وزارت خارجه ایران با ارسال بیست و دومین و «آخرین» گزارش سهماهه اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به مجلس ایران به آخرین وضعیت مذاکرات جاری میان تهران و کشورهای باقیمانده در وین پرداخت.
وزارت خارجه ایران با ارسال بیست و دومین و «آخرین» گزارش سهماهه اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به مجلس ایران، به آخرین وضعیت مذاکرات جاری میان تهران و کشورهای باقیمانده در وین پرداخت.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در ابتدای این گزارش ۲۶۲ صفحهای که در قالب ۱۴ بخش تنظیم شده، گویی آخرین حرفهای خود را با مردم بیان کرده است.
بر اساس نوشته آقای ظریف، مذاکرات وین در آخرین هفتههای کاری دولت دوازدهم به چهارچوب یک توافق محتمل برای رفع تحریمهای آمریکا نزدیک شده است.
از همین رو او ابراز امیدواری کرده است آنچه که تاکنون امکان تحقق آن فراهم نشده در ابتدای دولت سیزدهم تکمیل شود.
لغو تحریم علیه دفتر رهبر ایران و ابطال شناسایی سپاه به عنوان سازمان تروریستی
در بخش سیزدهم گزارش وزارت خارجه ایران به مجلس شورای اسلامی از «لغو تمام تحریمهای موضوعی علیه اقتصاد ایران»، «لغو تحریم علیه دفتر رهبر ایران» و «ابطال شناسایی سپاه پاسداران به عنوان سازمان تروریستی» به عنوان توافق محتمل برای رفع تحریمهای آمریکا اشاره شده است.
علاوه بر این موارد، بر اساس چهارچوبی که در مذاکرات وین به دست آمده است، بیش از هزار شخص حقیقی و حقوقی (فرد، نهاد، کشتی و هواپیما) از فهرست تحریمهای آمریکا خارج میشوند.
همچنین در صورت حصول توافق و بازگشت آمریکا به برجام، کلیه تحریمهایی بر اساس برجام رفع شده بودند، دوباره رفع خواهند شد.
به این ترتیب در صورت توافق در وین، تمامی تحریمهای پیش از برجام(مالی و بانکی، بیمه، انرژی و قبل از برجام(مالی و بانکی، بیمه، انرژی و پتروشیمی، کشتیرانی، کشتی سازی و بخش بنادر، طلا و فلزات گران بها، نرم افزار، صنعت خودرو، فروش هواپیما و خدمات مربوطه و واردات فرش و مواد غذایی) و تحریمهای بعد از برجام، زمان ترامپ(صنایع فلزات ایران، صنایع معدنی، عمران، صنایع نساجی و تولید) رفع خواهند شد.
همچنین در صورت توافق کامل در وین، آمریکا فرمانهای اجرایی مربوط به قبل و زمان ترامپ را لغو میکند. فرمانهای اجرایی ۱۳۷۵۴، ۱۳۵۹۰، ۱۳۶۲۲، ۱۳۶۴۵ و ۱۳۶۲۸ مربوط به قبل از برجام و بخشی از فرمان اجرایی ۱۳۸۴۶، فرمان اجرایی ۱۳۷۸۱ (تحریم صنایع فلزات ایران)، فرمان اجرایی ۱۳۹۰۲ (تحریم صنایع معدنی، عمران، نساجی و تولید)، فرمان اجرایی ۱۳۸۷۶ (تحریم علیه دفتر رهبر ایران و مجموعههای وابسته به آن) مربوط به زمان ترامپ لغو خواهند شد.
علاوه بر این موارد، کلیه تحریمهای ترامپ که در صورت استمرار عضویت آمریکا در برجام، نمیتوانستند وضع شوند نیز در صورت توافق در وین رفع خواهند شد. بر اساس توافق احتمالی دو وین، طرف مقابل در نتیجه بازگشت به برجام، تمامی تحریمهای ذکر شده در برجام(به شمول بخشی، موضوعی یا شخصی) و نیز کلیه تحریمهای وضع شده بعدی که مانع انتفاع ایران از آثار لغو تحریمهای برجامی میشوند را رفع خواهد کرد.
