شدیدترین حمله موشکی روسیه به اوکراین؛ درخواست مسکو برای رایگیری مخفی در سازمان ملل متحد رد شد

در حالی که واکنشهای بینالمللی به حملات گسترده موشکی و پهپادی روز دوشنبه ۱۰ اکتبر روسیه به اوکراین که از آغاز جنگ تاکنون شدیدترین حمله در نوع خود بود همچنان ادامه دارد غرب بار دیگر بر تعهد خود نسبت به تقویت قوای نظامی و تسلیحاتی کییف تاکید کرد.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا شامگاه دوشنبه ضمن محکوم کردن حملات موشکی روسیه به زیرساختهای غیرنظامی در اوکراین، تهاجم نظامی صورت گرفته به این کشور را «نامشروع و ددمنشانه» خواند و بر ادامه حمایت کشورش از کییف تاکید کرد.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین وعده داد تا برای کمک به اوکراین در مقابله با حملات هوایی و موشکی روسیه سامانههای پیشرفته پدافند هوایی در اختیار این کشور قرار دهد.
آلمان: سامانههای دفاع هوایی ظرف چند روز به اوکراین ارسال میشود
از سوی دیگر آلمان نیز روز دوشنبه در واکنش به حملات موشکی روسیه اعلام کرد که تلاش دارد سامانه دفاع هوایی وعده داده شده به اوکراین را در سریعترین زمان ممکن تحویل این کشور دهد.
برلین از مدتهای قبل به کییف وعده داه بود که سامانه پیشرفته و جدید دفاع هوایی «آیریس - تی» را در اختیار اوکراین قرار دهد.
«کریستینه لامبرشت» وزیر دفاع آلمان ضمن تاکید بر تحویل این سامانه ظرف چند روز آینده یادآور شد: «شلیک مجدد موشک به کییف و بسیاری از شهرهای دیگر اوکراین نشان می دهد که تامین سریع سیستم های دفاع هوایی برای این کشور چقدر اهمیت دارد.»
مخالفت با درخواست روسیه برای رایگیری مخفی در مجمع عمومی
مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز دوشنبه با درخواست روسیه برای رایگیری مخفی به قطعنامه محکومیت الحاق چهار منطقه اوکراین مخالفت کرد.
این قطعنامه که پیشتر در شورای امنیت سازمان ملل متحد با وتوی روسیه روبرو شده بود قرار است برای اعمال فشار بیشتر به مسکو در پی ضمیمه کردن بخشهایی از سرزمینهای شرق و جنوب شرقی اوکراین به خاک خود در مجمع عمومی سازمان ملل به رای گذاشته شود.
مجمع عمومی در نهایت بدون لحاظ کردن درخواست روسیه و با ۱۰۷ رای موافق تصمیم گرفت که پیش نویس قطعنامه محکومیت «همهپرسی غیرقانونی» و «تلاش برای الحاق غیرقانونی» سرزمینهای اوکراین را به صورت علنی و نه آنطور که مسکو انتظار داشت به شکل مخفیانه به رای بگذارد.
به گفته برخی دیپلماتها این رایگیری در همراهی و یا رد قطعنامه یاد شده احتمالا روز چهارشنبه یا پنجشنبه انجام خواهد شد.
گفته میشود تنها ۱۳ کشور عضو مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز دوشنبه با رای گیری علنی درباره پیش نویس این قطعنامه مخالفت کردند.
این در حالیست که ۳۹ کشور عضو رای ممتنع دادند و بقیه کشورها از جمله روسیه و چین در رایگیری شرکت نکردند.
پس از آنکه مجمع عمومی روز دوشنبه تصمیم گرفت درباره پیش نویس قطعنامه محکومیت الحاق سرزمینهای اوکراین به روسیه رایگیری علنی برگزار کند، مسکو بلافاصله تلاش کرد تا این نهاد را وادار به بررسی مجدد موضوع کند، اما با شکست روبرو شد.
روسیه این استدلال مطرح کرده که «لابی غرب» کار را برای موضع گیری صریح و آشکار کشورها در خصوص این قطعمنامه دشوارخواهد کرد.
پیش نویس قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل از کشورها می خواهد که اقدام روسیه را در برپایی همهپرسی غیرقانونی و الحاق چهار منطقه اشغالی دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپورژیا به رسمیت نشناسند و بر حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تاکید کنند.
مجمع عمومی سازمان ملل پیشتر در سال ۲۰۱۴ پس از وتوی قطعنامه محکومیت الحاق کریمه در شورای امنیت توسط روسیه با ۱۰۰ رای موافق، ۱۱ رای مخالف و ۵۸ رای ممتنع نتیجه همهپرسی برگزار شده در این منطقه به نفع الحاق را رد کرده بود.
اوکراین در پی تقویت قوای نظامی پس از حملات گسترده موشکی روسیه
کییف روز دوشنبه پس از حملات گسترده موشکی و پهپادی روسیه ضمن تاکید بر تقویت قوای نظامی خود از کشورهای غربی خواست که علاوه بر ادامه حمایتها خود «پاسخی سخت» به این اقدام مسکو بدهند.
اوکراین در حالی با کمک متحدان غربی در پی تقویت قوای پدافندی و دفاع ضد هوایی خود است که حملات کمسابقه روز دوشنبه روسیه به پایتخت و مناطقی در غرب، شرق، مرکز و جنوب، ضمن وارد کردن خسارات جدی به زیرساختهای انرژی این کشور، بسیاری از شهروندان را ملزم به فرار به سوی پناهگاهها کرد.
رگبار دهها موشک کروز شلیک شده از هوا، زمین و دریا، گستردهترین موج حملات هوایی روسیه به شهرهای اوکراین دور از خط مقدم بود که هدف قرار گرفتند.
این حملات که بر اساس آخرین آمار دست کم ۱۹ کشته به جا گذاشت دو روز پس از انفجار پل استراتژیک و نمادین «کرچ» که کریمه را به روسیه متصل میکند، صورت گرفت.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه این حملات را واکنشی به انفجار پل شبه جزیره کریمه خواند که پیشتر از آن به عنوان «اقدامی تروریستی» یاد کرده بود.
رئیس کرملین همچنین هشدار داد که در صورت «حمله اوکراین به روسیه» باید منتظر پاسخهای فوری و «سخت» باشد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین ساعاتی پس از این حملات با اشاره به پرتاب دهها موشک از سوی نظامیان روسیه به شهرهای مختلف کشورش از جمله کییف مدعی شد که برخی از این حملات با پهپادهای ایرانی صورت گرفته است.