دانمارک در حال حاضر یکی از سختگیرانهترین مواضع را در میان کشورهای اروپایی در قبال مسئله مهاجرت دارد و همواره اعلام کرده که تنها در چارچوب نظام سهمیهبندی سازمان ملل متحد حاضر به پذیرش پناهجو است.
سازمان ملل متحد نسبت به قانونی «مهاجرستیز» که به تازگی در پارلمان دانمارک به تصویب رسید موضع گرفت و به شدت با آن مخالفت کرد.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در این راستا پارلمان دانمارک را به دلیل تصویب قانون یاد شده مورد سرزنش قرار داده و این نهاد قانونگذاری را به «لغو» مسئولیت خود در برابر قوانین بین المللی متهم کرده است.
این قانون به دولت دانمارک اجازه میدهد پناهجویان را به کشورهای خارج از مرز اروپا و در صورت نیاز به کشورهای خودشان منتقل کند.
بر اساس این قانون که خشم مدافعان حقوق بشر و انتقاد کمسیون اروپا را نیز برانگیخته همچنین هرگونه رسیدگی به پرونده درخواستهای پناهندگی ارائه شده به این کشور خارج از اروپا انجام خواهد گرفت.
فیلیپو گراندی، رئیس کمیساریای عالی امور پناهجویان سازمان ملل متحد در این خصوص تاکید کرد که قانون یاد شده در صورت به اجرا درآمدن زمینه اخراج اجباری پناهجویان و انتقال آنها به خارج از این کشور را فراهم میکند.
وی همچنین تاکید کرد که این اقدام نوعی سلب مسئولیت از سوی کشور دانمارک در قبال قوانین بینالمللی و نادیده گرفتن حقوق پناهجویان آسیبپذیر است.
مسئول ارشد کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد سپس یادآور شد که این نهاد پیشتر بارها نسبت به لایحه پیشنهادی دولت دانمارک ابراز نگرانی کرده و برای منصرف کردن مقامات دانمارکی از تصویب و اجرای قانونی آن مشاورهها و راهکارهای عملی جایگزین ارائه داده بود.
دانمارک در حال حاضر یکی از سختگیرانهترین مواضع را در میان کشورهای اروپایی در قبال مسئله مهاجرت دارد و همواره اعلام کرده که تنها در چارچوب نظام سهمیهبندی سازمان ملل متحد حاضر به پذیرش پناهجو است.
قانون جدید به دانمارک اجازه میدهد تا پناهجویانی که وارد این کشور میشوند را به مراکز پناهندگی در یک کشور ثالثِ شریک احتمالا در خارج از مرزهای اروپا منتقل کند تا بدین ترتیب پرونده درخواست پناهندگی آنها در آنجا بررسی شود.
دانمارک هنوز با یک «کشورِ شریک» در این زمینه به توافق نرسیده اما گفته میشود که در حال مذاکره با چندین کشور نامزد همکاری در این خصوص است.
در بیانیه کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد به نقل از فیلیپو گراندی آمده است که این نهاد حقوق بشری برای یافتن راه های عملی جهت حل مشکل یاد شده به بحث و گفتگو با دانمارک که از آن به عنوان یک شریک سنتی برای کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل یاد شده ادامه خواهد داد.
آقای گراندی در پایان میافزاید که تلاشهای کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در این راستا تا اطمینان از جلب اعتماد مرد دانمارک و کمک به این کشور برای عمل به تعهدات بینالمللی خود تداوم خواهد داشت.
تنها ۲۴ نماینده از اعضای پارلمان دانمارک هنگام رای گیری به قانون جدید مهاجرتی مخالفت خود را با این قانون اعلام کرده بودند؛ در حالی که این قانون موافقت ۷۰ نماینده را به همراه داشت.