اعتراض‌های ایران؛ کارشناسان حقوق بشری سازمان ملل خواستار «آزادی فوری» آرش صادقی شدند

Access to the comments نظرها
نگارش از یورونیوز فارسی
مولوی عبدالحمید
مولوی عبدالحمید   -  Copyright  سایت مولوی عبدالحمید و شبکه‌های اجتماعی

در حالی که جریان اعتراضی در ایران همچنان برقرار است مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان در نماز جمعه امروز این شهر خطاب به مقامات کشور گفت: «معترضان را اعدام نکنید و معترضان را آزاد کنید مگر اینکه آدمی را کشته باشند.»

وی با اشاره به صدور برخی از احکام محاربه گفت: «برای کسانی که اعتراض کردند حکم محاربه داده‌اند که خلاف قرآن است. من برای خیلی از قاضی‌ها می‌ترسم که در روز قیامت باید جوابگو باشند.»

این سخنان در حالی مطرح می‌شود که این روزها دادگاه‌های معترضان در حال برگزاری است و شمار زیادی در احکام بدوی حکم اعدام گرفته‌اند. 

آخرین اخبار و گزارش‌های مرتبط با اعتراض‌های ایران در روز ۱۱ آذر (دوم دسامبر) را می‌توانید در این صفحه دنبال کنید. 

02.12.2022
22:58

هه‌نگاو: در دو ماه گذشته دست‌کم ۱۸ نفر از شهروندان بوکان توسط نیروهای حکومتی کشته شدند

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو در گزارشی جدید اعلام کرد که دو ماه گذشته دست‌کم ۱۸ نفر از شهروندان بوکان (شهری در آذربایجان غربی و در همسایگی سقز و مهاباد)، توسط نیروهای حکومتی کشته شدند.

این سازمان همچنین از کشته شدن فرد دیگری به نام فرزین معروفی در جریان تجمعات مردم در تهران «پس از شکست تیم فوتبال جمهوری اسلامی» خبر داد.

به گفتۀ هنگاو او نیز در اثر شلیک مستقیم نیروهای حکومتی کشته شده است.

02.12.2022
22:19

تجمعات اعتراضی گسترده در شهر قروه

تصاویر و ویدئوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، حاکی از برگزاری تجمعات بزرگ مردمی شامگاه جمعه ۱۱ آذر در شهر قروه واقع در استان کردستان است.

این تجمعات در حالی برگزار می شود که این استان در دو هفته اخیر شاهد یکی از شدیدترین سرکوبهای ماموران حکومتی بوده است.

02.12.2022
21:56

الهام افکاری: به ده‌ها زندانی زیر ۱۸ سال در زندان عادل آباد، اتهام‌های افساد فی‌الارض یا محاربه زدند

سعید افکاری (بردار نوید افکاری، کشتی‌گیر فقید ایرانی که در شهریور ۹۹ به جرم شرکت در اعتراضات شیراز و به اتهام محاربه و قتل اعدام شد)، شامگاه جمعه فایلی صوتی جدیدی از خواهرش الهام افکاری منتشر کرد.

خانم افکاری که هم اکنون در زندان شیراز است در بخشی از این گفتگو با اشاره به افراد بازداشت شدۀ زیر هجده سال در زندان عادل آباد می‌گوید: «از این چهل نفری که اینجا هستند، هیچکدام هیچگونه جرمی ندارند [با این وجود] هر یک سه تا اتهام در پرونده‌هایشان است. به دختر شانزده ساله [اتهام] محاربه و افساد فی‌الارض دادند...»

02.12.2022
19:18

کارشناسان حقوق بشری سازمان ملل: ایران باید فورا آرش صادقی را که به شدت بیمار است، آزاد کند

کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل روز  جمعه ۲ دسامبر با انتشار بیانیه‌ای که به امضای جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران نیز رسیده، از وخامت وضعیت سلامتی آرش صادقی که از مدافعان حقوق بشر زندانی است ابراز نگرانی کرده و خواستار آزادی فوری او شدند.

در این بیانیه، با اشاره به بازداشت چندبارۀ او «به دلایل نامعلوم» و «برای مدت نامحدود»، همچنین بازجویی‌های طولانی از او و خشونت ماموران امنیتی، آمده است: «آرش صادقی از سرطان استخوان خطرناک رنج می‌برد و از زمان دستگیری در ماه اکتبر، به برخی از داروهایش دسترسی ندارد.»

