آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران در روز پنجشنبه ششم بهمن (۲۶ ژانویه) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
حمایتهای بینالمللی از معترضان ایرانی با سپری شدن چهار ماه از آغاز اعتراضات مردمی همچنان ادامه دارد. در آخرین تحولات، مجلس نمایندگان ایالات متحده با اکثریت آراء قطعنامهای را در همبستگی با مردم ایران تصویب کرد.
در مقابل، جمهوری اسلامی روز گذشته ۳۴ شخص حقیقی و حقوقی اروپایی و بریتانیایی را تحریم کرد. وزارت خارجه جمهوری اسلامی این تحریمها را «عمل متقابل» در برابر تحریمهای روز سهشنبه اتحادیه اروپا و بریتانیا علیه اشخاص و نهادهای ایرانی خواند.
همزما با ادامه تقابل بینالمللی جمهوری اسلامی با کشورهای منتقد به نقش حقوق بشر در ایران، نگرانیها درباره سرنوشت بازداشتشدگان اعتراضات جاری همچنان ادامه دارد. فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران روز گذشته در بیانیهای با اشاره به این که سی و سه روزنامه نگار از آغاز اعتراضات جاری ایران همچنان در بازداشت به سر میبرند از مقامات ایرانی مجددا خواست همه روزنامهنگاران زندانی را آزاد کرده و جریان آزاد اطلاعات را به کشور بازگردانند.
آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران در روز پنجشنبه ششم بهمن (۲۶ ژانویه) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
والدین شهروند فرانسوی زندانی در ایران: او نه توطئهگر است و نه جاسوس و خرابکار
والدین لوئی آرنو، تبعه ۳۵ ساله فرانسه پس از چند ماه سکوت اعلام کردند که فرزندشان در ایران در بازداشت به سر میبرد.
وزارت خارجه فرانسه پیش از این گفته بود که «هفت» شهروند این کشور در ایران در زندان به سر میبرند اما هویت چند نفر از آنها مشخص نبود.
والدین لوئی آرنو تاکید کردهاند که فرزندشان «نه توطئهگر است و نه جاسوس و خرابکار.»
این تبعه ۳۵ ساله فرانسه روز ۲۸ سپتامبر در ایران بازداشت شد. والدین او میگویند که فرزندشان به عنوان مشاور بانکی فعالیت میکرده و به عنوان «مسافر» و با هدف گردشگری در ایران به سر میبرده است.
پدر و مادر این مرد ۳۵ ساله فرانسوی افزودهاند که فرزندشان در تهران بازداشت شد و در زندان اوین به سر میبرد.
دادستان ایذه: از پدر و مادر کیان پیرفلک به عنوان اولیا دم برای ثبت شکایت احتمالی دعوت کردیم
دادستان عمومی و انقلاب ایذه میگوید احضار پدر و مادر کیان پیرفلک به دادسرا در راستای «ثبت شکایت احتمالی» و «تحقیقات تکمیلی و شناسایی عامل یا عاملان جنایت» صورت گرفت.
دادستان ایذه افزود که والدین کیان پیرفلک به عنوان «اولیا دم» به دادسرا دعوت شده بودند. وی افزود: «والدین کیان پیرفلک چند بار به صورت تلفنی به دادسرا دعوت شدند اما به درخواست خودشان مبنی بر دعوت کتبی ابلاغیه به صورت کتبی برای آنها صادر شد.»
این مقام قضایی ایران افزود که دادستانی برای جلوگیری از ادامه کار مادر کیان پیرفلک «ورودی نداشته» و «دخالتی نکرده» است.
تشدید جو امنیتی در زاهدان در آستانه نماز روز جمعه
گزارشها از زاهدان حاکی است که در آستانه برگزاری نماز جمعه در فردا، جو امنیتی در این شهر تشدید شده و نیروهای نظامی و امنیتی اقدام به برپایی ایستهای بازرسی متعدد کردهاند.
جمعه گذشته علیرغم حضور نیروهای نظامی و جو امنیتی شدید، هزاران معترض بلوچ پس از اقامه نماز جمعه دست به تظاهرات زدند و علیه جمهوری اسلامی شعار دادند.
شهرهای استان سیستان و بلوچستان از زمان کشتار خونین تظاهرکنندگان در روز ده مهر، شاهد حضور گسترده نیروهای حکومتی بودهاند. این در حالی است که نمازگزاران بلوچ هر هفته پس از نماز جمعه به اقامت مولوی عبدالحمید به خیابانها آمدهاند.

