آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز دوشنبه ۲ مرداد ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۲۴ ژوئیه ۲۰۲۳ میلادی در قالب خبرهای کوتاه را در این صفحه دنبال کنید.
فهرست خبرهای روز:
مقام سابق ورزشی افغانستان به عنوان مدیر اجرایی هیأت کریکت ایالات متحده انتخاب شد
استعفای وزیر دادگستری نیوزیلند به دلیل رانندگی پس از مصرف الکل
افزایش مرگ و میرها در سیستان و بلوچستان در پی وارد نکردن پادزهر «سیهمار»
یوروپول و اینترپول از دستگیری ۶۲ نفر در رابطه با شبکه قاچاق انسان از کوبا به اتحادیه اروپا خبر دادند
گرتا تونبرگ ساعاتی پس از محکومیت در دادگاه دوباره دست به اعتراض زد
«ونزوئلا نه به ایران پول میدهد و نه کالایی برای تهاتر دارد؛ کشتیها یکسر خالی برمیگردند»
مسعود دانشمند، عضو هیات مدیره کانون موسسات حملونقل ایران روز دوشنبه در گفتگو با خبرگزاری ایلنا گفت: «پولی بابت فروش کالا به ونزوئلا دریافت نمیکنیم و معاملات تهاتر هستند حال اینکه ونزوئلا کالایی برای تهاتر با ایران ندارد و تقریبا کشتیها یک سر خالی برمیگردند.»
او درباره آخرین وضعیت نقل و انتقال بار بین ایران و ونزوئلا توضیح داد: «خط منظم با ونزوئلا برقرار نمیشود چراکه حجم بار دو کشور زیاد نیست و در سال ۳ نوبت بار جا بهجا میشود. حدودا هر ۳ ایل ۴ ماه یک کشتی تجاری میتواند از بنادر ایران به سمت ونزوئلا حرکت کند و صاحب کالا اگر به این کشتی نرسد باید ۴ ماه منتظر کشتی بعدی بماند و به طور قطع تا ۴ ماه آینده بازار هدف را از دست میدهد.»
عضو هیات مدیره کانون موسسات حملونقل در مورد این ادعا که ایران میتواند از ونزوئلا کنجاله سویا وارد کند، اظهار داشت: «البته کشت سویا در ونزوئلا مطلوب و انبوه است، این سویا باید به روغن سویا و بعد کنجاله سویا تبدیل شود و ایران خریدار کنجاله سویا است که وارد چرخه دامداری و مرغداری کند. اما موضوع این است که کارخانه انجام این فرایند وجود ندارد.»

وزیر خارجه ایران: رئیس جمهوری آذربایجان اطمینان داد که به دنبال بستن مسیر ترانزیت ایران و ارمنستان نیست
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در نشست مطبوعاتی مشترک با همتای ارمنستانی خود گفته است مسیرهای ترانزیتی برای تهران و ایروان اهمیت دارد و آقای علیاف اطمینان داده است که به دنبال بستن این مسیر تاریخی نیست.
آقای امیرعبداللهیان گفته است در دیدار با آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان در ارتباط با موضوع کریدورهای موجود در منطقه و ظرفیتهای ترانزیتی آن و ضرورت رفع موانع مواصلاتی و عدم ایجاد موانع در کریدورهای سنتی و تاریخی دو کشور گفتوگو کرده است و تصریح کرد: «تهران و ایروان بر اهمیت مسیرهای ترانزیتی تاکید ویژهای دارند.»
او با اشاره به دیدار اخیرش با رئیس جمهور آذربایجان در باکو گفت: «آذربایجان به دنبال ایجاد کریدور و بستن راههای مواصلاتی بین آذربایجان و ارمنستان نخواهد بود. ما نیز به مقامات آذربایجان گفتیم که تهران حتی در مواقع بحران نیز مسیر مواصلاتی آذربایجان نخجوان را مسدود نکرده است.»
وزیر خارجه ایران با بیان این که برخی از کنشگران خارجی به دنبال ایجاد صفبندی در منطقه قفقاز هستند، گفت: «ما از فرمت و ساز و کار موسوم به ۳+۳ بین کشورهای منطقه با حضور آذربایجان و ارمنستان استقبال میکنیم و به تلاشهای خود در این زمینه ادامه میدهیم.»
عرصه شش جانبه موسوم به فرمت همکاری در ترکیب ۳+۳ به منظور حل و فصل مشکلات در منطقه قفقاز جنوبی با مشارکت کشورهای جمهوری آذربایجان، ارمنستان، گرجستان در یک جبهه و روسیه، ایران و ترکیه در جبهه دیگر ایجاد شده است.

