آخرین تحولات ایران و جهان را در روز چهارشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۸ نوامبر ۲۰۲۳ میلادی در قالب خبرهای کوتاه در این صفحه دنبال کنید.
برای مشاهده اخبار کوتاه روزسهشنبه ۱۶ آبان/ ۷ نوامبر اینجا را کلیک کنید.
فهرست عناوین خبری برگزیده روز:
دولت جدید اسلواکی طرح کمک نظامی به اوکراین را رد کرد
دولت جدید اسلواکی روز چهارشنبه طرحی که برای اهدای موشک و مهمات به اوکراین آماده شده بود را رد کرد.
این کار در راستای وعدۀ روبرت فیتسو ، نخستوزیر جدید این کشور انجام شد که اعلام کرده بود در صورت پیروزی در انتخابات، کمکهای نظامی به کییف را متوقف خواهد کرد.
این بسته کمک نظامی، شامل ۱۴۰ موشک سامانه دفاع هوایی، بیش از ۵۰۰۰ توپ ۱۲۵ میلیمتری و ۴ میلیون گلوله سلاحهای سبک بود و از سوی دولت پیشین این کشور در توافق با ناتو تهیه شده بود.
فیتسو در زمان انتخابات، کمپینی را در انتقاد از حمایت نظامی غرب از اوکراین و تحریمهای روسیه برگزار کرد و همچون ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، از فشارها برای آغاز مذاکرات صلح میان روسیه و اوکراین حمایت کرد.
حزب چپگرای SMER-SSD به رهبری فیتسو که در انتخابات ۳۰ سپتامبر پیروز شد، سرانجام توانست با احزاب چپ میانه و ملیگرا ائتلاف کند و دولت جدید اسلواکی را تشکیل دهد.
اسلواکی که با اوکراین مرز مشترک دارد، در زمان فعالیت دولت پیشین در مجموع ۱۳ بسته کمک نظامی به ارزش ۶۷۱ میلیون یورو به کییف فرستاده بود.

محاکمۀ رهبر یک گروه شورشی جمهوری دموکراتیک کنگو در دادگاه فرانسه
یک قاضی تحقیق در شهر پاریس، دستور داده است تا راجر لومبالا، رهبر پیشین یک گروه شورشی در جمهوری دموکراتیک کنگو، به اتهام همدستی در وقوع جنایات علیه بشریت طی سالهای ۲۰۰۲ تا۲۰۰۳ میلادی در کنگو، محاکمه شود.
بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه، این دستور دو روز پیش یعنی دوشنبه ۶ نوامبر صادر شده است.
راجر لومبالا که پیش از این سابقه وزارت در کنگو همچنین سابقه نمایندگی پارلمان از سوی اپوزیسیون این کشور را داشته، سرانجام در اواخر سال ۲۰۲۰ میلادی در فرانسه دستگیر شد و از آن زمان در زندان است.
دومین زمینلرزه در اندونزی با قدرت ۶.۷ ریشتر در نزدیکی مجمعالجزایر مالوکاس
زمینلرزهای به بزرگی ۶.۷ ریشتر عصر چهارشنبه در شرق اندونزی در سواحل مولوکاس روی داد.
این زمینلرزه چندساعت پس از آن روی داد که زلزله دیگری بامداد چهارشنبه با قدرت ۷.۱ درجه در مقیاس ریشتر در همان منطقه به وقوع پیوست.
زمان وقوع زمینلرزه دوم، ساعت ۲۰:۰۲ به وقت محلی (۲ بعدازظهر به وقت اروپای مرکزی) در عمق ۱۰ کیلومتری زمین بود.
کانون این زمینلرزه نیز حدود ۳۰۰ کیلومتر با اولین زلزلۀ رویداده در این روز فاصله داشت.
هنوز گزارشی از خسارات یا تلفات این حادثه منتشر نشده و هیچ هشدار سونامی نیز صادر نشده است.

هر ۶ ماه یک آتشسوزی در کمپهای ترک اعتیاد در ایران رخ داده است
گزارشها از ایران حکایت از آن دارند که هر ۶ ماه یک آتشسوزی در کمپ معتادان به وقوع پیوسته است.
بنا به گزارش روزنامه دنیای اقتصاد، در ۵ سال گذشته، بیش از ۱۰ مورد آتشسوزی و ۷ مرگ مشکوک در کمپهای ترک اعتیاد در ایران رخ داده است.
یکی از آخرین موارد، بروز آتشسوزی در یک کمپ ترک اعتیاد در شهرستان لنگرود واقع در شرق گیلان بود که منجر به جانباختن ۳۲ نفر و مصدومیت ۱۷ نفر شد.
این کمپ خودمراجعه که با مجوز سازمان بهزیستی ایران فعالیت میکرد از هر فرد بستریشده، ماهی ۴ میلیون دریافت میکرده است.
درست پس از آتشسوزی مرگبار در کمپ معتادان لنگرود، فرماندار شهر دلفان لرستان از وقوع یک آتشسوزی در یک مرکز ترک اعتیاد مردان در شهر نورآباد خبر داد. پیش از این هم کمپ ترک اعتیاد دیگری در رشت دچار آتشسوزی شده بود که در آن زمان، رسانهای نشد. البته این آتشسوزیها خسارات جانی در پی نداشتند.
برخی از کارشناسان از نبود استانداردهای لازم در کمپهای ترک اعتیاد به عنوان عامل این آتشسوزیها نام بردهاند.