تحریم هایی که رفع نمیشوند
البته بر اساس گزارش وزارت خارجه به مجلس ایران، آمریکا در مذاکرات وین حاضر نشده است بخشی از تحریم هایش شامل «تحریم های اولیه» که افراد و نهادهای آمریکایی را از مبادلات اقتصادی با ایران منع میکند و از سالهای آغازین انقلاب اسلامی برقرار و به تدریج انباشته شده است، و نیز فهرستی از افراد و نهادهای ایرانی که به دلائل غیرهسته ای وضع شدهاند مانند تروریسم، موشکی، حقوق بشر رفع کند.
با وجود این وزارت خارجه ایران در گزارش خود به مجلس تصریح کرده است که بحث و گفتگو در خصوص موضوعات حقوق بشری و موشکی «اساسا هیچگاه» در مذاکرات وین مطرح نشدهاند.
بر اساس گزارش وزارت خارجه ایران، تهران در صورت حصول توافق در وین و رفع تحریمها توسط آمریکا و پس از راستی آزمایی رفع تحریمها به تعهدات برجامی خود باز خواهد گشت؛ روندی که در خصوص شیوههای آن نیز مذاکرات «مبسوطی» انجام شده است.
گرایش حداکثری تنها به مذاکرات فرسایشی و بی پایان میانجامد
در هر حال وزارت خارجه ایران در بخش چهاردهم و آخر گزارش خود با عنوان «و آخر دعوانا» نوشته است: «هیچ توافقی برای هیچیک از طرف های آن توافق بینقص نیست. هر یک از طرف ها از بخش هایی از توافق ناراضی و ناخشنود است. این طبیعت هر توافقی است. لذا لازمه رسیدن به توافق درک این واقعیت است که بدون توجه به حداقل قابل قبولی از نگرانی ها و مطالبات همه طرفها، امکان مصالحه وجود ندارد.»
در ادامه این گزارش آمده است: «گرایش حداکثری تنها به مذاکرات فرسایشی و بی پایان میانجامد که تقریباً در تمامی شرایط ضرر و یا لااقل عدم النفع آن برای کشور و مردم از منافع فرضی رسیدن ــ ناممکن ــ به توافق ایده آل کمتر نیست.»
وزارت خارجه ایران هدف از ارسال این گزارش مبسوط را «حراست از حقوق ملت و جلوگیری از متلاشی شدن توافق برجام» عنوان کرده است.
بر اساس گزارش وزارت خارجه ایران، این وزارتخانه پس از هشت سال «ناسزا شنیدن، خون خوردن و دم برنیاوردن بر سر اتهاماتی ناروا»، در آستانه واگذاری مسئولیت به «برادران و خواهرانی تازه نفس و پر نشاط» نکاتی را به عنوان جمعبندی ارائه کرده است.
پیشتر حسن روحانی، رئیس جمهور ایران گفته بود که تا پایان دولت او تحریمها برداشته میشوند اما گزارش اخیر وزارت خارجه ایران نشان میدهد تعیین سرنوشت مذاکرات و تحریمها در دولت سیزدهم مشخص میشود.
دولت سیزدهم که با پیروزی ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهور به زودی سکان اداره کشور را بر عهده میگیرد، وابسته به جریان اصولگرایی ارزیابی میشود.
به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید
محمد جواد ظریف و وزرات خارجه ایران در دولت های یازدهم و دوازدهم همواره با انتقادهای تند طیفهای مختلف در جریان اصولگرایی مواجه بوده است. جریان اصولگرایی معتقد است که مذاکره کنندگان هستهای در سالهای گذشته ضعیف عمل کردهاند.
از همین رو وزارت خارجه ایران در گزارش خود به مجلس تاکید کرده است که مذاکرات وین «دقیقا منطبق با سیاست قطعی نظام» که توسط رهبر ایران اعلام شده، بوده است.