«خلف وعده آمریکا»؛ روسیه در پی جذب کماندوهای زبده سابق افغانستان برای جنگ اوکراین است

مسکو تمایل دارد از سربازان نخبه افغان که طی ۲۰ سال گذشته در کنار نیروهای آمریکایی جنگیدهاند در جبهه اوکراین بهره بگیرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس با ارائه گزارشی با استناد به ادعاهای ۳ فرمانده پیشین افغانستان مینویسد؛ دستمزد ماهانه ۱۵۰۰ دلار در کنار وعده «بهشتی امن» برای این کماندوهای پیشین و همچنین خانوادههایشان پیشنهادی است که بسیاری از این افراد با توجه به شرایط زندگی فعلیشان نمیتوانند در برابرش مقاومت کنند.
بسیاری از آنها با بهقدرت رسیدن طالبان و هرج و مرجی که در پی خروج آمریکا افغانستان را فرا گرفت، ترک وطن کرده و به کشورهمسایه ایران پناه آوردهاند و از بازگشت به افغانستان تحت حاکمیت طالبان بیمناک هستند و خطر نمیکنند.
عبدلرئوف ارغندیوال یکی از فرماندهان پیشین افغان میگوید: «آنها دوست ندارند جنگ کنند ولی چارهای هم ندارند.» از نظر این فرمانده «ترس بازگردانده شدن به افغانستان، نگرانی غالب این کماندوهای سابق است که از دست آمریکا هم عصبانی هستند.»
او ادامه می دهد: « آنها از من میپرسند که راهحلی در اختیارشان بگذارم. اینکه چکار کنند؟ اگر به افغانستان برگردند طالبان آنها را میکشد.»
یکی از این فرماندهان میگوید پیشنهاد ویزای روسیه برای خود و خانوادهاش را دریافت کرده است. یکی دیگر از پیشنهادها هم ظاهرا تمدید ویزا در ایران است که ظاهرا در هر دو حالت این سربازان ویژه سابق چارهای جز پذیرفتن آن ندارند.
استخدام این نیروها برای اعزام به جبهه اوکراین احتمالا بصورت غیررسمی توسط شرکت روسی واگنرهدایت میشود که در کار اجیر کردن نیروهای مزدور مشهور است. هیبتالله علیزی، از آخرین فرماندهان ارتش افغانستان قبل از به قدرت رسیدن دوباره طالبان میگوید: « یکی از فرماندهان سابق نیروی ویژه افغانستان که اکنون مقیم روسیه است و به زبان روسی مسلط است در این کار با آنها همکاری میکند.»
سربازان آمریکایی که در کنار این نیروهای ویژه افغانستان جنگیدهاند ماههاست نسبت به احتمال پیوستن آنها به دشمنان آمریکا برای زندهماندن هشدار دادهاند؛ چرا که بازگشت آنها به کشورشان احتمالا مساوی با مرگ خواهد بود.
میکائیل مرلوی، یکی از افسران بازنشسته سیآیای که سابقه خدمت در افغانستان دارد در این باره میگوید: «ما این افراد را بر خلاف وعدهای که داده بودیم خارج نکردیم و مشکل کنونی نتیجه اقدام ما در گذشته است. او اضافه میکند: « نمیخواهم شاهد جنگیدن آنها درهیچ نبردی باشم بهویژه در اوکراین.»
دیدهبان حقوق بشر اعلام کرده که بیش از ۱۰۰ سرباز، افسر اطلاعاتی و پلیس سابق افغانستان تنها در عرض ۳ ماه بعد از به قدرت رسیدن طالبان علیرغم وعده عفو، کشته یا ناپدید شدهاند. سازمان ملل متحد هم در گزارش ماه اکتبر خود ۱۶۰ مورد «قتل فراقانونی» و ۱۷۸ مورد بازداشت مقامات دولتی و ارتشی سابق افغانستان اشاره کرده است.
کنگره آمریکا هم چند ماه پیش با انتشار گزارشی نسبت به خطر انتقال دادههای مربوط به تاکتیکهای جنگی آمریکا به گروه داعش، ایران یا روسیه، هشدار داده بود.
وزارت دفاع روسیه به درخواست آسوشیتدپرس در تائید یا تکذیب این موضوع پاسخی نداده است. با اینحال سخنگوی یوگنی پریگوژین از نزدیکان ولایمیر پوتین و شخصی که از او بهعنوان بنیانگذار گروه واگنر یاد میشود ایده جذب سربازان افغان را «مزخرف و بیمعنا» توصیف و این موضوع را تکذیب کرده است.
همزمان سرویس اطلاعاتی ارتش بریتانیا ادعا میکند که دستکم ۱۰۰۰ مزدور گروه واگنر در حال حاضر در جبهه اوکراین حضور دارند و اعلام کرده که اسناد مرتبط با ارتکاب جنایات جنگی یا نقض حقوق بشر از سوی این افراد در اوکراین، سوریه و یا کشورهای آفریقایی موجود است.
یکی از مقامهای ارشد وزارت دفاع آمریکا نیز اجیر کردن چنین افرادی را با توجه به عملکرد و سابقه واگنر در کشورهای آفریقایی مایه حیرت و شگفتی نمیداند.
با این حال مشخص نیست واگنر موفق به جذب چه تعداد از این کماندوهای سابق افغانستان شده باشد. یکی از شاهدان به آسوشیتدپرس گفته که از طریق واتسآپ پیشنهاد استخدام دریافت کرده و در این گروه واتسآپی حدود ۴۰۰ نفر دیگر هم عضو هستند که آنها هم در حال بررسی این پیشنهادها هستند.