برادر روحالله عجمیان: در پرونده برادرم ۲ نفر آدم بیخانواده را اعدام کردند اما فرد اصل کاری اعدام نشد
سید حسین عجمیان برادر روحالله عجمیان که در جریان مقابله با اعتراضهای سال ۱۴۰۱ کشته شد، گفت که در پرونده برادرش دو نفر آدم بیخانواده را اعدام کردند اما فرد اصل کاری که «دکتر» بود را اعدام نکردند.
آقای عجمیان در گفتگو با روزنامه اعتماد گفت: «برخی افراد و جریانات با نفوذ از مقام خود سوءاستفاده کرده و مسیر پرونده را تغییر دادند.»
او در این گفتگو مدعی شد: «فردی که با لگد به برادرم ضربه زده و دست چپ برادر مرا شکسته، یک (ضربه) چاقو هم به پهلوی برادرم زده است، در ادامه چند سانت آن را به جگر برادرم فرو کرده و با این ضربه باعث مرگ برادر من شده، اعدام نشده است. چرا؟ در واقع این آقا برادر من را به قتل رسانده است. اما چون پولدار و دکتر است، روابط زیادی دارد و .... کسی با او برخوردی نکرده است.»
او در ادامه این گفتگو گفت: «ما از دستگاه قضایی میخواهیم تا مظابق قانون برخوردهای لازم را صورت دهند. ما نمیخواهیم رفتار غیرقانونی صورت بگیرد؛ فقط میخواهیم این فرد (حمید قرهحسنلو) و همسرش مطابق قانون اعدام شوند.»
او گفت: «روحالله ما به خاطر نظام و دولت و ملتش وارد میدان شده، حقش نبود که اینطور با ما رفتار شود. ۳ نفر از قاتلانش را کلا آزاد کردهاند. چرا مثلا؟ مگر میشود یک نفر که حکمش اعدام بوده،؛ ناگهان ۱۵ سال حبس بگیرد.»
برادر روحالله عجمیان همچنین با تأیید حضور پدر و مادر خود در مراحل مختلف دادگاه برادرش، با ابراز بیاطلاعی از اینکه آیا والدینش در خصوص احکام اعدام محمدمهدی کرمی و محمد حسینی اعلام رضایت کرده بودند یا نه، مدعی شد که حکم این دو نفر محاربه بوده و ربطی به خانواده او نداشته است.
پیشتر میرزا ولی عجمیان، پدر این بسیجی کشتهشده هم در یک برنامه تلویزیونی از نقش علیاکبر ولایتی، مشاور امور بینالملل علی خامنهای در پرونده فرزندش از جمله جلوگیری از اعدام حمید قرهحسنلو، پزشک بازداشتشده در ارتباط با این پرونده، انتقاد کرده و گفته بود که آقای ولایتی «مانع ادامه اعدامها» شده است.
روز گذشته، مشاور علیاکبر ولایتی اعلام کرد که آقای ولایتی «هیچ تماس یا نامه و یا پیگیری از مراجع قضایی درباره پرونده عجمیان نداشته و طی نامه ای به یکی از مسئولان عالیرتبه نظام صرفا درخواست بررسی بیشتر کرده است و هیچ مکاتبهای با قوه قضائیه در کار نبوده است.»

روسیه: تلاشها برای احیای توافق غلات بینتیجه مانده است
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت که تلاشهای سازمان ملل متحد برای احیای توافق غلات هنوز هیچ نتیجهای نداشته است.
او پیشتر هم از بینتیجه بودن تلاشها برای تمدید قرارداد غلات که در ژوئیه ۲۰۲۲ با هدف کاستن از تأثیر جنگ اوکراین بر قیمت جهانی مواد غذایی منعقد شده، سخن گفته بود.
مسکو در ماه ژوئیه از توافقی که به اوکراین اجازه میداد با وجود جنگ، غلات را از بنادر خود در دریای سیاه با امنیت صادر کند، خارج شد.
روسیه از آن زمان تاکنون بارها به بنادر و انبارهای متعلق به اوکراین حمله کرده است. کییف هم خبر داده که در جریان حملات روسیه به بنادر اوکراین، صدها هزار تن غلات متعلق به این کشور از بین رفته است.
روسیه در توضیح چرایی خروجش از این توافق اعلام کرد از آنجا که غلات بر اساس این قرارداد به فقیرترین کشورها تحویل داده نشده و همچنین مسکو برای صادرات غلات و کود خود با موانعی مواجه است، از آن خارج شده است.

