رآکتور هسته ای نیروگاه الکیلوتوی فنلاند پس از ۱۲ سال تاخیر آماده بهره برداری شد. قرار است این رآکتور با ظرفیت تولید ۱۶۵۰ مگاواتی بیش از ۱۵ درصد الکتریسیته در شمال اروپا را تامین کند.
رآکتور هسته ای نیروگاه الکیلوتوی فنلاند پس از دوازده سال تاخیر براه افتاد. ساخت این رآکتور EPR که از نسل سوم رآکتورهای هسته ای محسوب می شود ۱۶ سال زمان برد و پس از دوازده سال تاخیر سرانجام آماده بهره برداری شد.
شرکت تولید انرژی تی وی او، یکی از عوامل سازنده این رآکتور، چهارشنبه در بیانیه ای اعلام کرد که: « پس از اولین واکنش زنجیره ای در ساعت ۳ صبح به وقت فنلاند این نیروگاه با تولید ۳۰ درصدی برق آغاز بکار کرد.»
آغاز بکار یک رآکتور هسته ای در قرن بیست و یکم در یکی از پیشرفته ترین کشورهای اروپایی، فنلاند، واکنش های مختلفی را برانگیخته است. از آخرین باری که یک رآکتور هسته ای در این کشور راه اندازی شد ۴۰ سال می گذرد. همچنین نباید از یاد برد که در قاره اروپا از ساخت آخرین رآکتوری که آماده بهره بردری شد پانزده سال می گذرد. این رآکتور در سال ۲۰۰۷ در رومانی براه افتاد.
انتظار می رود که این نیروگاه جدید فنلاندی با ظرفیت تولید ۱۶۵۰ مگاواتی بیش از ۱۵ درصد الکتریسیته در شمال اروپا را تامین کند. گفته می شود این رآکتور پرقدرت ترین از نوع خود در تولید برق در قاره سبز خواهد بود. این پروژه بلند پروازانه نزدیک ده میلیارد یورو هزینه داشته است.
آغاز بکار این نیروگاه در حالی است که بحث های بی شماری بر سر خطرات زیست محیطی تاسیسات هسته ای در جهان وجود دارد. خصوصا پس از سونامی ژاپن و اتفاقی که برای نیروگاه اتمی فوکوشیما در سال ۲۰۱۱ پیش آمد.
همزمان برخی از حامیان محیط زیست می گویند که انرژی هسته ای یکی از مطمئن ترین راه ها برای تولید انرژی و کاهش گازهای گلخانه ای و مونوکسید کربن است.
مارجو موستونن، نائب رئیس شرکت تی وی او می گوید که «فنلاند یکی از متعهدترین کشورها در کاهش گازهای گلخانه ای» بوده و«ساخت این نیروگاه تداوم این تعهدات است.»
ساخت بخش جدید نیروگاه هسته ای الکیلوتوی فنلاند در سال ۱۹۸۶ آغاز شد. در حالی که بخش قدیمی تر تولید برق ۸۸۰ و ۸۹۰ مگاواتی را از سال ۱۹۷۹ شروع کرده بود.
یکی از مهمترین چالش ها برای بهره وری بیشتر رآکتور جدید، تنش های مالی بین شرکت آروای فرانسوی، تی وی اوی فنلاندی و دولت مستقر در هلسینکی بود. گفته می شود شیوع ویروس کرونا هم یکی دیگر از عوامل تاخیر در راه اندازی است.
تکنولوژی اصلی نیروگاه الکیلوتوی فنلاند را دو شرکت فرانسوی آروا از فرانسه و زیمنس از آلمان تامین کرده اند.