پس از تعلیق مادر کیان پیرفلک از کار؛ پدر کیان نیز به دادگاه احضار شد
مهرداد پیرفلک، عموی کیان پیرفلک، در صفحه اینستاگرام خود خبر داده است که برای برادرش میثم پیرفلک، پدر کیان، احضاریه صادر شده و باید به دادگاه برود.
کیان ۹ ساله در ۲۵ آبان در جریان تیراندازی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به خودروی حامل خانوادهاش کشته شد و مرگ او واکنشهای گستردهای را به دنبال داشت. پدر کیان نیز بر اثر این تیراندازی به شدت زخمی شد و برای مدت بیش از ۲ ماه در بیمارستان بستری بود. به گفته پزشکان در نتیجهی آسیب جدی به دستگاه عصبی، اکنون توان حرکتی از او سلب شده است.
پیشتر آموزش و پرورش ایذه نیز زینب مولاییراد، مادر کیان، را از ورود به محل کارش هنرستان فاطمیه منع کرده و به او اعلام کرده بود تا اطلاع ثانوی حق حضور در مدرسه را ندارد.
مقامات جمهوری اسلامی میگویند تیراندازی به خودروی حامل کیان «حادثهای تروریستی» بوده است. این در حالی است که خانم مولاییراد، که خود نیز در روز حادثه در خودرو حضور داشت، در روز خاکسپاری پسرش اعلام کرد که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به سمت آنها تیراندازی کردهاند.

نماینده پارلمان اروپا: حکومت ایران نمیتواند پارلمان اروپا را ساکت کند
دَیس روتن، نماینده هلندی پارلمان اروپا در توئیتی در واکنش به قرار گرفتن نامش در لیست تحریمهای جمهوری اسلامی نوشت: «حکومت ایران به خاطر اینکه خواهان حقوق اولیه مردم ایران بودم و سپاه پاسداران را همانطور که لایقش است، تروریست خوانده بودم مرا تحریم کرده است. این حکومت به طرز عجیبی باور دارد که میتواند پارلمان اروپا را ساکت کند، اما آنها نمیتوانند.»
وزارت خارجه ایران روز گذشته به عنوان «عمل متقابل» تحریمهای اتحادیه اروپا و بریتانیا علیه جمهوری اسلامی، ۳۴ شخص حقیقی و حقوقی اروپایی و بریتانیایی را تحریم کرد. نام آقای روتن همراه با بارت خروتوئیس، نماینده هلندی دیگر پارلمان اروپا به دلیل حمایت از معترضان ایرانی در این فهرست است.
خانواده جعفر پناهی با آزاد نشدن او از اجرای قانون ناامید شدهاند
طاهره سعیدی، همسر جعفر پناهی، کارگردان سرشناس سینمای ایران که از ۲۰ تیر در زندان اوین محبوس است با انتشار پستی در حساب اینستاگرام خود از عدم رعایت قانون توسط مسئولین به دلیل ملاحظات امنیتی جمهوری اسلامی، در جهت جلوگیری از آزادی آقای پناهی خبر داد و نوشت: «یک سال پیش وقتی ده سال از عدم اجرای حکم ۶ساله جعفر گذشت، فکر کردیم دیگر تمام شد و جعفر به زندان باز نخواهد گشت. طبق قانونی که جعفر بر اساس آن محاکمه شده، اگر ۱۰ سال از صدور حکم گذشته و اجرا نگردد، حکم به خودی خود مشمول مرور زمان میشود. ۲۰ تیر در روز تولد جعفر خبر آوردند، جعفر را جهت اجرای حکم ۱۱ سال پیش گرفته اند .ما یادمان رفت برای چه خوشحال بودیم. تا این که امیر سالار داوودی وکیل حقوق بشری و هم بند جعفر در زندان اوین این قانون را با تمام جزئیات به جعفر یاد اور شد. دوباره خوشحال شدیم. آقایان دکتر صالح نیک بخت و دکتر یوسف مولایی. وکلای جعفر نیز با تلاشهای شبانه روزی و دلایل محکمه پسند، دیوان عالی را متقاعد کردند که اساسأ جرمی جعفر مرتکب شده که مشمول مرور زمان شود یا نشود، پس بر این مبنا حکم جعفر نقض گردید. دیوان عالی در ۲۷ مهر حکم را نقض و شعبه ۲۱ دادگاه تجدید نظر انقلاب را به عنوان شعبه هم عرض تعیین کردند. خوشحالیمان دو چندان شد. طبق صراحت قانون جعفر باید با وثیقه بلافاصله آزاد میشد که نشد. ۱۲ آذر مطلع شدیم از طرف دستگاه امنیتی نامه ای جهت عدم اجرای قانون به شعبه ۲۱ارسال شده است.»
