NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

کوزوو و صربستان توافق کردند؛ چگونه شماره‌گذاری خودروها موضوع تنش قومیتی در منطقه شد؟

همراهی زنان اقلیت صرب در کوزوو در اعتراضات روز گذشته ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲ علیه اعمال جریمه بر خودروها
همراهی زنان اقلیت صرب در کوزوو در اعتراضات روز گذشته ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲ علیه اعمال جریمه بر خودروها Copyright آسوشیتدپرس
Copyright آسوشیتدپرس
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

بورل نوشت «صربستان دیگر با نام‌ شهرهای کوزوو پلاک خودرو صادر نخواهد کرد و کوزوو هم اقدامات بعدی مربوط به ثبت‌ مجدد وسایل نقلیه را به اجرا نخواهد گذاشت.»

آگهی

بعد از دو سال مناقشه‌، که غرب از احتمال تبدیل شدن آن به خشونت‌های قومی هشدار داده بود، حالا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خبر داد که کوزوو و صربستان روز چهارشنبه توافق کردند اختلافات بر سر شماره‌گذاری خودروها را کنار بگذارند.

پادرمیانی آمریکا و کشورهای اروپایی

جوزپ بورل پس از دستیابی به این توافق که با میانجیگری بروکسل حاصل شده است در توییتر نوشت: «بالاخره به توافق رسیدیم. بسیار خرسندم که اعلام کنم با پادرمیانی اتحادیه اروپا، مذاکره‌کنندگان ارشد کوزوو و صربستان موافقت کردند که به‌منظور جلوگیری از تنش‌زایی بیشتر فکری بکنند و بر راه‌حل‌های پیشنهادی به‌منظور عادی‌سازی روابط فی‌مابین تمرکز کنند.»

کوزوو برنامه‌ریزی کرده بود تا از روز سه‌شنبه گذشته رانندگان صرب‌تباری را که همچنان از پلاک‌های قدیمی متعلق به صربستان استفاده می‌کنند، مشمول جریمه قرار دهد. این بدین معنا بود که ده‌هزار خودرو در منطقه شمالی کوزوو حق تردد نداشته یا مشمول جریمه می‌شدند.

البته روز قبل آن، آلبین کورتی نخست وزیر کوزوو و الکساندر ووچیچ رئیس‌جمهور صربستان نتوانستند در این خصوص به توافق برسند، و پس از درخواست ایالات متحده، کوزوو شروع جریمه رانندگان را ۴۸ ساعت به تعویق انداخت.

به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید 

بورل در توئیت خود این‌گونه نوشت که «صربستان دیگر با نام‌ شهرهای کوزوو پلاک خودرو صادر نخواهد کرد و کوزوو هم اقدامات بعدی مربوط به ثبت‌نام مجدد وسایل نقلیه را به اجرا نخواهد گذاشت.»

البته موضوع به همین‌جا ختم نمی‌شود و آقای بورل اعلام کرد که هر دو طرف مناقشه در روزهای آینده در مورد طرح پیشنهادی آلمان و فرانسه در مورد عادی‌سازی روابط کوزوو و صربستان گفتگو خواهند کرد.

جریان از چه قرار بود؟

دولت کوزوو در سال جاری از اقلیت صرب در کشورش خواسته بود تا شماره‌های قدیمی خودروهای خود را که متعلق به پیش از سال ۱۹۹۹ بوده است، تعویض کنند. در آن زمان کوزوو هنوز بخشی از خاک صربستان محسوب می‌شد. این درخواست با مقاومت بعضا همراه با خشونت از سوی صرب‌تباران در شمال کوزوو روبرو شده بود.

در شمال کوزوو، حدود پنجاه هزار صرب‌تبار قائل به حق حاکمیت پریشتینا (پایتخت کوزوو) بر خود نیستند و خود را بخشی از صربستان می‌دانند.

ایالات متحده آمریکا نیز از دستیابی کوزوو و صربستان به این توافق ابراز خرسندی کرده و از طرفین خواست تا در جهت عادی‌سازی روابط گام بر دارند.

صرب‌تبارها چگونه به این موضوع اعتراض خود را نشان دادند؟

در چند روز گذشته در شهرهای شمالی کوزوو که اقلیت صرب‌تبار در آن‌جا ساکن هستند اعتراضای از جانب زنان در خیابان‌ها صورت گرفت. همچنین  تنها در همین یک ماه گذشته، نزدیک به ۶۰۰ افسر پلیس از اقلیت صرب‌تبار به نشانه اعلام نافرمانی از موضوع الزام تعویض پلاک خودروها، از کار خود کناره‌گیری کردند و در جهت همراهی با آن‌ها نیز قضات، دادستان‌ها و سایر کارکنان دولتی دست به اقدام مشابه زدند.

البته مشخص نیست که پس از حصول این توافق آیا امکان بازگشت آن‌ها به مشاغل خود هست یا دولت کوزوو افرادی جایگزینی را به‌جای آن‌ها به خدمت خواهد گرفت.

در سال ۲۰۱۳ هم اتحادیه اروپا سعی کرده بود دو کشور را بر سر میز مذاکره بکشاند؛ ولی حاصل چندانی تا کنون نداشته است.

کوزوو در سال ۲۰۰۸ رسماً استقلال خود را اعلام کرد. تا کنون ۱۱۰ کشور آن را به رسمیت شناخته‌اند؛ ولی همچنان صربستان و کشورهایی همچون روسیه، چین و پنج کشور عضو اتحادیه اروپا آن را به‌عنوان کشوری مستقل نمی‌شناسند.

به‌منظور پایدارکردن صلح شکننده بین دو کشور، هم‌اکنون ناتو ۳۷۰۰ نیروی حافظ صلح در منطقه دارد.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

ارتش صربستان پس از بالاگرفتن تنش‌ها در کوزوو به حالت آماده‌باش درآمد

نخست‌وزیر صربستان: کوزوو در آستانه‌ مناقشه مسلحانه است

انتخابات صربستان زیر سایه جنگ در اوکراین؛ ووچیچ اعلام پیروزی کرد