سخنان رئیس جدید بانک مرکزی ترکیه در مخالفت با افزایش نرخ بهره همراه با نگرانیها از چشمانداز روابط آنکارا با واشنگتن از جمله عوامل موثر در کاهش ارزش لیره در مبادلات روز دوشنبه بود.
ارزش لیر، واحد پول ترکیه روز دوشنبه همزمان با تیره شدن روابط این کشور با آمریکا به کمترین میزان در تاریخ خود در مقابل دلار آمریکا نزدیک شد.
سخنان رئیس جدید بانک مرکزی ترکیه در مخالفت با افزایش نرخ بهره همراه با نگرانی ها از چشم انداز روابط آنکارا با واشنگتن از جمله عوامل موثر در کاهش ارزش لیر در مبادلات روز دوشنبه بود. لیر ترکیه طی سه روز اخیر از مبادلات بازار ارز حدود ۳.۵ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
ارزش واحد پول ترکیه ماه نوامبر گذشته (آبان/آذر) به کمترین میزان خود رسیده بود. تصمیم جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا برای به رسمیت شناختن کشتار ارامنه در سال ۱۹۱۵ میلادی به عنوان «نسل کشی» باعث شد تا ارزش لیر طی روزهای اخیر کاهش پیدا کند.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
ترکیه ضمن انتقاد شدید از تصمیم جو بایدن گفته است که این اقدام «اعتماد و دوستی» بین آنکارا و واشنگتن را زیر سوال می برد. بازار ارز ترکیه پیش از این در سال ۲۰۱۸ نیز همزمان با تنش ها با در روابط این کشور با ایالات متحده متلاطم شده بود.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه شامگاه دوشنبه در واکنش به تصمیم رئیس جمهوری آمریکا در به رسمیت شناختن کشتار ارامنه به عنوان «نسل کشی» گفت که چنین تصمیمی «بی اساس» است.
شهاب قافجی اوغلو، رئیس بانک مرکزی ترکیه که کمتر از یک ماه پیش به این سمت منصوب شد روز جمعه گفته بود که افزایش نرخ بهره «پیام بدی» برای اقتصاد این کشور خواهد داشت. رئیس جمهوری ترکیه ماه گذشته پس از کاهش ۱۵ درصدی ارزش لیر تصمیم به برکناری ناجی اقبال، رئیس بانک مرکزی گرفت.
اختلاف بر سر افزایش نرخ سود بانکی از دلایل اصلی برکناری ناجی اقبال بود. دیدگاه های شهاب قافجی اوغلو در زمینه نرخ سود بانکی مشابه رئیس جمهوری ترکیه است که افزایش نرخ بهره را مضر می داند. ناجی اقبال برای مقابله با تورم ۱۶ درصدی اقتصاد ترکیه تصمیم به افزایش نرخ سود بانکی به ۱۹ درصد گرفته بود.
انتظار می رود که نرخ تورم در ترکیه به زودی به ۱۸ درصد برسد.