی در خصوص سن بالای بازیکنان تیم ملی ایران مطرح شده بود و بسیاری از این مربی به دلیل عدم توجه به بازیکنان جوان انتقاد می‌کردند. پس از مشخص شدن فهرست نهایی تمام ۲۴ تیم حاضر در این رقابت‌ها مشخص شده که ایران دومین تیم مسن این رقابت‌ها را به خود اختصاص داده و پس از لبنان با میانگین سنی ۲۹.۸ این تیم ایران است که با میانگین سنی ۲۹.۵ پیرترین تیم حاضر در این رقابت‌ها است.

در میان مدعیان کسب عنوان قهرمانی میانگین سنی تیم‌ها به این صورت است: 

ژاپن: ۲۶.۲

کره جنوبی: ۲۸

استرالیا: ۲۷.۱

آگهی

عربستان سعودی: ۲۶.۷

در میان جوان‌ترین تیم‌های حاضر در این رقابت‌ها هم به تیم‌های اندونزی، تاجیکستان و قرقیزستان اشاره کرد که میانگین سنی آنها به ترتیب ۲۴.۳، ۲۴.۶ و همچنین ۲۵ سال است. 

پرافتخارترین تیم‌های حاضر در رقابت‌ها

در میان تیم‌های حاضر در این رقابت‌ها این ژاپن است که با کسب ۴ عنوان قهرمانی به تنهایی در صدر قرار دارد. سامورایی‌ها در ۱۹۹۲، ۲۰۰۰، ۲۰۰۴ و ۲۰۱۱ توانسته‌اند چهار عنوان قهرمانی خود را کسب کنند و از آخرین باری که آنها جام قهرمانی را بالای سر بردند بیش از ۱۳ سال می‌گذرد. 

پس از ژاپن دو تیم عربستان سعودی و ایران هر دو موفق شده‌اند ۳ بار فاتح این رقابت‌ها شوند اما سعودی‌ها به دلیل کسب ۳ عنوان نایب قهرمانی بالاتر از ایران قرار می‌گیرند. قهرمانی‌های سعودی به سالهای ۱۹۸۴، ۱۹۸۸ و همچنین ۱۹۹۶ باز می‌گردد. 

آگهی

تیم ملی ایران هم که دیگر کمتر کسی آخرین قهرمانی‌اش را به یاد دارد پیش از انقلاب ۵۷ سه بار پیاپی توانسته بود در مسابقاتی که البته تعداد تیم‌های شرکت کننده هم در آن بسیار کمتر بود به عنوان قهرمانی دست یابد. آخرین قهرمانی ایران در سال ۱۹۷۶ و دو سال پیش از انقلاب در تهران به دست آمد. 

اما آخرین قهرمانی کره جنوبی حتی از ایران هم قدیمی تر است و این کشور تنها دو بار در تاریخ این رقابت‌ها در سالهای ۱۹۵۶ و ۱۹۶۰ موفق شده جام قهرمانی را بالای سر ببرد. 

علاوه بر این کشورهایی چون قطر، عراق، استرالیا و کویت هم سابقه قهرمانی در این رقابت‌ها را دارند و اسرائيل هم یک بار در سال ۱۹۶۴ و پیش از آنکه از قاره آسیا بیرون انداخته شود فاتح این تورنمنت شده بود.

مسیر پیش‌روی شاگردان قلعه‌نویی تا فینال

تیم ملی ایران در این دوره در سمت راحت‌تر جدول قرار گرفته به نحوی که اگر اتفاقات غیرمنتظره‌ای رخ ندهد می‌تواند بدون مسابقه با قدرت‌های قاره آسیا یعنی، ژاپن، کره جنوبی، عربستان سعودی و استرالیا به فینال این مسابقات راه یابد. 

آگهی

ایران که در گروه سوم این رقابت‌ها با امارات، فلسطین و هنگ کنگ هم‌گروه است در صورتی که به عنوان تیم اول از گروه خود صعود کند در مرحله بعد با یکی از تیم‌های سوم گروه‌های اول، دوم و یا ششم رقابت کند. 

اما کار اصلی احتمالا در مرحله بعد خواهد بود جایی که ایران اگر تمام پیش‌فرض‌هایی که در نظر گرفتیم درست از آب در بیاید، در مرحله یک چهارم نهایی به مصاف رقیب کلاسیک خود در این مرحله یعنی کره جنوبی خواهد رفت. چرا که در این مرحله برنده مسابقه تیم‌های (اول گروه سوم با سوم یکی از گروه‌های اول، دوم و ششم) به مصاف برنده دیدار تیم‌های اول گروه پنج که احتمالا کره جنوبی خواهد بود و دوم گروه چهار که احتمال زیاد عراق خواهد بود می‌رود. 

ایران و کره جنوبی در جام‌های ملت‌های آسیا سال‌های ۱۹۹۶، ۲۰۰۰، ۲۰۰۴، ۲۰۰۷ و ۲۰۱۱ یعنی برای ۵ دوره متوالی در مرحله یک چهارم نهایی به مصاف یکدیگر رفتند که در این رقابت‌ها در سالهای ۱۹۹۶ و ۲۰۰۴ ایران پیروز و در سه دوره دیگر کره‌ای‌ها موفق شدند ایران را شکست دهند. آخرین باری هم که در دوره قبل مربیگری قلعه‌نویی این مربی روی نیمکت تیم ملی نشسته بود به سال ۲۰۰۷ بر می‌گردد که در آن مسابقه ایران در مقابل کره‌جنوبی بازی را واگذار و از رقابت‌ها کنار رفت. 

در صورتی که ایران بتواند از این مرحله هم عبور کند در مرحله نیمه‌نهایی به احتمال زیاد به مصاف یکی از دو تیم قطر و یا ازبکستان و عمان خواهد رفت. 

آگهی

البته تمام آنچه گفته شد پیش‌بینی‌هایی روی کاغذ است و فوتبال همواره نشان داده که اتفاقات غیرمنتظره فراوانی دارد که تمام طرفداران این ورزش را شگفت‌زده می‌کند. 

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

مسابقات جام ملت‌های آسیا از روز جمعه ۱۲ ژانویه در قطر آغاز و دیدار پایانی این رقابت‌ها هم روز ۱۰ فوریه برگزار خواهد شد.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

نخستین تقابل کیروش با شاگردان سابق؛ جدال تیم ملی ایران با قطر برای کسب قهرمانی تورنمنت اردن

روبرتو مانچینی از هدایت تیم ملی فوتبال ایتالیا کنار کشید

دیپلماسی فوتبالی و جایزه ۱۰ هزار دلاری؛ ویتنام چرا حاضر شد میزبان روسیه باشد؟