وزیر امور خارجه ژاپن میگوید کشورش با مقامهای ناتو برای تاسیس یک دفتر ناتو در توکیو مذاکره کرده است.
یوشیماسا هایاشی، وزیر امور خارجه ژاپن که این موضوع را در گفتگو با سیانان اعلام کرده تاکید کرده که این تصمیم توکیو پس از حمله روسیه به اوکراین که منجر به کاهش ثبات جهانی شده، اتخاذ شده است.
آقای هایاشی با اشاره به اینکه هنوز جزئيات در این خصوص مشخص نشده تاکید کرد که همچنان مذاکرات ادامه دارد. او از حمله روسیه به اوکراین به عنوان «رویدادی با عواقب بسیار فراتر از مرزهای اروپا» یاد کرد و افزود که این اتفاق باعث شده ژاپن در مورد امنیت منطقه خود تجدید نظر کند. او همچنین در ادامه گفت: «دلیل اینکه ما در مورد این موضوع بحث می کنیم این است که از زمان تجاوز روسیه به اوکراین، جهان بی ثبات تر شده است. اتفاقاتی که در اوکراین اتفاق میافتد تنها به اروپای شرقی محدود نمیشود و مستقیماً بر وضعیت اینجا در اقیانوس آرام نیز تأثیر میگذارد. به همین دلیل است که همکاری بین ما در شرق آسیا و ناتو به طور فزاینده ای اهمیت مییابد.»
افتتاح دفتر ارتباطی ناتو در ژاپن تحولی مهم برای ائتلاف غربی در بحبوحه شدتگیری تنشهای ژئوپلوتیکی میان شرق و غرب است. این دفتر در صورت افتتاح نخستین مورد در آسیا به شمار میرود. اتفاقی که احتمالا انتقاد دولت چین را که قبلا نسبت به چنین اقدامی هشدار داده بود، به دنبال خواهد داشت.
ناتو دفاتر ارتباطی مشابهی در جاهای دیگر از جمله اوکراین و وین دارد. مجله نیکی آسیا که نخستین بار روز چهارشنبه هفته گذشته از این مذاکرات ژاپن پرده برداشته بود گزارش داده که دفتر ارتباط در ژاپن، امکان گفتگو با شرکای امنیتی ناتو مانند کره جنوبی، استرالیا و نیوزلند را در مورد چالشهای ژئوپلیتیکی، فناوریهای نوظهور و مخرب و همچنین تهدیدات سایبری فراهم میکند.
سخنگوی ناتو در بیانیهای در این رابطه گفت: «ما در خصوص جزئيات در خصوص طرحهایی که برای افتتاح دفتر ارتباطی در ژاپن مطرح شده صحبت نمیکنیم اما باید تاکید کنیم که ناتو و ژاپن همکاری دیرینهای با یکدیگر دارند.»
وضعیت پیچیده امنیتی
تهاجم روسیه به اوکراین موجی از شوک را در اروپا ایجاد و فنلاند و سوئد را وادار کرد تا به بیطرفی خود پایان دهند و به دنبال پیوستن به ناتو باشند. پس از موافقت ترکیه، فنلاند بالاخره ماه گذشته میلادی به این پیمان پیوست.
هایاشی با اشاره به اینکه محیط امنیتی منطقهای ژاپن بسیار سخت و پیچیده است، تاکید کرد که علاوه بر تجاوز روسیه و خطرات این کشور، توکیو در حال مبارزه با تهدیدات کره شمالی مجهز به سلاح هستهای و همچنین قدرتی به نام چین است.
در سالهای اخیر چینیها نیروی دریایی و هوایی خود را در مناطق نزدیک ژاپن افزایش دادهاند و جزایر سنکاکو را که چندین جزیره غیرمسکنونی تحت کنترل ژاپن است، به عنوان قلمرو خود قلمداد میکنند. این مواجهات بر تنشهای میان توکیو و پکن افزوده است.
تنشها بین ژاپن و روسیه نیز در ماههای اخیر افزایش یافته است که بخشی از آن ناشی از مانورهای نظامی روسیه در آبهای بین دو کشور و گشتهای دریایی مشترک چین و روسیه در غرب اقیانوس آرام نزدیک به ژاپن است.
در ماه آوریل، کشتیهای جنگی روسی تمرینهای ضد زیردریایی را در دریای ژاپن، که به آن دریای شرقی نیز میگویند، انجام دادند. در ماه مارس هم، قایقهای موشکی روسی، موشکهای کروز را به سمت یک هدف ساختگی در همان آبها شلیک کردند. به گزارش رویترز، پس از اینکه فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن در ماه مارس به اوکراین سفر کرد، دو بمب افکن استراتژیک روسی که قادر به حمل سلاح هستهای هستند، بیش از هفت ساعت بر فراز آب های سواحل ژاپن پرواز کردند.
با وجود تنشهای منطقه ای فزاینده، هایاشی گفت که افتتاح احتمالی این دفتر کشورهای خاصی را هدف قرار نمی دهد. او در ادامه تاکید کرد که هدف ما ارسال پیام برای کشور دیگری نیست.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
وی افزود که ژاپن و سایر کشورها هنوز نیاز به همکاری با چین در موضوعات بزرگتر مانند تغییرات آب و هوایی و همه گیری کووید-۱۹ دارند و توکیو خواهان یک رابطه سازنده و پایدار با پکن است.