درحالیکه جوبایدن، رئیس جمهور آمریکا برای نخستین بار همتای روس خود را به «نسل کشی» در اوکراین متهم کرده، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه ترجیح داده با چنین واژهای، ولادیمیر پوتین را متهم نکند و در کارزار انتخاباتی خود اعلام کرد که اولویت نخست وی متوقف کردن جنگ است.
درحالیکه جوبایدن، رئیس جمهور آمریکا برای نخستین بار همتای روس خود را به «نسل کشی» در اوکراین متهم کرده، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه ترجیح داده با چنین واژهای، ولادیمیر پوتین را متهم نکند و در کارزار انتخاباتی خود اعلام کرد که اولویت نخست وی متوقف کردن جنگ است.
این در حالی است که کی یف ادعا کرده که یکی از نزدیکان پوتین را دستگیر کرده و حاضر است او را در مقابل اسرای اوکراینی معاوضه کند. کرملین می گوید دستکم هزار سرباز اوکراینی داوطلبانه در ماریوپل سلاح بر زمین گذاشته و خود را تسلیم کردهاند. کییف تاکنون به این ادعای مسکو واکنشی نشان نداده است.
آخرین تحولات جنگ اوکراین در تاریخ چهارشنبه ۱۳ آوریل (۲۴ فروردین) را در این صفحه پیگیری کنید:
مهمترین اتفاقها و رویدادهای جنگ در روز چهارشنبه
- شهردار ماریوپل مدعی شد که هواپیماهای روس در تاریخ ۱۱ آوریل مادهای شیمیایی را در حومه ماریوپل پخش کردهاند.
- ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در پارلمان استونی سخنرانی کرد.
- رهبران لهستان، لتونی، لیتوانی و استونی برای دیدار با زلنسکی راهی کییف شدند.
- مقامات اوکراینی میگویند که دستکم ۷۲۰ غیر نظامی در بوچا و سایر حومههای کییف کشته شدهاند و ۲۰۰ نفر دیگر مفقود هستند.
- مقامات روسی میگویند که بیش از هزار نیروی اوکراینی در ماریوپل خود را تسلیم کردهاند.
- دادستان دیوان کیفری بینالمللی گفت که اوکراین به «صحنه وقوع جنایات» تبدیل شده است.
- ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه گفت که مسکو میتواند به راحتی صادرات منابع عظیم انرژی خود را از غرب به کشورهایی که به آن نیاز دارند هدایت کند.
زلنسکی: ممانعت ماکرون از محکوم کردن نسل کشی در اوکراین بسیار دلخراش بود
- سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت که مسکو خودروهای آمریکایی و ناتو را که در خاک اوکراین تسلیحات حمل میکنند بهعنوان «اهداف نظامی مشروع» تلقی خواهد کرد.
زلنسکی: امتناع ماکرون از محکوم کردن نسل کشی در اوکراین بسیار دلخراش بود
ولودیمیر زلنسکی در واکنش به امتناع امانوئل ماکرون از استفاده از واژه نسل کشی برای اقدامات روسیه در اوکراین گفت که این موضع همتای فرانسویای «بسیار دلخراش» بود.
آقای ماکرون، روز چهارشنبه، بر خلاف جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا حاضر نشد از واژه نسل کشی در اوکراین استفاده کند.
وی در پاسخ به یک خبرنگار گفته بود: «این چیزی که در حال رخ دادن است دیوانگی است. فوقالعاده وحشیانه است (...) اما در عین حال من به واقعیتها نگاه میکنم و میخواهم تا آنجا که ممکن است تلاش کنم تا بتوانم این جنگ را متوقف کنم. صلح را احیا کنم. بنابراین مطمئن نیستم که تشدید واژهها به این موضوع کمک کند.»
هیات دیپلماتیک جمهوری چک بار دیگر در کییف مستقر میشود
وزارت خارجه جمهوری چک از بازگشت دیپلماتهای خود به پایتخت اوکراین خبر داد. این وزارتخانه با انتشار پستی توئیتری از برافراشته شدن پرچم جمهوری چک مقابل ساختمان سفارت این کشور در کییف خبر داد. در بیانیه پراگ از این اقدام تنها با عنوان یکی از اقدامات حمایتی از دولت کییف یاد شده است.
جمهوری چک اولین کشور عضو ناتو و اتحادیه اروپا بود که با ارسال تانک به اوکراین از دولت این کشور در برابر تهاجم نظامی روسیه در عمل دفاع کرد.

