دولت آرژانتین و اعضای اپوزیسیون بولیوی پس از امضای توافقنامه دفاعی غیرشفاف بین ایران و بولیوی درباره گسترش نفوذ ایران در آمریکای لاتین ابراز نگرانی کردند.
مقامات آرژانتینی پس از سفر ادموندو نوبیو آگیلار، وزیر دفاع بولیوی به تهران و امضای این تفاهمنامه خواستار توضیحاتی درباره ابعاد آن شدند.
افزایش حضور ایران در آمریکای لاتین به نگرانیها در آرژانتین افزوده است. دادستانها به دنبال انفجار در مرکز یهودیان در شهر بوئنوس آیرس، پایتخت این کشور در سال ۱۹۹۴ که منجر به کشته شدن ۸۵ شهروند یهودیتبار آرژانتینی و زخمی شدن بیش از سیصد نفر شد، مقامات ارشد جمهوری اسلامی را به عنوان عاملان اصلی این حمله معرفی کردند و برای تعدادی از آنها نیز حکم جلب بینالمللی صادر کردند. همان زمان اما ایران هرگونه دخالت در این حمله را رد کرد.
یکی از مقامات وزارت خارجه آرژانتین که نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری فرانسه گفته است وزارت امور خارجه این کشور روز دوشنبه یادداشتی به سفارت بولیوی در بوئنوس آیرس ارسال کرده و خواستار اطلاعاتی درباره دامنه گفتگوها و توافقات احتمالی به دست آمده در سفر رسمی آقای نوبیو آگیلار به ایران شده است.
از سوی دیگر اعضای اپوزیسیون بولیوی نیز در نامهای کتبی به دولت خواستار شفافسازی درباره این توافقنامه شدند.
گوستاوو آلیاگا، نماینده اپوزیسیون و دبیر کمیته دفاع و نیروهای مسلح در مجلس نمایندگان بولیوی گفت: «آقای نوبیو آگیلار باید توضیح دهد که چرا این توافق با کشوری امضا شده است که در صحنه بینالمللی دارای مشکلاتی است در حالی که کشور ما طبق قانون اساسی به دنبال صلح است.»
به گزارش خبرگزاریهای دولتی ایران، صبح ۲۹ تیرماه محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع ایران و ادموندو نوبیو آگیلار، وزیر دفاع بولیوی در تهران تفاهمنامه همکاری در حوزه دفاعی و امنیتی امضا کردند.
به گفته آقای آشتیانی کشورهای آمریکای لاتین که در منطقه آمریکای جنوبی واقع شدهاند از اهمیت ویژهای در سیاست خارجی و دفاعی ایران برخوردار هستند.
او همچنین عنوان کرد: «با توجه به نیازمندیهای کشور بولیوی در حوزه دفاع مرزی و مبارزه با قاچاق مواد مخدر سعی شد در زمینه تجهیزات، تعاملاتی با این کشور داشته باشیم.»
با این وجود وزیر دفاع این کشور از زمان بازگشت به کشورش در آخر هفته گذشته، هنوز جزئیاتی در مورد این توافق ارائه نکرده است.
گوستاوو آلیاگا، میگوید دراینباره چیزی بیشتری از آنکه مطبوعات منتشر کردهاند، نمیداند.
او همچنین تصریح کرد: «آنها میگویند که (ایران) به ما پهپاد میدهد. برخی دیگر میگویند به ما موشک میدهند. همه اینها عجیب به نظر میرسد و نمی توانم درک کنم که چرا بولیوی درگیر چنین روابط پیچیده و دشواری است.»
هرچند اعضای اپوزیسیون بولیوی چندان از این همکاری خشنود نیستند اما از سوی دیگر برخی دیگر از نمایندگان نزدیک به دولت از آن دفاع کردند.
سناتور لئوناردو لوزا، که با حزب حاکم جنبش به سوی سوسیالیسم متحد است، این توافق را ستود.
آقای لوزا که دبیر کمیته امنیت سنا است، گفت: «بولیوی حق امضای توافقنامه با سایر کشورها را دارد.»
موسسه مطالعات جنگ مستقر در واشنگتن با اشاره به سخنان وزیر دفاع ایران عنوان کرد ممکن است تهران به دنبال فروش هواپیماهای بدون سرنشین به بولیوی باشد.
این موسسه در گزارشی نوشت: «ایران در سالهای اخیر به دنبال افزایش تعداد کشورهای خریدار پهپادهای ایرانی بوده است.»
این توافق در حالی صورت میگیرد که ایران از حمله روسیه به اوکراین حمایت کرده و دولت لوئیس آرس، رئیسجمهوری بولیوی، از محکومیت مسکو در مجمع عمومی سازمان ملل خودداری کرده است.
سازمان «DAIA» که نماینده جامعه یهودیان در کشور آرژانتین است در بیانیهای نسبت به تهدید آرژانتین و منطقه هشدار داد و دولت آرژانتین خواست تا این تفاهمنامه را محکوم و از بولیوی بخواهد در تصمیم خود تجدید نظر کند.
دولت اوو مورالس رئیس جمهوری سابق بولیوی (۲۰۰۶-۲۰۱۹) روابط نزدیکی با محمود احمدی نژاد رئیس جمهور وقت ایران داشت. در آن زمان آقای احمدینژاد سه بار از این کشور بازدید کرد.
این همسویی باعث اختلافات دیپلماتیک با آرژانتین شد. این اختلافات در سال ۲۰۱۱، زمانی که بولیوی به اصرار بوئنوس آیرس، احمد وحیدی، وزیر دفاع وقت ایران را اخراج کرد، بالا گرفت. دادستانهای آرژانتینی آقای وحیدی را یکی از طراحان اصلی حمله آمیا میدانند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
احمد وحيدی که برای شرکت در جشن فارغالتحصیلی خلبانان بوليوی به آن کشور سفر کرده بود چند ساعت پس از ورودش، به دلیل اعتراض دولت آرژانتين، مجبور به ترک آن کشور شد.