آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران و جهان در روز چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ برابر با ۳ مه ۲۰۲۳ را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
اخبار کوتاه از تحولات ایران و جهان در روز گذشته را میتوانید در این صفحه پیدا کنید.
آمریکا از ایران خواست نفتکش توقیفشده در خلیج فارس را «فورا» آزاد کند
زن مظنون به قتل وبلاگنویس نظامی روسیه: از داخل بسته محتوی بمب خبر نداشتم
پکن در حمایت از « نایپیداو»: باید به حاکمیت میانمار احترام گذاشته شود
دزدان دریایی یک ناخدای روس و دو ملوان گرجی را در سواحل گابن ربودند
سازمان ملل خواستار دریافت «تضمینهای امنیتی» برای فرستادن محمولههای کمک به سودان شد
مدیرعامل پیشین آئودی به جرم خود در پرونده رسوایی «دیزل گیت» اعتراف خواهد کرد
بهزودی همۀ تسلیحات شیمیایی اعلام شده در جهان، بطور کامل نابود خواهند شد
تیراندازی در صربستان؛ یک نوجوان ۸ کودک و نگهبان مدرسه را کشت
هشدار سازمان ملل درباره بازگشت ال نینو: ، جهان باید برای «جهش جدید دما» آماده شود
مظنون به قتل ۵ همسایه در تگزاس پس از ۴ روز تعقیب و گریز دستگیر شد
آمریکا زلنسکی را در جریان درز اسناد محرمانۀ نظامی در اینترنت نگذاشته بود
ترکیه حریم هوایی خود را به روی پروازهای ارمنستان بست
مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، روز چهارشنبه گفت آنکارا حریم هوایی خود را به روی پروازهای ارمنستان که به مقصد کشور ثالث میروند میبندد.
این اقدام ترکیه در واکنش به رونمایی از یک بنای یادبود بحثبرانگیز در ایروان در هفته گذشته انجام میشود.
این بنا در گرامیداشت قربانیان کشتار ارامنه در ابتدای قرن بیستم نصب شده است. ارمنستان ترکیه را مسئول این «نسلکشی» میداند، اتهامی که آنکارا آن را رد میکند.
وزیر امور خارجه ترکیه گفت که اگر این بنای یادبود برداشته نشود، ترکیه اقدامات بیشتری در این خصوص انجام خواهد داد.

آمریکا از ایران خواست نفتکش توقیفشده در خلیج فارس را «فورا» آزاد کند
ایالات متحده روز چهارشنبه از تهران خواست تا «فورا» نفتکش توقیفشده در تنگه هرمز را آزاد کند.
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در این خصوص گفت: «ما همگام با جامعه بینالمللی از دولت و نیروی دریایی ایران میخواهیم فورا کشتی و خدمه آن را آزاد کنند.»
به گفته ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس، این نفتکش با پرچم پاناما که «نیووی» نام دارد روز چهارشنبه از دوبی عازم بندر فجیره امارات عربی متحده بود بود که در تنگه هرمز توسط نیروهای سپاه پاسداران توقیف شد.
خبرگزاری تسنیم با انتشار خبری دلیل این اقدام سپاه را «تخلف در آبهای تنگه هرمز» عنوان کرده، هر چند هنوز هیچ مقامی به طور رسمی دلیل توقیف نفتکش را اعلام نکرده است. نیروی دریایی آمریکا نیز جزئیات بیشتری ارائه نداده است.

