NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

دانشمندان نسبت به وجود ویروس‌ها در «دیگر نقاط کیهان» هشدار دادند

کیهان
کیهان Copyright NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Copyright NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار به روز شده در
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

در حالی که بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ حاصل از ویروس کرونا زندگی در کره زمین را مختل کرده است، دانشمندان هشدار می‌دهند که ویروس‌ها ممکن است بخش مهمی از حیات در دیگر سیارات را تشکیل دهند.

آگهی

در حالی که بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ حاصل از ویروس کرونا زندگی در کره زمین را مختل کرده است، دانشمندان هشدار می‌دهند ویروس‌ها ممکن است بخش مهمی از حیات در دیگر سیارات را تشکیل دهند.

به گزارش نشریه گاردین بریتانیا، تشکیل حیات در سایر کرات و سیارات وابسته به حضور طیف وسیعی از میکروب‌ها و سایر عوامل میکروسکوپی از جمله ویروس‌ها است و از این حیث کره زمین تنها سیاره‌ای نیست که چنین شکلی از حیات را تجربه می‌کند.

پروفسور پل دیویس، کیهان‌شناس و مدیر مرکز مفاهیم فرا بنیادی در علم در دانشگاه ایالتی آریزونای آمریکا، می‌گوید ایده حیات بیگانه الزاما آن تمدن‌های فوق هوشمندی نیست که بسیاری تصور می‌کنند، بلکه حیاتی میکروبی نیز می‌تواند نشانی از حیات فرازمینی باشد.

آقای دیویس می‌گوید: «ویروس‌ها در واقع بخشی از شبکه حیات را تشکیل می‌دهند. در واقع اگر در یک سیاره دیگر زندگی میکروبی پایدار داشته باشید، حتما از پیچیدگی و یکپارچگی کامل که با تبادل اطلاعات ژنتیکی همراه خواهد بود برخوردار خواهید بود.»

به عبارت دیگر ویروس‌ها را می‌توان عناصر ژنتیکی متحرک دانست. پیشتر مطالعات نشان داده بودند که ویروس‌ها با فرایندی که با عنوان «انتقال افقی ژن» شناخته می‌شود در ژنوم انسان و سایر جانوران گنجانده شده‌اند. این فرضیه وجود دارد که بخش قابل توجهی از ژنوم انسا دارای منشاء ویروسی باشد.

دکتر دیویس می‌گوید هرچند اهمیت میکروب‌ها برای زندگی به خوبی شناخته شده است، با این حال نقش ویروس‌ها کمتر مورد توجه قرار می گیرد. اما اگر حیات سلولی در جهان دیگر وجود داشته باشد، ویروس‌ها یا موارد مشابه احتمالاً برای انتقال اطلاعات ژنتیکی بین آنها وجود خواهد داشت.

او می‌افزاید: «من فکر نمی‌کنم مسئله این باشد که اگر شما به یک سیاره دیگر بروید فقط یک نوع میکروب خوشحال پیدا کنید، بلکه با یک اکوسیستم روبرو خواهید بود.»

با این حال اطلاع از حیات این ویروس‌ها در کرات دیگر نباید وحشت‌آفرین باشد چرا که «اگر یک ویروس بیگانه وجود داشته باشد احتمالا از راه دور خطرناک نخواهد بود.»

پیشتر در اواخر ماه گذشته میلادی تحقیقی منتشر شد که نشان می‌داد علائم حیات در خارج از منظومه شمسی ما می‌تواند تا ظرف ۲ تا ۳ سال آینده پیدا شود.

این در حالی است که هرچند با همه‌گیری ویروس کرونا دیدگاه اکثر مردم به ویروس‌ها منفی شده است، با این وجود بسیاری از ویروس‌ها نقش مثبتی در طبیعت دارند؛ همانند ویروس‌های معروف به باکتریوفاژها (باکتری‌خوارها) که به کنترل جمعیت باکتری‌های کمک می‌کنند و از زنده ماندن گیاهان در خاک‌های گرم تا تاثیر بر چرخه‌های بیوژئوشیمیایی نقش موثری ایفا می‌کنند.

در واقع نقش مثبت ویروس‌ها تا حدی است که محققان می‌گویند بدون ویروس‌ها حیاتی پایدار در زمین نمی‌توانست وجود داشته باشد.

به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

کشف امواج رادیویی کهکشان‌های دور؛ آیا موجودات فرازمینی وجود دارند؟

هکرها راه دسترسی بدون رمز عبور را به حساب‌های جی‌میل کشف کردند

چرا مردم در فصل زمستان بیشتر سرما می‌خورند؟