مک گینس: تلاش ما بازسازی اعتماد میان اتحادیه اروپا و بریتانیا است

در این برنامه گفتگوی جهانی با مایرید مک گینس، کمیسر اتحادیه اروپا در حوزه ثبات و خدمات مالی گفتگو کرده ایم. در میان رکود اقتصادی نگرانکننده ناشی از کووید۱۹ و چشم اندازه همچنان نامشخص برکسیت، چندان کارهای آسانی پیش روی اتحادیه اروپا نیست.
یورونیوز: با برکسیت شروع کنیم، میشل بارنیه گفتگوها را بسیار دشوار توصیف کرده است، آیا در این دقایق آخر میتوان گفت که یک توافق تجاری حداقلی از عدم توافق بهتر است؟
مایرید مک گینس: «کاملا درست است. ما در تلاش هستیم که یک توافق خوب تجاری بین اتحادیه اروپا و بریتانیا امضا شود. از منظر اروپا، ما در تلاش برای محافظت از بازار واحد برای ۲۷ کشور عضو هستیم. این امر برای دههها با بریتانیا انجام گرفته که خیلی از ما حمایت کرده اما بریتانیا همچنین چارچوبهای خاصی برای خودش دارد که از آنها عبور نخواهد کرد اما در نهایت، همانطور که بارها گفتهام اگربتوانید از لفاظیها و احساساست فاصله بگیرید و منطقی نگاه کنید به نظر من کاملا عاقلانه است که ما بتوانیم درباره یک توافق تجاری مذاکره کنیم.»
یورونیوز: هر اتقافی که بیافتد، ما شاهد اعتماد اندکی بین اتحادیه اروپا و بریتانیا هستیم. آیا سال آینده روابط بهبود می یابد؟
مایرید مک گینس: «من همیشه گفتهام که اعتماد هسته اصلی هر نوع رابطه و مذاکره است. مسائل مربوط به توافق خروج اکنون حل شدهاند و ما امیدواریم که همه چیز تا اول ژانویه حل و فصل شود. البته که اعتماد بطور ناگهانی از بین می رود و به آرامی بازسازی می شود و برای همین شاید مذاکرات دشوار بودهاند و نه فقط بخاطر اینکه کووید در همه چیز اخلال ایجاد کرده است. با این حال این نگرانی ار طرف اتحادیه اروپا وجود دارد که اعتماد بین ما شکسته شده باشد. در حال حاضر همه ما در تلاش برای بازسازی اعتماد هستیم. و فکر می کنم که ما باید خیلی سخت در این زمینه کار کنیم زیرا تنها راهی که می توانیم با بریتانیا به توافق برسیم این است که دو طرف به هم اعتماد داشته باشند و به حرف و عمل و امضای خود پایبند باشیم. همچنین به دلیل آنچه با بریتانیا تجربه کردهایم، کمی بیشتر از طرف ما تردید وجود دارد که دوباره خیلی اعتماد کنیم.»
یورونیوز: برای شما مخمصه عجیبی است زیرا ایرلند بعنوان بهترین دوست بریتانیا در پشت میز اجلاس اتحادیه اروپا بود با این حال بگذارید به بحث خدمات مالی بپردازیم زیرا چهارم ژانویه ۲۰۲۱ نخستین روز تجارت با بریتانیا بر اساس روابط جدید بعد از یک سال اخلال در بازارها بخاطر کووید ۱۹ خواهیم بود. هر دو طرف نمی خواهد بیش از این شاهد اخلال در مناسبات مالی باشند. می توانید به ما بگویید که بخش خدمات مالی در چهارم ژانویه در صورت توافق یا عدم توافق چگونه خواهد بود؟
مایرید مک گینس: «این دو سوال خیلی مهم اند. آنچه می توانم به شما بگویم در این پستی که هستم این است که از ثبات مالی اطمینان حاصل کنم. بنابراین بعنوان اتحادیه اروپا تعداد اندکی تصمیمات همعرض اتخاذ کرده ایم تا ثبات مالی تا پایان دوران گذار متزلزل نشود.این نکته را باید گفت که شهر لندن مرکز مالی بسیار مهمی است که یک شبه تغییر نخواهد کرد اما به نظرم من پرسشهایی برای اتحادیه اروپا مطرح خواهد بود درباره «خودمختاری استراتژیک باز»، یعنی داشتن اعتماد به یک مرکز مالی خیلی بزرگ در یک کشور سوم. با این حال هیچ تصمیم فوری یا تغییری وجود نخواهد داشت اما فکر می کنم که در میان مدت و بلند مدت این روند تکامل می یابد. بنابراین هیچ تصمیم ناگهانی نخواهیم داشت. جالب است که ببینیم مذاکرات پیرامون داشتن یک توافق کامل چگونه پیش می رود و فکر می کنم اگر توافق تجاری حاصل شود، سیاستگذاریها و روابط را بسیار راحت تر می کند زیرا ما مسائل پیچیده تری داریم زیرا همانطور که میدانید بخش خدمات مالی تحت پوشش توافق تجاری قرار ندارد. اما باید برگردیم به این پرسش بنیادی و اساس که اروپا می خواهد مرکز فعالیتهای تجاریاش کجا باشد. امکاناتی در این زمینه وجود دارد. ما به یک مرکز مالی واحد که به آن اعتماد کنیم، نیاز نداریم. و مطمئنا در دراز مدت این مرکز شهر لندن نخواهد بود. اما سایر مراکز درون اتحادیه اروپا چطور؟ در اینجا بحثها و گفتگوهایی در جریان است. بنابراین مشخص نیست که آینده چطور خواهد بود اما این یقین وجود دارد که دیگر مانند امروز نخواهد بود و آنهم به دلایل موجهی زیرا بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا رای داده است.»