خانم سعیدی همچنین با اشاره به این که قرار بوده است آقای پناهی هفته گذشته از زندان آزاد شود، نوشت: «امروز یک هفته تمام شد و جعفر نیامد. درست ۲۰۰ روز از زندانی شدن جعفر میگذرد، ما دیگر ناامید شده ایم. چرا که ضرورت ازادی جعفر مبتنی بر قوانینی است که خودشان قبول دارند ولی این خودشان هم آنانی هستند که اعمالشان فرا قانونی است، مانع اجرای قانون و قانون گریزند!»
شهردار پاریس در پی قرار گرفتن در لیست تحریم جمهوری اسلامی: تشویقم کرد که بیشتر بگویم زن، زندگی، آزادی
آن ایدالگو، شهردار پاریس در واکنش به قرار گرفتن نامش در فهرست تحریمهای وزارت خارجه ایران گفت: «من همیشه عقایدم را بسیار آزادانه بیان کردهام. دیروز که فهرست ارائه شده توسط ایران را دیدم، مرا تشویق کرد که در همراهی با همه زنان و مردان مبارز بیشتر فریاد زن، زندگی، آزادی سردهم.»
وزارت خارجه ایران روز گذشته به عنوان «عمل متقابل» تحریمهای اتحادیه اروپا و بریتانیا علیه جمهوری اسلامی، ۳۴ شخص حقیقی و حقوقی اروپایی و بریتانیایی را تحریم کرد. نام خانم ایدالگو همراه با چندین فعال فرانسوی دیگر به دلیل حمایت از معترضان ایرانی در این فهرست است.
دانشمند ایرانی برنده مدال بنجامین فرانکلین شد
نادر انقطاع، دانشمند ایرانی-آمریکایی و استاد دانشگاه پنسیلوانیا برنده مدال بنجامین فرانکلین در سال ۲۰۲۳ در رشته مهندسی برق شد.
این مدال یکی از قدیمیترین و معتبرترین جوایز علمی جهان است که قدمت آن به سال ۱۸۲۴ باز میگردد. آلبرت اینشتین، نیکولای تسلا، توماس ادیسون، ماری و پیر کوری، انریکو فرمی، الکساندر گراهامبل، ماکس پلانک و ارنست رادرفورد برخی از برندگان نامدار پیشین این جایزه هستند. همچنین تا کنون ۱۲۱ نفر از برندگان این جایزه موفق به کسب جایزه نوبل شدهاند.
آقای انقطاع بارها از معترضان ایرانی حمایت کرده است. وی در روز ۲۷ اکتبر، همزمان با چهلمین روز جانباختن مهسا امینی در توئیتی نوشت: «امروز چهلمین روز کشتهشدن مهسا امینی توسط پلیس امنیت اخلاقی منفور در ایران بود. هزاران نفر با پای پیاده به آرامستان محل دفن وی سرازیر شدند. ما همبستگی خود را با جوانان ایرانی که خواهان آزادی و حکومتی دموکراتیک هستند، اعلام میکنیم.»
فرانسه بار دیگر خواستار آزادی زندانیانی فرانسوی در ایران شد و سرکوب معترضان را محکوم کرد
کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه روز گذشته در تماس تلفنی با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانیش بار دیگر خواستار آزادی ۷ زندانی فرانسوی محبوس در ایران شد.
وزارت خارجه فرانسه در توئیتی نوشت: «کانرین کولونا، وزیر خارجه با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانیش صحبت کرد. او بار دیگر خواستار آزادی فوری ۷ گروگان قرانسوی که به طور خودسرانه بازداشت شدهاند و احترام به قوانین بینالمللی شد. وی همچنین بار دیگر سرکوب معترضان را محکوم کرد.»
وزارت خارجه جمهوری اسلامی هم گزارش داد که آقای امیرعبداللهیان در این تماس از مواضع و قطعنامه پارلمان اروپا مبنی بر قرار دادن سپاه پاسداران در لیست سازمانهای تروریستی و همچنین چاپ ویژهنامه شارلی ابدو مختص کاریکاتورهایی از علی خامنهای انتقاد کرد.
وزارت خارجه فرانسه همچنین روز پنجشنبه اعلام کرد که به دنبال «اقدام هماهنگ» در سطح اتحادیه اروپا برای آزادی «گروگانها» در ایران است. پاریس زندانیان فرانسوی یا دوتابعیتی در ایران را «گروگان» میخواند.