گرتا تونبرگ ساعاتی پس از محکومیت در دادگاه دوباره دست به اعتراض زد
یک فعال سوئدی محیط زیست ساعاتی پس از دریافت حکم محکومیت از دادگاه به دلیل نافرمانی از دستور پلیس در جریان یک تظاهرات، روز دوشنبه در شهر مالمو در جنوب سوئد مجددا دست به اعتراض زد.
گرتا تونبرگ بیست ساله، از چهرههای جوان و سرشناس زیستمحیطی در جهان است. وی پس از برگزاری تظاهرات هفتگی در مقابل پارلمان سوئد، در جریان رسیدگی به این پرونده اعتراف کرد که از دستور پلیس سرپیچی کرده است اما خود را بیگناه دانست و گفت که چاره دیگری نبوده است.
تونبرگ و برخی دیگر از فعالان در تاریخ نوزدهم ژوئن مسیر کامیونهای نفتی را در بندر مالمو مسدود کردند. دادگاه او را به دلیل سرپیچی از فرمان پلیس برای ترک محل به پرداخت ۱۵۰۰ کرون سوئدی (۱۴۴ دلار) و پرداخت ۱۰۰۰ کرون به صندوق قربانیان جنایت محکوم کرد. این جریمه به تناسب میزان درآمد گزارش شده او اعمال شده است. در سوئد عدم اطاعت از دستور پلیس حداکثر شش ماه حبس دارد.

یوروپول و اینترپول از دستگیری ۶۲ نفر در رابطه با شبکه قاچاق انسان از کوبا به اتحادیه اروپا خبر دادند
یوروپول و اینترپول روز دوشنبه از دستگیری ۶۲ نفر در پنج کشور در ارتباط با یک شبکه بینقارهای قاچاق انسان خبر دادند. این دو نهاد که تحقیقات بینالمللی را برای مبارزه با قاچاق انسان هدایت میکنند، گفتهاند که این شبکه قاچاق انسان، مشتریانش را از کوبا به کشورهای اتحادیه اروپا میفرستاده است.
یوروپول، آژانس اتحادیه اروپا برای همکاری در اجرای قانون در بیانیهای گفت که تمرکز این شبکه شهروندان آسیبپذیر کوبایی بوده و در ازای ۹ هزار یورو برای هر نفر با فراهم کردن مدارک جعلی آنها به اروپا منتقل میکرده است.
به نظر میرسد در مجموع تاکنون شبکه مزبور پنجهزار شهروند کوبایی را به اروپا منتقل کرده است.
درکنار این دستگیریها پلیس همچنین ۱۸ ملک، ۳۳ خودرو، ۱۴۴ حساب بانکی و مقادیر هنگفتی پول نقد مرتبط با این شبکه را توقیف کرده است.

بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل از بیمارستان مرخص شد
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل پس از انجام یک عمل اضطراری، روز دوشنبه از بیمارستان مرخص شد. وی شنبه شب در مرکز درمانی شیبا بستری شده بود.
به گفته پزشکان دلیل انتقال فوری آقای نتانیاهو به بیمارستان این بود که نشانگر قلبی که هفته پیش در بدن وی نصب شده بود، از یک «آریتمی موقت قلب» خبر داد. بنابر بیانیه دفتر نخستوزیری اسرائیل، عمل نصب ضربانساز با موفقیت انجام شده است.
او که اکنون با یک بحران بیسابقه ملی روبرو است، روز دوشنبه منتظر نتیجه رایگیری پارلمان درباره بازنگری در قوانین قضایی اسرائیل است.

استعفای وزیر ورزش ایران
رسانههای داخل ایران، دلیل استعفای حمید سجادی را آسیبی که به طحال وی در جریان سانحه سقوط بالگرد به تاریخ چهارم اسفند ۱۴۰۱ وارد شده بود، اعلام کردند.
گفته میشود که او در این مدت تحت عمل جراحی نیز قرار گرفته؛ با این وجود همچنان ادامه کار برای او مقدور نیست.
حمید سجادی که از شهریور ماه ۱۴۰۰ به عنوان وزیر ورزش و جوانان مشغول به کار بوده، پیش از این دوبار تقاضای استعفا داده بود که مورد موافقت ابراهیم رئیسی قرار نگرفت.
مقام سابق ورزشی افغانستان به عنوان مدیر اجرایی هیأت کریکت ایالات متحده انتخاب شد
دکتر نورمحمد مراد، مسئول پیشین هیات کریکت افغانستان به عنوان مدیر اجرایی هیات کریکت ایالات متحده امریکا تعیین شده است.
در اعلامیهای که روز یکشنبه از سوی هیات کریکت ایالات متحده آمریکا منتشر شده، آمده است که پس از «بررسیهای طولانی، از میان سه نامزد نهایی» درنهایت دکتر مراد برای احراز این سمت انتخاب شده است.
در زمان مسئولیت آقای مراد بر هیات کریکت افغانستان بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ میلادی، تیم افغانستان موفق شد از پایینترین سطوح کریکت تا کسب مقام در جام جهانی کریکت ۲۰۱۵ پیشرفت داشته باشد.
دکتر مراد که تحصیلات خود را در دانشگاه پزشکی کابل گذرانده، سالهای زیادی را برای صندوق جمعیت سازمان ملل متحد کار کرده است. وی قرار است پس از دریافت ویزای کاری ایالات متحده، کار خود را در مقام جدید آغاز کند.