در این بیانیه همچنین به نامه‌های پیشین سازمان ملل خطاب به دولت ایران برای آزادی او اشاره شده و اینکه این فعال حقوق بشر از مراقبت‌های پزشکی محروم شده است: «طبق قوانین بین‌المللی حقوق بشر، هنگام بازداشت یک فرد، صرف نظر از دلیل بازداشت، دولت مسئولیت کامل مراقبت از جان او را بر عهده دارد... اما مقامات ایرانی بر خلاف تعهدات بین‌المللی حقوق بشری خود، نه تنها به بازداشت غیرقانونی آقای صادقی ادامه می‌دهند، بلکه جان او را نیز بشدت به خطر می اندازند.»

کارشناسان این سازمان در ادامه می‌افزایند که درخواست آنها صرفا به رسیدگی به وضعیت آرش صادقی محدود نمی‌شود بلکه خواستار رسیدگی به وضعیت همه معترضان زندانی در ایران هستند و اعلام می‌دارند: «ما همچنان نگران امنیت زندانیان در ایران هستیم؛ به ویژه آنهایی که در جریان موج کنونی اعتراضات دستگیر و بطور خودسرانه بازداشت شده‌اند.... و با توجه به دریافت گزارش‌های متعدد از شکنجه و بدرفتاری در بازداشتگاه‌های ایران، ما از پیامدهای این بازداشت‌ها بر سلامتی زندانیان و آسیبهای غیرقابل برگشتی که به آنها وارد می‌شود، به‌ویژه افرادی که از مراقبت‌های پزشکی حیاتی محروم هستند، بیمناکیم».

02.12.2022
14:11

گروهی از سینماگران و اهالی فرهنگ و هنر جشنواره فیلم مستند سینما حقیقت ایران را تحریم کردند

گروهی از سینماگران و اهالی فرهنگ و هنر در بیانیه‌ای اعلام کردند که جشنواره فیلم مستند سینما حقیقت ایران را تحریم می‌کنند. 

آنها در این بیانیه با «مردم شریف و داغدار ایران» ابراز همبستگی کرده‌اند. در بخشی از این بیانیه آمده است: «ما خواهان آزادی معترضان دربند و برقراری دادگاه عادلانه برای مجازات آمران و عاملان کشتار مردم ایران هستیم. و معتقدیم تا زمانی که آزادی بیان برای روزنامه‌نگاران، خبرنگاران،‌ گزارشگران، فیلمسازان سینمای مستند و دیگر اقشار جامعه وجود نداشته باشد؛ جامعه‌ی ایران رنگ آزادی، برابری و نشاط نخواهد دید.؜»

محسن آزرم، پیروز کلانتری، امین بزرگیان، مریم دهقانپور و بهروز بادروج از جمله امضاءکنندگان این بیانیه هستند. 

02.12.2022
13:37

گزارش‌هایی از راهپیمایی معترضان در زاهدان؛ «چه با حجاب چه بی‌حجاب، میریم به سوی انقلاب»

02.12.2022
13:36

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس: بی‌حجاب باید از گرفتن خدمات اجتماعی محروم شود

علی‌اصغر عنابستانی، نماینده مجلس ایران می‌گوید دستگاه‌‌های خدماتی باید از ارائه خدمات به زنان بی‌حجاب خودداری کنند. 

وی که عضو کمیسیون اجتماعی مجلس است درباره عدم رعایت قانون حجاب اجباری از سوی زنان گفت: «قطعا موضوع بی‌حجابی و کشف حجاب، مراحل بعدی هم دارد؛ یعنی می‌تواند به سمت برهنگی بیشتر از چیزی که می‌بینیم برود.»

این نماینده مجلس افزود: «حفظ حجاب در یک چهارچوب مشخص، یک قانون در جمهوری اسلامی است و ما نمی‌توانیم توقف اجرای قانون را داشته باشیم. پس اصل اینکه رعایت حجاب قانون است و باید رعایت شود، شکی در آن نیست و هرچقدر هم فضای کشور ملتهب باشد، نمی‌توان نسبت به این موضوع، بی‌تفاوت بود.»

نماینده سبزوار در مجلس گفت: «برخی که تا چند ماه پیش، شال نازکی روی سرشان می‌انداختند، حال با این همه هیاهو و جنجال، وقاحت می‌کنند و شال‌شان را برمی‌دارند. حال نباید ترسید و بگوییم انقلاب رفت روی هوا یا آسمان به زمین رسید.»

