کامالا هریس سفر چهار روزه خود به آسیا را با توقف در منطقه غیرنظامی واقع در مرز دو کره پایان خواهد داد؛ کره شمالی روز چهارشنبه همزمان با حضور معاون رئیسجمهور آمریکا در ژاپن، اقدام به شلیک دو موشک بالستیک کوتاه برد کرده بود
کامالا هریس، معاون رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه ۲۸ سپتامبر (۶ مهر) در ادامه سفر آسیایی خود در حالی که روی عرشه یک ناوشکن آمریکایی در پایگاه دریایی یوکوسوکای ژاپن ایستاده بود، چین را به رفتار «اخلالگرانه و تحریکآمیز» در نزدیکی تایوان متهم کرد.
خانم هریس گفت که ایالات متحده در پاسخ به این اقدامات چین، عمق روابط غیررسمی خود با جزایر مورد مناقشه با چین را بیشتر خواهد کرد.
تشدید تنشها بر سر تایوان و بالا گرفتن جنگ لفظی میان مقامات آمریکا و چین در حالی است که ایالات متحده همزمان سعی دارد در میان اختلافات کره جنوبی و ژاپن میانجیگری کند.
این دو کشور که هریس آنها را «محور اصلی و سنگ بنای استراتژی آمریکا در آسیا» توصیف کرده است، به دلیل مسائل باقیمانده از زمان جنگ جهانی دوم با یکدیگر نزاع دارند.
ژاپن سالها قبل از شروع جنگ شبهجزیره کره را مستعمره خود کرد و بسیاری از مردم این ناحیه را به کار اجباری واداشت و زنان را به بردگی جنسی فرستاد. علیرغم گذشت دهها سال از این اتفاقات، اختلافات بین دو کشور بر سر شناختن مسئولیت این جنایات و پرداخت غرامت بابت آنها ادامه دارد هرچند ژاپن و کره جنوبی در حال برداشتن گام هایی برای ترمیم روابط خود هستند.
یک مقام ارشد دولت آمریکا به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که خانم هریس رهبران کره جنوبی و ژاپن را تشویق کرده است تا مذاکرات خود را همزمان با سفر وی پیش ببرند.
معاون رئیسجمهور آمریکا که در سفر چهار روزه خود به منطقه، در مراسم «خاکسپاری ملی» شینزو آبه نخستوزیر سابق ژاپن نیز شرکت کرده بود، به خبرنگاران گفت سیاست خارجی آمریکا در منطقه را «در چارچوب یک رابطه سهجانبه میان ایالات متحده، ژاپن و کره جنوبی» میبیند.
یون سوک یول، رئیسجمهور کره جنوبی و فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن، هفته گذشته در سازمان ملل با یکدیگر گفتوگو کردند که این اولین دیدار رهبران دو کشور طی سه سال اخیر بود. روز چهارشنبه نیز هان دوک سو، نخستوزیر کره جنوبی پس از تشییع جنازه آبه با آقای کیشیدا دیدار کرد.
آمریکا نگران است که اختلاف میان این دو کشور آسیایی، جبهه متحد در برابر قدرت فزاینده چین را تضعیف کند؛ آنهم در حالی که هم اکنون تایوان به کانون تنش چین و آمریکا تبدیل شده است.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا اخیراً گفته است که در صورت حمله چین، ایالات متحده برای کمک به تایوان به این کشور سرباز خواهد فرستاد. نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز به تازگی به نشانه حمایت از تایوان، از این کشور دیدار کرده بود.
هریس در جریان سفر خود به ژاپن، چین را به انجام «یک سری اقدامات بیثبات کننده» متهم کرد و گفت: «ما پیشبینی میکنیم که رفتار تهاجمی پکن ادامه یابد، زیرا تلاش میکند به طور یکجانبه وضعیت موجود را تضعیف کند.»
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
هرچند بخش عمده سفر کامالا هریس در ژاپن گذشت، اما او در سئول با یون سوک یول، رئیسجمهور کره جنوبی نیز ملاقات کرد و در این دیدار اتحاد دو کشور را «نقطه اصلی امنیت و رفاه در منطقه» خواند.
انتظار میرفت هریس و یون در مورد تهدیدات هستهای فزاینده کره شمالی و تعهدات ایالات متحده برای دفاع از محور جنوب در کنار همکاریهای اقتصادی گفتگو کنند.
کامالا هریس سفر چهار روزه خود به آسیا را با توقف در منطقه غیرنظامی واقع در مرز دو کره پایان خواهد داد؛ کره شمالی روز چهارشنبه همزمان با حضور معاون رئیسجمهور آمریکا در ژاپن، اقدام به شلیک دو موشک بالستیک کوتاه برد کرده بود.
پیونگیانگ پیشتر در روز یکشنبه نیز همزمان با آغاز سفر کامالا هریس موشکی دیگر شلیک کرده بود.
ناظران میگویند دیدار خانم هریس از این ناحیه در مرز دو کره، نشانه ارسال این پیام است که امنیت کرهجنوبی همچنان از جمله اولویتهای ایالات متحده است.