آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران در روز دوشنبه ۱۰ بهمن (۳۰ ژانویه) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
بسیاری از تصمیمگیریها و عملکردهای مقامها و مسئولان ایران همچنان تحتالشعاع اعتراضهای ۴ ماه اخیر در این کشور قرار دارد.
هیات رئیسه مجلس ایران صبح روز دوشنبه طرحی را دریافت کرد که بر اساس آن، اظهارنظر درباره هر موضوعی که «نیاز به اظهار نظر مراجع رسمی» دارد و هنوز «اعلام نظر رسمی» نشده است با مجازات فرد اظهار نظرکننده مواجه خواهد شد.
ارائه طرح مجازات ۱۰ تا ۱۵ سال زندان برای اظهارنظرهای مخالف مواضع رسمی حکومت ایران در حالی است که قوه قضائیه ایران در پنجمین ماه اعتراضهای سراسری بر شمار صدور احکام سنگین برای معترضان افزوده است.
در مقابل، کاربران شبکههای اجتماعی با هشتگ «طرح خفقان» به طرح «مجازات اظهارنظرهای غیرکارشناسی» که توسط ۲۴ نماینده مجلس ایران امضا شده است، واکنش نشان دادند و آن را به چالش کشیدند.
آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران در روز دوشنبه ۱۰ بهمن (۳۰ ژانویه) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
عبدالمجید مرادزهی از نزدیکان مولوی عبدالحمید بازداشت شد
برخی منابع آگاه در سیستان و بلوچستان از بازداشت مولوی عبدالمجید مرادزهی، از نزدیکان مولوی عبدالحمید و از علمای سرشناس زاهدان توسط نیروهای امنیتی خبر دادند.
وبسایت «حالوش» در گزارشی نوشت که نیروهای امنیتی روز دوشنبه «با چهار خودرو» آقای مرادزهی را در یکی از خیابانهای زاهدان بازداشت کردهاند. بنا به این گزارش، ماموران امنیتی به همراهان این عضو دفتر مولوی عبدالحمید گفتهاند که برای پیگیری وضعیت او به دادگاه ویژه روحانیت مراجعه کنند.
برخی گزارشها از تشدید فشارها بر مولوی عبدالحمید حکایت دارند. مولوی عبدالحمید در ماههای گذشته بارها از مقامهای ارشد ایران خواسته است که به جای سرکوب معترضان به حرف آنها گوش دهند.
دختر عبدالکریم سروش: از همسرم خواستهاند تا مصاحبه کند
ستوده سروش، دختر عبدالکریم سروش در نامهای به شرح جزییات خشونت کلامی و رفتاری ماموران وزارت اطلاعات در زمان بازداشت همسرش، علیرضا ارادتی پرداخت.
خانم سروش در این نامه که در کانال تلگرامی «امتداد» منتشر شده، نوشته است که پنج نفر از ماموران وزارت اطلاعات پس از ورود به محل کار علیرضا ارادتی، او را در حضور دختر ۱۸ سالهشان «با الفاظ رکیک و کتکزدن»، بازداشت کردهاند.
بنا به نامه خانم سروش، ماموران وزارت اطلاعات پس از تفتیش منزل و ضبط برخی وسائل شخصی آنها، خطاب به او میگویند که همسرش را کتک زدهاند و در آینده هم بیشتر میزنند.
خانم سروش در بخش دیگری از نامه خود در شرح «بازی روانی» مامور امنیتی نوشت که بازجو «به دروغ» آقای ارادتی را واداشته است تا به دخترش بگوید که دو روز بعد با وثیقه از زندان آزاد خواهد شد و خودش او را تا محل برگزاری کنکور همراهی خواهد کرد. اما بر اساس اعلام خانم سروش این اتفاق به وقوع نپیوسته است.
بر اساس اعلام خانم سروش، ماموران وزارت اطلاعات علت بازداشت آقای ارادتی را «فعالیت در فضای مجازی» عنوان کردهاند.
دختر عبدالکریم سروش همچنین در نامه خود نوشته که همسرش در آخرین تماس تلفنی خود گفته است که از او «خواستهاند تا مصاحبه کند.»
خانم سروش در پایان نامه خود که فقط به نحوه رفتار بازجوها پرداخته، نوشته است: «این نوع مسلمانی را من تا به حال ندیده بودهام. دروغ میگویند و نماز میخوانند. هرگز نمیبخشمت بازجو!»

ماموران امنیتی در فرودگاه مانع سفر مسعود کیمیایی به خارج از ایران شدند
گزارشها از ایران حکایت از آن دارند که ماموران امنیتی در فرودگاه مانع سفر مسعود کیمیایی به خارج از کشور شدند.
همشهریآنلاین خبر داد که مسعود کیمیایی که به همراه پسرش، پولاد قصد داشت برای شرکت در جشنواره فیلم روتردام، عازم هلند شود در فرودگاه با حکم ممنوعیت خروج روبهرو شده است.