علی‌اصغر عنابستانی اظهار داشت: «کسی که خدمات‌دهنده است حق ندارد به کسی که حجاب را رعایت نمی‌کند، خدمات بدهد. معتقدم بی‌حجاب باید از گرفتن خدمات اجتماعی محروم شود.»

وی با تاکید بر برخورد سختگیرانه در زمینه اجرای قانون حجاب اجباری گفت: «اینکه گفته شود مثلا دشمن بهانه‌ای پیدا کرده به واسطه موضوع حجاب، اغتشاش راه انداخته پس ما هم کار را رها کنیم، اشتباه محض است. در خصوص بررسی طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی هم، این اتفاق را شاهد بودیم. یعنی ما می‌خواستیم وضعیت بی‌در و پیکر فضای مجاری را سامان دهیم و قانونی‌اش کنیم، اما در آن فضای بی‌در و پیکر، یک عده از موقعیت استفاده کردند و با ایجاد التهاب، ما را به کوتاه آمدن وادار کردند و وضع بدتر شد و در موضوع حجاب هم این اتفاق در حال رخ دادن است.»

02.12.2022
12:26

معاون رئیسی: چرا روایتگری رسمی مورد پذیرش قرار نمی‌گیرد؟

امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، معاون ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران از افزایش «پذیرش و سطح باورپذیری» روایت‌هایی خلاف روایت رسمی سخن گفت. 

او با اشاره به جان باختن مهسا امینی پس از بازداشت توسط گشت ارشاد و کشته شدن کیان پیرفلک در ایذه گفت: «ابتدا به این پرداخته شود که چرا پذیرش و سطح باورپذیری این گونه روایتگری‌ در جامعه بالا رفته و روایتگری رسمی مورد پذیرش قرار نمی‌گیرد.»

وی افزود: «وقتی کسانی بتوانند روایت‌های رسمی را بی‌اعتبار و به آن خدشه وارد کنند بستری ایجاد می‌شود که جامعه را دچار تنش می‌کند.»

معاون رئیس‌جمهوری ایران در بخش دیگری از سخنانش گفت: «ما باید شفاف عمل کنیم و اگر جایی اشتباه کردیم باید بپذیریم و معذرت‌خواهی کنیم مثل ماجرای هواپیمای اوکراینی که فرمانده هوافضای سپاه آمد و اعلام کرد که ما اشتباه کردیم و پذیرفتیم.»

02.12.2022
11:53

گزارش‌هایی از راهپیمایی معترضان در زاهدان

گزارش‌ها و تصاویر منتشرشده از راهپیمایی معترضان در شهر زاهدان، مرکز استان سیستان و بلوچستان ایران حکایت دارد. 

خیابان‌های زاهدان و برخی دیگر از شهرهای این استان طی چند هفته گذشته هر جمعه صحنه تظاهرات معترضان پس از برگزاری مراسم نماز جمعه بوده است. 

برخی گزارش‌ها حاکی است که ماموران امنیتی در زاهدان دست به شلیک گاز اشک‌آور زده‌اند. گزارش‌ها و تصاویری از برپایی تجمعات اعتراضی در چابهار، ایرانشهر و خاش نیز منتشر شده است. 

یورونیوز به طور مستقل قادر به تائید صحت ویدئوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی نیست. 

02.12.2022
11:44

عضو سنای آمریکا خواستار تحریم شرکت تیاندی به دلیل تسهیل سرکوب معترضان در چین و ایران شد

مارکو روبیو، عضو مجلس سنای آمریکا در نامه‌ای به آنتونی بلینکن و جنت یلن، وزرای خارجه و خزانه‌داری این کشور خواستار تحریم شرکت فناوری تیاندی در چین به دلیل «تسهیل سرکوب معترضان در چین و ایران» شد.

این سناتور آمریکایی در نامه خود به نقل از فعالان حقوق بشر ایرانی آورده است که حکومت ایران در حال خرید نرم‌افزار پیشرفته تشخیص چهره ساخت شرکت تیاندی است. 

مارکو روبیو از وزرای خارجه و خزانه‌داری آمریکا خواسته است تا به کنگره گزارش دهند که آیا تیاندی شامل مصادیق تعیین شده برای تحریم می‌شود یا خیر.