روسیه در بحبوحه جنگ اوکراین برای حفظ پویایی اقتصاد خود که تحت تأثیر تحریمهای شدید غرب و خروج شرکتهای بینالمللی قرار گرفته در پی تقویت همکاری با کشورهای عربی، به ویژه امیرنشینهای نفتی ثروتمند خلیج فارس است.
روسیه در بحبوحه درگیری نظامی با اوکراین برای حفظ پویایی اقتصاد خود که تحت تأثیر تحریمهای شدید غرب و خروج شرکتهای بینالمللی قرار گرفته نگاهی تازه به تقویت همکاری با کشورهای عربی، به ویژه امیرنشینهای نفتی ثروتمند خلیج فارس چشم دوخته است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، مسئولان اقتصادی و شرکتهای روسی این هفته در رویداد تجاری مهمی در ابوظبی تحت عنوان «مجمع بینالمللی سرمایهگذاری» حضوری پررنگ داشتند.
در این گزارش ِآمده است که امارات عربی متحده به عنوان یکی از مهمترین صادرکنندگان نفت خام در جهان به یک قطب اقتصادی در منطقه تبدیل شده است.
پاول کالمیچک، از مسئولان وزارت توسعه اقتصادی روسیه در این همایش به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما اینجا هستیم تا سرمایهگذاران، بهویژه سرمایهگذاران کشورهای عربی را به سوی خود جذب کنیم.»
اکثر کشورهای نفت خیز حوزه خلیج فارس از جمله امارات متحده عربی و عربستان سعودی که بزرگترین صادرکننده نفت خام جهان به شمار میرود و اقتصاد پیشرو کشورهای عربی را در اختیار دارد پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در فوریه سال گذشته میلادی بر خلاف غرب که تحریمهای شدیدی راعلیه مسکو اعمال کرد از این مناقشه فاصله گرفتند.
ماکسیم رشتنیکوف، وزیر توسعه اقتصادی روسیه در یکی از نشستهای همایش یاد شده که به مناسبات روسیه و کشورهای عربی اختصاص داشت، از همکاری با منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به عنوان «یکی از اولویتهای سیاست اقتصادی خارجی روسیه» یاد کرد.
این وزیر اقتصادی دولت روسیه سپس تاکید کرد که کشورهای عربی همواره شرکای قابل اعتماد روسیه بودهاند و مسکو تمایل دارد پروژههای مشترکی را با آنها آغاز کند.
وی سپس ضمن اشاره به «سیاست مستقل کشورهای عربی» و «نقش رو به افزایش این کشورها در جهان» خواستار راهاندازی یک سیستم مالی و بانکی برای همکاری مشترک با کشورهای عربی شد که احیانا برای دور زدن تحریمهای غرب بتوان از آن استفاده کرد.
به گفته وزیر توسعه اقتصادی روسیه، تجارت بین مسکو و کشورهای عربی طی پنج سال گذشته ۸۳ درصد افزایش یافته و به رقمی نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار در این مدت رسیده است.
بر اساس گزارش صندوق بین المللی پول، اقتصاد روسیه در سال ۲۰۲۳ با وجود جنگ و تحریمها توانسته است که پویایی خود را حفظ کند اما در میان مدت چشم انداز رشد آن با محدودیتهایی همراه خواهد بود.