این رسانه به نقل از یکی از دوستان آقای کیمیایی نوشت که این کارگردان ایرانی قصد داشته است برای حضور در مراسم نمایش فیلم خود با نام «خائنکشی» به هلند سفر کند.
پیش از این، کانون فیلمسازان مستقل ایران از ممنوعالخروجی آقای کیمیایی خبر داده بود. از زمان آغاز اعتراضهای سراسری در ایران شمار زیادی از شخصیتهای شناختهشده هنری و ورزشی احضار، بازداشت یا ممنوعالخروج شدهاند.
آقای کیمیایی پس از جانباختن مهسا امینی با انتشار ویدئویی گفت که «مهسا امینی را کشتند و این خود همان موضوع اصلی است و باعث میشود پاشنه کفشت را ور بکشی.»

فعالیت سفارت جمهوری آذربایجان در تهران به صورت موقت متوقف شد
جمهوری آذربایجان اعلام کرد که سفارتش در تهران را به صورت موقت بسته است و هیچ نوع خدماتی ارائه نمیکند.
ایخان حاجیزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری آذربایجان در گفتگو با خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که با وجود توقف فعالیتهای دیپلماتیک سفارت این کشور در تهران، کنسولگری جمهوری آذربایجان در شهر تبریز فعال خواهد ماند.
او در ادامه با اشاره به خروج دیپلماتهای جمهوری آذربایجان و خانوادههایشان از ایران گفت که این به معنای قطع رابطه دیپلماتیک تهران و باکو نیست.
بازگشت کارمندان سفارت جمهوری آذربایجان در تهران به باکو در پی حمله یک مهاجم مسلح به این سفارتخانه انجام شده است.
علی خامنهای: تمرکز بر مسئله هستهای، اقتصاد ایران را شرطی کرد
علی خامنهای، رهبر ایران «ضعفهای مدیریتی و مسائلی نظیر تحریمها و تمرکز کشور بر مسئله هستهای و در نتیجه شرطی شدن اقتصاد» را از جمله «علل مهم عقبماندگی اقتصادی» در دهه نود ایران برشمرد.
آقای خامنهای در دیدار جمعی که رسانههای دولتی ایران از آنها به عنوان «تولیدکنندگان، کارآفرینان و فعالان عرصههای دانشبنیان» نام بردهاند، همچنین بر حمایت دستگاههای اجرایی از «بخش خصوصی» تأکید کرد.
او دولتی کردن همه کارها در اوایل انقلاب را «خطایی مهم» دانست و گفت: «کشور بدون فعالیت بنگاههای خصوصی اداره نخواهد شد و این بنگاهها نیز بدون حمایت حاکمیت وارد میدان نمیشوند و اگر هم بشوند، موفق نخواهند بود.»
رهبر ایران در حالی این سخنان را بیان کرده است که برخی از اقتصاددانها و کارگران در سالهای گذشته نسبت به شیوه خصوصیسازی در ایران و تبعات آن هشدار دادهاند.
آقای خامنهای در ادامه سخنان خود با رد انتقادهایی که در زمینه خصوصیسازی میشود، سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی ایران را «دقیق و مورد تأیید عناصر علاقهمند به عدالت اجتماعی» عنوان کرد و گفت: «البته در چند دولت، متأسفانه به این سیاستها به درستی عمل نشد.»
رهبر ایران در شرایطی از «خصوصیسازی» دفاع کرده که اعتراضها به طرح جدید واگذاری داراییهای ملی و دولتی به بخش خصوصی افزایش یافته است.
آقای خامنهای همچنین در سخنرانی خود با تأکید بر وجود «مشکلات محسوس معیشتی مردم» و «دشواریهای موجود در رفاه خانوارها»، گفت: «رفع فقر و مشکلات معیشتی مردم و تأمین رفاه و آسایش آنان، بدون رشد اقتصادی علاجپذیر نیست.»

حمله پهپادی به تأسیسات نظامی در اصفهان؛ کاردار اوکراین در تهران به وزارت خارجه ایران احضار شد
ایرنا از احضار کاردار سفارت اوکراین در تهران به وزارت خارجه ایران خبر داد. خبرگزاری رسمی ایران در گزارش خود نوشت که «کاردار سفارت اوکراین در پی انتشار موضع عجیب و مغرضانه از سوی مشاور دفتر ریاست جمهوری اوکراین در رابطه با اقدام تروریستی علیه تأسیساتی در اصفهان به وزارت امور خارجه احضار شد.»
بنا به این گزارش، رییس اداره سیاسی در حوزه اورآسیا به وزارت خارجه ایران با تسلیم یادداشت رسمی به کاردار سفارت اوکراین، خواستار «توضیح رسمی و فوری» از سوی دولت اوکراین در این رابطه شده است.
میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیسجمهوری اوکراین در پی حمله پهپادی به تأسیسات نظامی در اصفهان، از این رویداد با عنوان «شب انفجاری در ایران» نام برد. او در حساب کاربری خود در توئیتر با ادعای «همدستی» تهران و مسکو در جنگ اوکراین، نوشت که «اوکراین به شما هشدار داده بود.»
نورنیوز، رسانه وابسته به شورای عالی امنیت ملی ایران پس از این اظهارات، در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «توئیت مشاور زلنسکی که تلویحا شراکت کییف در اقدام علیه ایران را اعلام کرده، با توجه به بیان ادعاهای مشابه از سوی مراجع نیمهرسمی اسرائیل نه تنها از راهبرد مشترک آنها در تهدید امنیت ایران خبر میدهد بلکه در صورت عدم برائت رسمی دولت اوکراین، تبعات سنگینی برایشان در پی خواهد داشت.»
مهدی طارمی خواستار آزادی معترضان زندانی شد
مهدی طارمی، ملیپوش تیم ملی فوتبال ایران با انتشار نوشتهای در صفحه اینستاگرام خود، خواستار آزادی بازداشتشدگان اعتراضهای اخیر ایران شد.
آقای طارمی در صفحه اینستاگرام خود نوشته است: «من به عنوان یک ایرانی تقاضای آزادی زندانیانی که در این اتفاقات اخیر دستگیر و زندانی شدند را دارم.»
او در ادامه نوشته است: «تمام تقاضای من برای کمی خوشحال کردن مردم شریفم و برگشتشان به آغوش خانوادههایشان میباشد، که چشم به راه فرزندانشان هستند.»

طرح ۱۰ تا ۱۵ سال زندان برای اظهارنظرهای مخالف مواضع رسمی حکومت ایران ارائه شد
طرحی با عنوان «مجازات اظهارنظرهای غیرکارشناسی» با امضای ۲۴ نماینده مجلس ایران به هیات رئیسه مجلس تحویل داده شد.
بر اساس طرح ارائه شده به هیات رئیسه مجلس ایران، اظهارنظر درباره هر موضوعی که «نیاز به اظهار نظر مراجع رسمی» دارد و هنوز «اعلام نظر رسمی» نشده است با مجازات فرد اظهار نظرکننده مواجه خواهد شد.
طرح «مجازات اظهارنظرهای غیرکارشناسی» در صورت تصویب در مجلس ایران به عنوان یک ماده به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی اضافه خواهد شد.
مجازاتی که در این طرح برای فرد اظهارنظرکننده در نظر گرفته شده است، در صورتی که اظهارنظرش از مصادیق «افساد فیالارض» نباشد، «مجازات درجه سه، مجازات نقدی معادل دو برابر خسارات وارده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی و ۵ تا ۱۰ سال محرومیت از حقوق اجتماعی و ممنوعیت از شغل و حرفهای که منجر به شهرت آنها شده است»، خواهد بود. مجازات درجه سه شامل «حبس ۱۰ تا ۱۵ سال» و «جزای نقدی از ۳۶۰ میلیون ریال تا ۵۵۰ میلیون ریال» است.
پیشتر برخی گزارشها از تلاش نمایندگان مجلس ایران برای مجازات شخصیتهای شناختهشده هنری و ورزشی که «اخبار غیررسمی» را منتشر میکنند، حکایت داشتند. اما در طرح ارائه شده به هیات رئیسه مجلس ایران، «هر شخصی که دارای موقعیت شغلی، اجتماعی، سیاسی، خانوادگی، علمی، فرهنگی و نظامی جامعه است»، «در سخنرانیها، مصاحبهها، مقالات، پیامها و یادداشتهای خود در فضای حقیقی یا مجازی»، اظهارنظرهای مخالف مواضع رسمی حکومت ایران کند، مجازات خواهد شد.
البته نمایندگان امضاکننده طرح «مجازات اظهارنظرهای غیرکارشناسی» در مقدمه این طرح نوشتهاند که «هیچکس را به دلیل داشتن عقیده نمیتوان مجازات کرد منتها ابراز عقیده به صورت مطلقاً آزاد مجاز نیست.»
حسینعلی حاجی دلیگانی، نصرالله پژمانفر، احمد محرمزاده یخفروزان، حسین جلالی، محمود نبویان، فاطمه رحمانی، پروین صالحی مبارکه، محمدرضا احمدی، کیوان مرادیان کوچکسرائی، حبیب آقاجری، احمد حسین فلاحی، قاسم ساعدی، حجتالله فیروزی، البرز حسینی، عبدالکریم جمیری، مجید ناصرینژاد، علی خضریان، حسین حقوردی، علی یزدیخواه، بهروز محبی نجمآبادی، علیرضا زندیان، مهدی روشنفکر، علی موسوی و محمد مولوی ۲۴ نمایندهای هستند که این طرح را امضا کردهاند.