تیراندازی در صربستان؛ یک نوجوان ۸ کودک و نگهبان مدرسه را کشت
اقدام به تیراندازی یک پسر نوجوان بامداد چهارشنبه در مدرسهای در شهر بلگراد، پایتخت صربستان منجر به کشته شدن ۸ تن از دانش آموزان همچنین نگهبان مدرسه شد.
شش کودک دیگر و یک معلم نیز مجروح و در بیمارستان بستری شدند.
بنا بر اعلام پلیس صربستان، او که تنها ۱۴ سال داشته و از دانش آموزان همان مدرسه بوده، با اسلحه پدرش تیراندازی کرده و درنهایت نیز در حیاط مدرسه دستگیر شده است.
برخلاف ایالات متحده، تیراندازی به سوی انبوه غیرنظامیان در صربستان و حتی فراتر از آن در کل منطقه بالکان به ندرت اتفاق میافتد؛ آخرین تیراندازی از این نوع در سال ۲۰۱۳ میلادی روی داده بود که در جریان آن یک جانباز جنگ بالکان ۱۳ نفر را در روستایی در مرکز صربستان کشت.
با این وجود کارشناسان تا کنون بارها درباره شمار قابل توجه سلاحهای باقی مانده در صربستان از زمان جنگهای دهه ۱۹۹۰ میلادی هشدار دادهاند و تاکید دارند که اختلافات قومی باقیمانده همچنین مشکلات اقتصادی مداوم، میتواند حادثه بیافریند.
کانادا ایران را به دلیل نقض حقوق بشر تحریم کرد
دولت کانادا روز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد که به دلیل موارد نقض حقوق بشر در داخل و خارج از ایران، تحریمهای بیشتری را علیه نهادها و افراد وابسته به جمهوری اسلامی اعمال میکند.
تحریمهای وضع شده، که یک نهاد و ۹ فرد را شامل میشود، عمدتا افراد دخیل در پرونده کشته شدن مهسا امینی در بازداشتگاه پلیس امنیت اخلاقی تهران را در بر میگیرد.
این یازدهمین بسته تحریمی است که کانادا از اکتبر ۲۰۲۲ بدینسو علیه تهران اعمال میکند.

زن مظنون به قتل وبلاگنویس نظامی روسیه: از داخل بسته محتوی بمب خبر نداشتم
زنی که به ترور یک وبلاگنویس برجسته نظامی روسی متهم شده روز چهارشنبه گفت هرچند از تحویل بمبی که این فرد را یک ماه پیش در کافهای در شهر سن پترزبورگ به قتل رساند «به شدت متاسف» است، با این حال از محتوای واقعی بسته منفجره بیاطلاع بوده است.
«دریا ترپووا»، که اکنون به اتهام تروریسم در مسکو در بازداشت به سر میبرد، متهم به همکاری با سرویسهای امنیتی اوکراین برای کشتن «ماکسیم فومین» است. خانم ترپووا نگفت که چه کسی این بسته را به او داده بود.
این جوان ۲۶ ساله با محکوم کردن قتل ماکسیم فومین گفت: «وقایع را بارها و بارها در ذهنم تکرار میکنم... چرا به سادگی باور کردم که هیچ چیز خطرناکی در آن بسته وجود ندارد؟ آنها یک مرد را با دستان من کشتند و ده ها نفر را معلول کردند.»
اظهارات خانم ترپووا در حالی بیان میشود که مقامات روسی هنوز اجازه ملاقات با وکیل را به وی ندادهاند.

حمله پهپادی و راکتی روسیه و اوکراین به تاسیسات نفتی یکدیگر
مقامات اوکراینی میگویند سه پهپاد متعلق به روسیه روز چهارشنبه تاسیسات نفتی شهر کروپیونیسکی در استان کیرووهراد این کشور را هدف حمله قرار دادهاند.
بنا بر اعلام دفتر دادستانی این ناحیه، در نتیجه این حمله آتشسوزی بزرگی در این تاسیسات ایجاد شده است.
حملات پهپادی روسیه ساعاتی پس از آن صورت میگیرد که کرملین با انتشار بیانیهای اوکراین را متهم کرد شب گذشته با ارسال ۲ پهپاد به سوی کرملین قصد ترور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را داشته است.
این در شرایطی است که همزمان تاسیسات نفتی روسیه در شبهجزیره کریمه نیز هدف حملات راکتی اوکراین قرار گرفته است.

پکن در حمایت از « نایپیداو»: باید به حاکمیت میانمار احترام گذاشته شود
وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه اعلام کرد که چین از « نایپیداو» در «دستیابی به مسیر توسعه خود» حمایت میکند و از جامعه بینالمللی میخواهد که به حاکمیت میانمار احترام بگذارد.
چین گانگ، وزیر امور خارجه چین، که در سفری نادر به میانمار رفته است روز سهشنبه با مین آنگ هلینگ رهبر حکومت نظامیان میانمار دیدار کرد. وزارت امور خارجه چین گفته آقای گانگ در گفتگوهای خود بر «آشتی ملی» در میانمار تاکید کرده است.
از زمانی که ارتش میانمار دولت تحت رهبری آنگ سان سوچی، برنده جایزه صلح نوبل، را در سال ۲۰۲۱ با کودتا سرنگون ساخت و تظاهرات دموکراسیخواهانه پس از آن را سرکوب کرد، عمدتاً توسط کشورهای غربی منزوی شده است.
با این حال چین، کشور همسایه، روابط نزدیک خود را با ژنرالهای میانمار حفظ کرده است. چین یکی از خریداران عمده اقلام میانمار از جمله یشم، قلع و الوار محسوب میشود.

