این نخستین بار است که یک وزیر امور خارجه اسرائيل وارد بحرین میشود و با مقامهای ارشد این کشور به صورت رسمی دیدار میکند.
برای نخستین بار در تاریخ، یک وزیر امور خارجه اسرائيلی برای دیدار با مقامهای بحرینی بطور رسمی وارد منامه، پایتخت این کشور شد.
یائیر لاپید، روز پنجشنبه ۳۰ سپتامبر در پروازی از تلآویو وارد منامه شد و کمی بعد نخستین پرواز مستقیم مسافری از تلآویو به سمت پایتخت بحرین پرواز کرد. آقای لاپید در این سفر قرار است سفارت اسرائيل در این کشور کوچک حاشیه خلیج فارس را افتتاح کند. بحرین یکی از چهار کشور عربی است که سال گذشته و در دولت دونالد ترامپ، توافقنامه ابراهیم و عادی سازی روابط با اسرائيل را امضا کردند.
وزیر خارجه اسرائيل مدتی پس از ورود به منامه در حساب شخصی خود در توییتر چندین پست به اشتراک گذاشت و از حضور و دیدار با مقامهای بحرینی ابراز خرسندی کرد. قرار است در این سفر چندین توافقنامه همکاری اقتصادی نیز میان دو کشور به امضا برسد.
حضور آقای لاپید برای افتتاح سفارت اسرائيل در بحرین در حالی اتفاق میافتد که سفارت بحرین در تل آویو پیشتر کار خود را آغاز کرده و در خالد الجلاهمه، سفیر این کشور حاشیه خلیج فارس به عنوان نخستین فردی که کنترل سفارت بحرین در اسرائيل را بر عهده میگیرد وارد تل آویو شده است.
ناظران سیاسی دشمنی با ایران را یکی از دلایل مهم پیوند میان دو طرف میدانند. ایران و اسرائيل از ابتدای وقوع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ به عنوان دو دشمن درجه یک برای یکدیگر شناخته میشوند. در جریان تحولات موسوم به بهار عربی نیز، تهران از مخالفان حکومت بحرین و شیعیان مقیم این کشور حمایت کرد و در نهایت این مسئله به تیرگی مناسبات و البته قطع روابط سیاسی میان تهران و منامه شد.
هیئت دیپلماتیک اسرائيل و همتایان بحرینی قرار است در این سفر مجموعهای از توافقنامههای دوجانبه را امضا کنند که از آن جمله میتوان به توسعه همکاریهای اقتصادی، گسترش ساخت بیمارستان وهمکاریها در زمینه شرکتهای آب و فاضلاب اشاره کرد.
ایور حیات سخنگوی وزارت امور خارجه اسرائیل در توضیحاتی در خصوص سفر لاپید، بحرین را یک «شریک مهم» برای تل آویو خواند. حیات همچنین در ادامه افزود: «ما بحرین را به عنوان شریکی مهم، هم در روابط دوجانبه و هم در خصوص پل ارتباطی با دیگر کشورهای منطقه میدانیم.»
وزیر امور خارجه اسرائيل هم در بیانیهای با ارائه توضیحاتی از اهداف این سفر تاکید کرد هیئت اسرائيلی و مقامهای بحرینی درباره همکاری بین دو کشور و همچنین برقراری صلح پایدار بین دو طرف و البته تبدیل به یک دوستی فعال و گسترش همکاریهای اقتصادی، سیاسی، مدنی و امنیتی با یکدیگر گفتگو و مذاکره کردند.»
انجام این سفر با بروز اعتراضاتی در بحرین نیز همراه بوده است. به گزارش برخی منابع گروهی از مردم معترض در نزدیکی فرودگاه منامه با آتش زدن لاستیک و سر دادن شعارهایی در حمایت از مردم فلسین، خشم خود را از حضور وزیر امور خارجه اسرائيل در کشور خود ابراز داشتند.
قراردادهای ایجاد روابط با اسرائيل که در سال گذشته از سوی چهار کشور عربی بحرین، سودان، مراکش و همچنین امارات متحده عربی به امضا رسید، نخستین توافقنامهای است که میان کشورهای عربی با اسرائيل بعد از معاهدات صلح با مصر در سال ۱۹۷۹ و همچنین اردن در سال ۱۹۹۵ حاصل میشود.