استعفای وزیر دادگستری نیوزیلند به دلیل رانندگی پس از مصرف الکل
کیری آلن، وزیر دادگستری ۳۹ نیوزلند در پی یک حادثه تصادف اتومبیل و پس از آنکه تست تنفسی پلیس وجود الکل در بدنش را نشان داد، بلافاصله از سمت خود استعفا داد.
این حادثه تصادف که یکشنبه شب در ولینگتون، پایتخت این کشور روی داد، تلفات جانی نداشت.
او ضمن ابراز تاسف از این اشتباه اعلام کرد که به دلیل مشکلات شخصی، دچار «پریشانی شدید عاطفی» شده و الکل مصرف کرده است.
نخستوزیر نیوزیلند نیز اعلام کرد که «او درک کرده که حفظ حکم وزارتیاش دیگر ممکن نیست؛ بویژه برای یک وزیر دادگستری که اکنون به یک جرم جنایی متهم شده است».

افزایش مرگ و میرها در سیستان و بلوچستان در پی وارد نکردن پادزهر «سیهمار»
گزارش رسانههای داخل ایران حاکی از افزایش قربانیان یکی از خطرناکترین مارهای جهان به نام «سیهمار» در استان سیستان و بلوچستان است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به نقل از مهدی زارع خورمیزی، متخصص حیات وحش مینویسد که این مار که با نامهای «کرایت فارسی» یا «کرایت ایرانی» نیز شناخته میشود، در سال ۲۰۱۴ میلادی کشف شده و یک گونه جدید محسوب میشود.
او میگوید: «ما پیشتر این مار را نداشتیم و حتی پادزهر آن را نیز در کشور نداریم. پیش از این مار، افعی جعفری را به عنوان کشندهترین مار ایران میدانستیم... [اما] سیهمار ۱۰ برابر کشندهتر از افعی جعفری است.»
او میافزاید: «این مار در ماههای اخیر در شهرستان سرباز تعارض شدیدی با جوامع محلی داشته و باید این بحران مدیریت شود. اگر تعارض کنترل نشود، اوضاع بدتر خواهد شد... برای مدیریت این بحران لازم است که یک تیم خزندهشناس به منطقه اعزام شود تا دلیل طغیان جمعیت این مار و افزایش تعارضات را بررسی کند.»
به گفته او، هنوز پادزهر این مار در کشور وجود ندارد اما «با توجه به اینکه "کرایت فارسی" شباهت زیادی به "کرایت سندی" پاکستان دارد، میتوان پادزهر آن را از پاکستان وارد کرد.»
روزنامه هممیهن نیز در گزارشی به این موضوع پرداخته و به نقل از اهالی منطقه، یکی از راه حلهای این مشکل را زندهگیری این مارها و تولید پادزهر از آنها دانسته است.
این روزنامه از قول باربد صفایی، خزندهشناس نیز نوشته است که «این مار خطرناکترین مار خشکی در خاورمیانه و شبهقاره هند است و اغلب افرادی که کشته شدند حتی پایشان به مراکز درمانی نرسیده است.»
آقای صفایی نیز خواستار آن است که مسئولان این موضوع را جدی بگیرند و از پاکستان پادزهر وارد کنند؛ او همچنین میگوید: «تعدادی از کشورهای آسیایی تکنولوژی تولید پادزهر برای کرایتها را دارند و بهتر است وزارت بهداشت در صورت تایید سازمان بهداشت جهانی، خیلی سریع برای درمان و وارد کردن پادزهر یا تکنولوژی مورد نیاز وارد عمل شود.»
این روزنامه همچنین به نقل از خسرو رجبیزاده، خزندهشناس به معضل جدیتری اشاره دارد؛ اینکه در ایران برای ۱۰گونه کبری آبی هیچ گونه پادزهری وجود ندارد و برای سه گونه کبرای خشکی نیز تنها «کفچه مار» پادزهر دارد.
مرگ دستکم ۱۰ نفر در پی ریزش سقف ورزشگاه یک مدرسه در چین
رسانههای دولتی چین روز دوشنبه گزارش دادند که فرو ریختن سقف بتنی یک سالن ورزشی در شهر «چیچیهار» در شرق چین دستکم ۱۰ کشته برجای گذاشته و یک نفر نیز همچنان در میان آوار گیر کرده است.
هنگام وقوع این حادثه که عصر یکشنبه روی داد، ۱۹ نفر در سالن ورزشی حضور داشتند.
این حادثه در حالی روی داده که این منطقه طی دو روز گذشته، با بارندگی شدید باران روبرو بود که در برخی مناطق نیز باعث جاری شدن سیل شد.