یک مقام روسی بر اثر انفجار خودرو در لوهانسک کشته شد
سایت خبری محلی «Lug-info» از کشته شدن یک نماینده پارلمان «جمهوری خودخوانده لوهانسک»، منطقهای در شرق اوکراین که تحت کنترل جداییطلبان طرفدار روسیه قرار دارد، خبر داد.
بنا به این گزارش، میخائیل فیلیپوننکو، نماینده پارلمان «جمهوری خودخوانده لوهانسک» و از مقامهای نظامی پیشین در این دولت خودخوانده، بر اثر انفجار خودروی خود جان باخته است.

جو بایدن «وضعیت اضطراری ملی» در قبال ایران را برای یک سال دیگر تمدید کرد
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا فرمان اجرایی «وضعیت اضطراری ملی» در قبال ایران را برای یک سال دیگر تمدید کرد.
فرمان اجرایی «وضعیت اضطراری ملی» در قبال ایران با شماره ۱۲۱۷۰ برای نخستین بار در ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ توسط جیمی کارتر، رئیس جمهور وقت آمریکا صادر شد.
آقای کارتر این فرمان را پس از تسخیر سفارت آمریکا در ایران و به گروگان گرفته شدن کارکنان آن امضا کرد.
کاخ سفید روز سهشنبه در بیانیهای اعلام کرد که آقای بایدن در نامهای به کنگره آمریکا بر ضرورت حفظ مفاد این فرمان به دلیل عادی نشدن روابط واشنگتن و تهران تأکید کرده است.
این فرمان در ۴۴ سال گذشته توسط همه روسایجمهوری جمهوریخواه و دمکرات آمریکا تمدید شده است.
اعتبار فرمانهای اجرایی «وضعیت اضطراری ملی» علیه دیگر کشورها با عدم تمدید آن توسط رئیس جمهور وقت آمریکا از بین میرود.
روسای جمهوری آمریکا فرمان اجرایی «وضعیت اضطراری ملی» را علیه کشورهایی صادر میکنند که «تهدیدی غیر معمول و فوقالعاده علیه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد» این کشور محسوب شوند.
بنا به اعلام کاخ سفید، فرمان اجرایی «وضعیت اضطراری ملی» در قبال ایران با شماره ۱۲۱۷۰ از فرمان اجرایی با شماره ۱۲۹۵۷ که در ماه مارس ۱۹۹۵ توسط بیل کلینتون، رئیس جمهوری وقت آمریکا صادر شده، متمایز است.

سال ۲۰۲۳ «گرمترین سال در ۱۲۵۰۰۰ سال گذشته» است
دانشمندان اتحادیه اروپا اعلام کردند که با توجه به ثبت بالاترین میانگین دمای جهانی در ماه اکتبر، سال ۲۰۲۳ مطمئناً «گرمترین سال در ۱۲۵۰۰۰ سال گذشته» است.
سرویس تغییرات آب و هوایی کوپرنیک که وابسته به اتحادیه اروپا است، اعلام کرد که میانگین دمای جهانی در ماه اکتبر، رکورد قبلی در اکتبر سال ۲۰۱۹ را با اختلاف زیادی شکست.
بر اساس این گزارش، میانگین میزان دمای هوا در جهان در ماه اکتبر، ۱.۷ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین همان ماه در سالهای ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ است که کوپرنیک از آن به عنوان دوره پیش از صنعتی شدن نام میبرد.

زمینلرزه ۷.۱ ریشتری سواحل شرقی اندونزی را لرزاند
سازمان زمینشناسی آمریکا از ثبت زمینلرزهای به بزرگی ۷.۱ ریشتر در سواحل ملوک در شرق اندونزی خبر داد، زلزلهای که دور از ساحل و بدون ايجاد هشدار سونامي رخ داد.
بر اساس اعلام این سازمان، این زمینلرزه ساعت ۱۱:۵۳ روز چهارشنبه به وقت محلی در ۳۴۵ کیلومتری جزیره آمبون و در عمق ۱۰ کیلومتری زمین رخ داد. تاکنون گزارشی از تلفات یا خسارات احتمالی این زمینلرزه که بدون هشدار سونامی بوده، ارائه نشده است.
لامبرت تاتانگ، یکی از ساکنان ساوملاکی در جزایر تانیبار، به خبرگزاری فرانسه گفت: «زلزله بسیار شدید بود. اما مردم اینجا وحشت نکردند. ما به زلزله عادت کردهایم.»
