پناهندگان میتوانند به بازار کار آلمان کمک کنند، اما اوکراین به کارگران ماهرش نیاز دارد

بازار کار آلمان تحت فشار شدیدی قرار دارد و حتی بعید است هجوم اخیر پناهندگان اوکراینی بتواند مشکلات نیروی کار این کشور را در دراز مدت حل کند.
بر اساس گزارش اداره آمار فدرال آلمان، نرخ اشتغال در بزرگترین اقتصاد اروپا در سه ماه چهارم سال ۲۰۲۲ با ۴۵.۹ میلیون شاغل به رکورد جدیدی رسیده است. اما همچنان بیش از نیمی از شرکتهای آلمانی در تلاش برای یافتن کارگران ماهر برای پر کردن پوزیشنهای شغلی خالیشان هستند.
به جز لهستان، آلمان از زمان حمله روسیه به اوکراین در سال گذشته، بیش از هر منطقه دیگری پناهنده پذیرفته است. این درگیری بخشهایی از اوکراین را ویران و هشت میلیون نفر را آواره کرده است.
بیش از یک میلیون نفر از این پناهجویان اوکراینی به آلمان رفتهاند و این کشور هم به گرمی از آنها استقبال کرده است. اولاف شولتس، صدراعظم آلمان گفته است «تا زمانی که جنگ طول بکشد» به اوکراین کمک خواهد کرد.
ورود اوکراینیهای اغلب تحصیلکرده میتواند مزایایی برای آلمان به همراه داشته باشد، به ویژه زمانی که صحبت از تقویت نیروی کار به میان میآید.
«سیلیون برویر»، اقتصاددان میگوید که حضور پناهندگان در حال حاضر برای اقتصاد آلمان «مثبت» خواهد بود. پروفسور پانو پوتوارا، مدیر مرکز «آیفو» هم معتقد است که آلمان قطعا با کمبود عمده نیروی کار مواجه است و به مهاجران و اوکراینیها نیاز دارد.
طبق تحقیقات بنیاد «ای.دبلیو.ال» (EWL)، ۲۲ درصد از ۴۰۰ پاسخدهنده، آلمان را به عنوان یک کشور پناهندهپذیر «براساس چشمانداز شغلی» انتخاب کردهاند. اما نمیتوان انتظار داشت که پناهندگان اوکراینی شکافهای موجود در بازار کار آلمان را پر کنند.
مشکلات زبانی
طبق نظرسنجی «او.ای.سی.دی» حدود ۶۰ درصد از پناهندگان اوکراینی در آلمان موانع زبانی را بزرگترین چالش خود در محیط جدید عنوان کردهاند.
این در حالی است که تقریبا نیمی از پناهندگان در نظرسنجی «ای.دبلیو.ال» پاسخ دادهاند که «حداقل سطح ارتباطی» را در آلمان دارند و ۵۷ درصد هم گفتهاند که در حال یادگیری این زبان هستند.
همه پناهندگانی که وارد آلمان میشوند، میتوانند در دوره ادغام رایگان که شامل درسهای زبان، تاریخ و فرهنگ میشود شرکت کنند، اما کسب امتیاز تسلط بر زبان آلمانی که برای شرکت در یک محیط کاری مورد نیاز است، به هیچ عنوان فرایند سریعی نیست.
عدم تطابق مهارتها
گزارش اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان آلمان نشان میدهد که ۷۲ درصد از پناهندگان بزرگسال دارای مدرک دانشگاهی هستند، در عین حال دادههای مرکز «آیفو» نشان میدهد که درصد زیادی از اوکراینیها فقط کاری را میپذیرند که با سطح تحصیلات آنها مطابقت داشته باشد.
به گزارش «او.ای.سی.دی»، آلمان فاقد کارگر «ماهر» است، اما عدم تطابق مهارتها در میان اوکراینیهایی که وارد بازار کار آلمان شدهاند «گسترده» است. طبق این گزارش «سطح تحصیلی بالاتر...خطر بیکاری و عدم تطابق مهارتها را افزایش میدهد.»
اکثر پناهندگان اوکراینی دارای تحصیلات عالی هستند. اما بیشتر آنان زنانی هستند که اغلب دارای فرزند هستند و باید بین پیوستن به بازار کار و مسئولیتهای خانوادگی تعادل ایجاد کنند.
هرروز آماده رفتن به خانه هستند
بسیاری از اوکراینیها میخواهند در اسرع وقت به خانه برگردند و مشارکت آنها در بازار کار آلمان محدود و کوتاه مدت خواهد بود.
به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید
مطالعه موسسه تحقیقات اشتغال آلمان نشان میدهد که ۳۷ درصد از پناهندگان اوکراینی میخواهند به طور دائم یا حداقل برای چند سال در آلمان زندگی کنند، در حالی که ۳۴ درصد قصد دارند تنها تا پایان جنگ در این کشور بمانند. ۲۷ درصد هنوز تصمیمی نگرفتهاند و ۲ درصد گفتهاند قصد دارند ظرف یک سال آینده آلمان را ترک کنند. این نظرسنجی شامل دادههایی از ۱۱ هزار و ۲۲۵ پناهجوی اوکراینی است. این مطالعه بین اوت تا اکتبر ۲۰۲۲ انجام شده است. همچنین با فرض اینکه اوکراین در جنگ پیروز شود، احتمالا تعداد بیشتری از پناهندگان این کشور به خانه باز خواهند گشت.