ترودو هم برای نخستین بار از واژه «نسلکشی» استفاده کرد
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا برای نخستین بار از واژه «نسلکشی» ارتش روسیه در اوکراین استفاده کرد. پیشتر جوبایدن، رئیس جمهور آمریکا از این واژه برای توصیف عملکرد روسیه در اوکراین استفاده کرده بود.
با این حال امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه از استفاده از چنین عبارتی پرهیز کرده است.
بایدن از اختصاص کمک ۸۰۰ میلیون دلاری به اوکراین خبر داد
جوبایدن، رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه به همتای اوکراینی خود اعلام کرد که واشنگتن ۸۰۰ میلیون دلار دیگر به کییف کمک خواهد کرد. بیشتر این کمکها در غالب تجهیزات و ماشینالات سنگین خواهد بود.
مقامات کاخ سفید میگویند علاوه بر ارسال چندین فروند هلیکوپتر در نظر دارند وسایل حمل و نقل زرهی و تجهیزات توپخانهای اوکراین را در این مرحله از کمکها برای قابلیت دفاع بیشتر در برابر روسیه تقویت کنند.
مسکو تهدید کرد: مراکز فرماندهی حتی در کییف را هدف قرار میدهیم
ایگور کوناچنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه اوکراین را تهدید به هدف قرار دادن مراکز فرماندهی در کییف کرد. وی تصریح کرد که اگر تلاشها برای خرابکاری و حمله به خاک فدراسیون روسیه از سوی نیروهای اوکراینی که در حال حاضر شاهد آن هستیم، ادامه یابد نیروهای ارتش روسیه مراکز تصمیمگیری اوکراین از جمله مراکز در کییف را هدف قرار خواهند داد؛ اقدامی که ارتش روسیه تاکنون از آن پرهیز کرده است.

سازمان ملل: برقراری آتشبس با اهداف بشردوستانه در شرایط فعلی امکانپذیر نیست
یکی از معاونان آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل تحقق «آتشبس کامل» در اوکراین بدلایل بشردوستانه را با توجه به شرایط فعلی نامحتمل دانست.
این مقام سازمان ملل در جریان کنفرانس مطبوعاتی خود تاکید کرد که سازمان ملل همچنان منتظر پاسخ صریح روسیه به پبشنهادات عینی برای تخلیه غیرنظامیان و ارسال کمکهای بشردوستانه به مناطق درگیر جنگ در اوکراین است.
آژانس فضایی اروپا همکاری خود با روسیه در ماموریتهای اکتشاف ماه را نیز متوقف کرد
آژانس فضایی اروپا روز چهارشنبه تصمیم به متوقف کردن همکاری خود با روسیه در ماموریتهای اکتشافی کره ماه (برنامه لونا) گرفت. این ماموریتها مبتنی بر تجارب استفاده از رباتها در اکتشافات فضایی بود. پیشتر و در پی تجاوز نظامی روسیه به اوکراینِ ماموریت مهم مشترک اروپا و روسیه به مریخ هم به حالت تعلیق درآمده بود.
این آژانس که ۲۲ کشور عضو دارد در یک نشست فوق العاده با استناد به همان دلایل قبلی اعلام کرد که پروژه همکاریهای مشترک با روسیه در شرایط فعلی امکانپذیر نیست.

واشنگتن به پکن هشدار اقتصادی داد
جنت یلن، وزیر خزانهداری ایالات متحده روز چهارشنبه در مورد مواضع چین نسبت به تجاوز نظامی روسیه به اوکراین، و تبعات چنین مواضعی در «ادغام» چین در اقتصاد جهانی، به مقامات پکن هشدار داد.
خانم یلن واکنش چین در همراهی کردن با درخواست جامعه بینالملل و اتخاذ موضع مشخص علیه روسیه را در تبیین موضع جامعه بینالملل در برابر پکن و تسریع روند همگرایی چین با اقتصاد جهانی را موثر ارزیابی کرد.

«سیستم نظارتی نیروگاه هستهای چرنوبیل فعال نیست»
یوگنی کرامارنکو، رئیس آژانس دولتی مسئول در حراست از منطقه ممنوعه چرنوبیل میگوید مسئولان اوکراینی قادر به برقراری مجدد سیستم نظارتی بر میزان تشعشعات رادیواکتیویته چرنوبیل نیستند. به ادعای این مقام اوکراینی، سربازان روسیه پیش از ترک محل، یک شبکه زیر زمینی راهاندازی کردهاند و در نتیجه، سیستم نظارتی سنجش میزان رادیواکتیویته در منطقه ممنوعه همچنان از کار افتاده است.