دزدان دریایی یک ناخدای روس و دو ملوان گرجی را در سواحل گابن ربودند
خبرگزاری فرانسه گزارش کرده است که دزدان دریایی ناشناس در ساعات بامدادی روز سهشنبه با حمله به یک کشتی فله بر، ناخدای روسی و دو تن از ملوانان گرجی آن را در نزدیکی یک بندر ساحلی در گابن ربودهاند.
این کشتی ۱۹۰ متری که متعلق به شرکت آمریکایی «ایگل بالک شیپینگ» است با پرچم جزایر مارشال در حال حرکت در نزدیکی بندر تجاری اووندو گابن بود که هدف حمله قرار گرفت. هنوز از سرنوشت سه فرد ربودهشده اطلاعی در دسترس نیست.
خلیج گینه، که در آفریقا از سواحل لیبریا تا آنگولا امتداد دارد، یکی ازمناطق اصلی دزدی دریایی در جهان است. حملات به کشتیهای تجاری و ربودن اعضای خدمه آنها با هدف دریافت باج عمدتاً توسط گروههای تبهکار نیجریایی انجام میشود.

سازمان ملل خواستار دریافت «تضمینهای امنیتی» برای فرستادن محمولههای کمک به سودان شد
مارتین گریفیتس، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه، روز چهارشنبه از طرفهای درگیر در سودان خواست تا بطور علنی و در بالاترین سطح متعهد شوند که «امنیت» کمکهای بشردوستانه فرستاده شده به این کشور را تضمین میکنند.
او که از بندر سودان از طریق ویدئو کنفرانس با خبرنگاران در ژنو گفتگو میکرد، با اشاره به اینکه شش کامیون حامل کمکهای غذایی در مسیر دارفور غارت شدند، گفت: «تعهدات آنها، پیشنیازی برای انجام فعالیتهای بشردوستانه در مقیاس بزرگ است.»

مدیرعامل پیشین آئودی به جرم خود در پرونده رسوایی «دیزل گیت» اعتراف خواهد کرد
دادگاهی در آلمان روز چهارشنبه اعلام کرد که روپرت استدلر، رئیس پیشین آئودی در ازای تعلیق مجازات، به جرم خود در پرونده رسوایی تقلب نرم افزاری در تست آلایندگی خودروهای دیزلی اعتراف خواهد کرد.
در پی توافق استدلر با دادگاه منطقهای مونیخ در مورد رسوایی که شرکت مادر آئودی یعنی گروه فولکسواگن را به لرزه درآورد، قرار شده است که او در ازای تعلیق مجازات، به گناه خود اعتراف کند.
غول خودروسازی آلمانی فولکس واگن (که پورشه، آئودی، اشکودا و سیات از زیرمجموعههای آن هستند) در سپتامبر ۲۰۱۵ اعتراف کرد که نرمافزاری را روی ۱۱ میلیون خودروی دیزلی خود که در سراسر جهان فروخته شده نصب کرده تا به این ترتیب میزان آلایندگی آنها را کمتر نشان دهد.
سخنگوی دادگاه آلمان گفت که پس از محاکمهای که در اواخر سال ۲۰۲۰ آغاز شد، درنهایت وکلای مدافع و دادستانهای استدلر «پیشنهاد توافق» را پذیرفتند و مطابق با این پیشنهاد، آقای استادلر در صورت اعتراف، به حبس تعلیقی از ۱۸ تا ۲۴ ماه محکوم خواهد شد. او همچنین باید ۱.۱ میلیون یورو جریمه بپردازد.
انتظار میرود که این اعتراف تا دو هفته دیگر قرائت شود.
ماه گذشته نیز ولفگانگ هاتز، یکی دیگر از مدیران پیشین آئودی که در کنار استادلر محاکمه شده بود، به جرمش اعتراف کرد.
