دولت قرقیزستان همچنین روز یکشنبه بدون شرح جزئیات بیشتر اعلام کرد که روسای کمیتههای امنیت ملی دو کشور علاوه بر توافق آتشبس، پروتکلی برای تعیین حدود مرزی به امضا رساندهاند.
لحظهای که دو طرف مناقشه در مرز قرقیزستان با تاجیکستان پس از خشونتبارترین درگیریهای ۳۰ سال اخیر در انتظارش بودند سرانجام با امضای توافق آتشبس فرا رسید؛ هرچند که طی دو روز گذشته مواردی از نقض این توافق گزارش شده بود.
مقامات قرقیزستان اما پس از سه روز از انعقاد توافق آتشبس تایید کردند که آتشبس روز یکشنبه به طور کامل و بدون گزارش هیچ حادثهای رعایت شد.
دو جمهوری اتحاد جماهیر شوروی سابق روز پنجشنبه برای پایان دادن به خشونتها توافق کردند و سندی را نیز در همین ارتباط به امضا رساندند.
این در حالیست که پس از امضای توافق آتشبس، تیراندازی در دو سوی مرز طی روزهای جمعه و شنبه ادامه داشت؛ مسئلهای که روسای کمیتههای امنیت ملی دو کشور را مجبور کرد تا بار دیگر تشکیل جلسه دهند.
رئیس کمیته امنیت ملی تاجیکستان در زمان انعقاد توافق آتشبس گفته بود که دو طرف پس از بحث و گفتگو به این نتیجه رسیدند که ترک مخاصمه به نفع صلح و امنیت هر دو کشور است.
طرف قرقیزستانی نیز ابراز امیدواری کرده بود که این توافق و آنچه در قالب سند آتشبس به امضای دو کشور رسیده به صورت کامل اجرا شود و آرامش، صلح و ثبات به مرزها بازگردد.
سخنگوی کمیته امنیت ملی قرقیزستان در پی دو روز تیراندازی پراکنده پس از امضای توافق آتشبس گفت که روز یکشنبه هیچ حادثه و یا شلیکی گزارش نشده و وضعیت مرز میان دو کشور تا ساعت ۱۷ به وقت محلی کاملا آرام بوده است.
دولت قرقیزستان همچنین روز یکشنبه بدون شرح جزئیات بیشتر اعلام کرد که روسای کمیتههای امنیت ملی دو کشور علاوه بر توافق آتشبس، پروتکلی برای تعیین حدود مرزی به امضا رساندهاند.
به گفته بیشکک، خشونتها و درگیریهای مرزی یک هفته اخیر میان دو کشور ۳۴ کشته و ۱۲۰ زخمی در میان سربازان و غیرنظامیان قرقیزستان به جای گذاشته است؛ شمار شهروندان غیرنظامی قرقیز که در این درگیریها کشته شدهاند به گفته بیشکک ۳۱ نفر بوده است.
تاجیکستان که فرانسپس از آن به عنوان کشوری «اقتدارگرا و بسته» یاد کرده هنوز آماری از شمار قربانیان نبردهای اخیر در میان سربازان خود ارائه نداده و تنها به اعلام زخمی شدن دو نفر بسنده کرده است.
ادعاهای مرزی و بویژه تلاش برای دسترسی به منابع آبی و زمینهای حاصلخیز در این منطقه حساس و نیز مالکیت زمینهای واقع در دره کشاورزی فرغانه مهمترین بخش از اختلافات ارضی دو کشور را تشکیل میدهد.
بخشهای زیادی از مرزها از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در آسیای میانه مشخص نشده اند، و این باعث ایجاد تنشهای قومی مکرر در پی تلاش برای دستیابی به منابع آب و کشاورزی می شود.
وزارت کشور قرقیزستان روز یکشنبه اعلام کرد که ۱۱ مورد تحقیق جنایی را در مورد شهروندان تاجیکستان از جمله قتل و عبور غیرقانونی از مرز آغاز کرده است.
قرقیزستان همچنین دوشنبه را به اعمال خشونت بر ضد ۱۰ شهروند خود متهم كرد كه به گفته بیشکک، عصر شنبه گروگان گرفته و آزاد شدند.
گفتنی است که روسیه قدرت بلامنازع منطقه و نیز کشور ازبکستان پیشتر به قرقیزستان و تاجیکستان برای حل مناقشات و اختلاقات فی مابین پیشنهاد میانجیگری داده بودند. روابط دوشنبه و تاشکند هم طی سال های گذشته دستخوش نوسانات زیادی بوده است.