سوریه روز دوشنبه ۱۵ مه ۲۰۲۳ با حضور در جلسه مقدماتی اجلاس سران اتحادیه عرب به بیش از یک دهه انزوای دیپلماتیک خود در بین کشورهای عربی پایان داد.
در جریان سخنرانیهای نمایندگان کشورهای عربی در نشست مقدماتی اجلاس سران اتحادیه عرب، برخی از آنها از جمله محمد الجدان، وزیر دارایی عربستان سعودی در سخنان خود از حضور نمایندگان سوریه در این جلسات استقبال کردند.
حضور مقامهای عالیرتبه سوریه در اجلاس سران اتحادیه عرب که قرار است روز جمعه در عربستان سعودی برگزار شود، برای نخستین بار از نوامبر ۲۰۱۱ انجام میشود.
اتحادیه عرب به دنبال جنگ داخلی در سوریه و سرکوب اعتراضها در این کشور، عضویت دمشق در این اتحادیه را به حالت تعلیق درآورد. بیشتر کشورهای عربی هم به دنبال این جنگ داخلی، روابط خود را با سوریه قطع کردند.
حضور مقامهای عالیرتبه سوریه در اجلاس سران اتحادیه عرب، گام بسیار مهمی در پایان دادن به بیش از یک دهه انزوای نظام حاکم بر دمشق تلقی میشود.
اتحادیه عرب در ۷ مه سال جاری میلادی لغو تعلیق عضویت سوریه در این اتحادیه را به صورت رسمی اعلام کرد. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی هم در ۱۰ مه از بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه برای شرکت در اجلاس سالانه سران اتحادیه عرب که روز جمعه در شهر جده برگزار میشود، دعوت کرد.
کشورهای عربی در ماههای گذشته و در پی پیروزی حکومت بشار اسد در جنگ داخلی در سوریه که با حمایت روسیه و ایران ممکن شد، تلاشهای خود را برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک با دمشق آغاز کردند. یکی از آخرین این تحولات، دیدار فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی با بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در دمشق است.
جنگ داخلی ۱۲ ساله در سوریه حدود نیم میلیون کشته و میلیونها آواره بر جا گذاشته است و همچنان بخشی از خاک این کشور از کنترل حکومت بشار اسد خارج است.
بازگشت سوریه به جمع کشورهای عربی همزمان با کاهش تنش در سطح منطقه و ازسرگیری روابط ایران و عربستان سعودی انجام میشود. تهران و ریاض چندی پیش با وساطت پکن درباره از سرگیری مناسبات دیپلماتیک توافق کردند.
پس از توافق عربستان سعودی با متحد نزدیک سوریه، ایران در ماه مارس ۲۰۲۳ به منظور ازسرگیری مناسبات دیپلماتیک، موجی از فعالیتهای دیپلماتیک منطقهای برای خروج دمشق از انزوای طولانی شروع شده است.
به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید
برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند امارات عربی متحده از چند سال پیش روند عادیسازی روابط با سوریه را آغاز کرده بودند اما برخی دیگر مانند قطر تمایلی برای عادیسازی روابط خود با دمشق ندارند.
امارات عربی متحده که رهبری تلاشها برای بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب را برعهده داشت از سال ۲۰۱۸ روابط خود را با دمشق برقرار کرده است.
عادیسازی روابط ایران و عربستان سعودی و همچنین بازگشت سوریه به تعاملات عربی حاکی از تغییرات در مناسبات سیاسی و امنیتی منطقه در سطحی گسترده است.