وزیر دفاع آمریکا در اروپا: نورد استریم۲ مانع روابط عالی واشنگتن-برلین نیست

ژنرال لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، روز سهشنبه ۲۴ فروردین (۱۳ آوریل) گفت پروژه مناقشهبرانگیز نورداستریم ۲ میان روسیه و آلمان مانعی در راه روابط عالی واشنگتن و برلین به حساب نخواهد آمد.
آقای آستین که در تور اروپایی خود روز گذشته وارد آلمان شده است، افزود: «ما مخالفت خود را با این توافقنامه و نفوذی که برای روسیه ایجاد میکند ابراز کردهایم، اما اجازه نخواهیم داد که این مسئله باعث بروز مشکل در روابط عالیمان با آلمان شود.»
آمریکا و چند کشور اروپایی از جمله فرانسه با دیده تردید به این پروژه نگاه میکنند و میگویند اجرایی شدن نورد استریم ۲ وابستگی آلمان و اتحادیه اروپا به گاز روسیه را در پی دارد.
دولت قبلی ایالات متحده در زمره شدیدترین مخالفان راهاندازی خط لوله نورد استریم ۲ به شمار میرفت و با تهدید به وضع تحریم علیه این پروژه، شرکتهای بینالمللی را از مشارکت در این طرح بازداشته بود.
رئیس پنتاگون همچنین در بیانیه مشترک با آنگرت کرامپ-کارنباوئر، همتای آلمانی خود، گفت آمریکا قصد دارد ۵۰۰ سرباز اضافی را در آلمان مستقر کند. امری که خانم کرامپ-کارنباوئر آن را «نشانهای قوی از اتحاد میان دو طرف» خواند.
سفر رئیس پنتاگون به آلمان حدود یک سال پس از آن صورت میگیرد که تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در فراخواندن هزاران سرباز ایالات متحده از آلمان باعث بروز تنش در روابط دو کشور شد.
گفته میشود آقای آستین در سفر خود درباره استقرار نیروهای آمریکایی در آلمان به مقامات این کشور اطمینان خواهد داد. سال گذشته رئیسجمهور ایالات متحده دستور داده بود تعداد نیروها در این کشور با حدود ۱۲ هزار نفر کاهش به ۲۴ هزار نفر برسد.
حضور وزیر دفاع آمریکا در برلین همزمان با دور جدید تنشها میان ایران و اسرائیل صورت میگیرد. در حالیکه متحدان اروپایی سرگرم مذاکره برای بازگشت آمریکا به توافق هستهای موسوم به برجام هستند، روز دوشنبه انفجاری در تاسیسات اتمی ایران در نطنز به وقوع پیوست.
منابع غربی میگویند اسرائیل پشت این حادثه قرار داشته، امری که مقامات تلآویو به طور رسمی مسئولیت آن را بر عهده نگرفتهاند. اتحادیه اروپا گفته است این دست حوادث تاثیری بر مذاکرات بر سر احیای برجام نخواهد داشت.
از زمان روی کار آمدن دولت جو بایدن در آمریکا، تلاش این کشور برای همکاری با شرکای اروپایی در زمینههای نظامی و دفاعی شدت گرفته است. آمریکا قصد دارد پس از یک دوره روابط پرتنش با اروپا در دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ، همکاریها در زمینه مقابله با چین را نیز همگام با اتحادیه دنبال کند.
پیشتر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، به اروپا آمده بود تا درباره بحران اوکراین و همچنین عقبنشینی نیروهای ایالات متحده از افغانستان با مقامات اروپایی به گفتگو بپردازد.
آقای آستین سپس در بروکسل، مقر ناتو در بلژیک حاضر میشود و با ینس استولتنبرگ دبیرکل پیمان دفاعی آتلانتیک شمالی گفتگو میکند. آمریکا و متحدان اروپایی اش در قالب پیمان ناتو، از تجمع اخیر نظامیان روس در پشت مرزهای اوکراین نگرانند. تحرکات ارتش روسیه بیتردید، یکی از محورهای اصلی گفتگوی وزیر دفاع آمریکا با متحدان اروپایی این کشور خواهد بود.
آقای استولتنبرگ پیشتر در روز تحلیف جو بایدن رئیسجمهور آمریکا شروع به کار دولت او را «آغاز یک فصل جدید برای اتحاد فراآتلانتیکی» خوانده بود.
همزمان با سفر وزیر دفاع آمریکا به اروپا، آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور نیز به بروکسل بازگشته تا سهشنبه عصر آقای آستین را در مذاکرات همراهی کند.