یورونیوز: سوالات زیادی هنوز بی پاسخ ماندهاند. به شیوع کووید۱۹ برگردیم که در اروپا هرج و مرج اقتصادی ایجاد کرده است. آیا می توانید تضمین کنید که بسته احیای اقتصادی به کسانی که واقعا نیازمند آن هستند کمک کند و نه اینکه باعث افزایش نابرابری در اروپا شود؟
مایرید مک گینس: «سوال بسیار مهمی است. ما نمی خواهیم اجازه دهیم که افراد محروم در جامعه بخاطر کووید بیشتر محروم شوند. همچنین بخشهای دیگر وجود دارد بویژه در بخش خدمات و توریسم، که باعث تخریب زیادی در میان تمامی کشورهای عضو شده است. بخاطر همین ما باید امید و زندگی به این بخشها تزریق کنیم. ما همچنین باید اطمینان حاصل کنیم که نظام مالی ما در رسیدن به اهدافمان مناسب اند. اکنون آنهایی که تحت فشار هستند گفتگوهای اولیه با بانکهایشان را آغاز کرده اند بنابراین آنها می توانند خود را بازسازی کنند. آنچه واقعا از دیدنش بیزارم این است که برخی بنگاهها و بخشها در کوتاه مدت ضربه می خورند زیرا قادر به انجام تعهدات خود نیستند اما شاید اگر ما در میان مدت سازماندهی مجدد کنیم، شاید آنها بتوانند به فعالیت ادامه دهند. عامل دیگر که خیلی واقعا ناراحت کننده تر است اینکه برخی از بخشها احیا نخواهند شد. و این چیزی است که من را متعجب کرده است که با طوفانی که خرید آنلاین ایجاد کرده چه اتفاقی برای خردهفروشان و شهرهای کوچک و روستاها در سراسر اتحادیه اروپا رخ خواهد داد، زیرا تجارت آنلاین به بسیاری که با عصر دیجیتال سازگار شده اند کمک کرده است. اما در دراز مدت روند معاملات دیجیتال بیشتر تسریع خواهد شد و حتی در بخش مالی ما شاهد طوفان تغییر در معاملات مالی هستیم. بنابراین هیچ یک از ما چشماندازی که در یک سال آینده با آن روبرو خواهیم بود را هنوز کاملا درک نمی کنیم. اما ما در حال آماده سازی هستیم و از کشورهای عضو می خواهیم که برنامههایشان را برای اینکه بتوانند در یک اقتصاد و جامعه سبز، دیجیتالی تر و پایدارتر سرمایهگذاری کنند، تنظیم کنند.»
یورونیوز: آن میلیون و میلیاردها یوروی بسته احیای اقتصادی باید بازپرداخت شوند و پرسش اصلی این است که آیا شما منابع جدیدی برای آن دارید؟ اعضای پارلمان اروپا برای گرفتن مالیات از نقلوانتقالات مالی فشار می آورند آیا این موضوع جدی است؟
مایرید مک گینس: «ما باید منابعی برای بازپرداخت این پولها پیدا کنیم زیرا هر وامی باید بازپرداخت شود. در حال حاضر ما مطمئن نیستیم چه تعداد ابزار مالی برای آن لازم داریم. بنابراین پیشنهادهای زیادی مانند مالیات بر پلاستیک، مالیات تنظیم میزان مصرف کربن و پیشنهادات دیگر را داریم.»
یورونیوز: و بعنوان سوال آخر یکی از وظایف شما تکمیل فرایند اتحادیه بانکی است. بازه زمانی واقعی برای تکمیل آن چه میزان است؟
مایرید مک گینس: «مدت زمان طولانیایی است که این موضوع در دستور کار کمیسیون و کشورهای عضو است. فکر می کنم که انگیزه تازهای وجود دارد که می گوید ما به اتحادیه بانکی احتیاج داریم. بنابراین امیدوارم که در دوران مسئولیت من که چهار سال است، بتوانیم برخی از موضوعات بحثبرانگیز در مورد اتحادیه بانکی را مانند طرح بیمه سپرده اروپایی که در طولانی مدت بسیار اهمیت دارد را به پایان برسانیم و تلاش کنیم که اعتماد را بازسازی کنیم، امری که ما در یک چارچوب دیگری بین کشورهای عضو درباره آن صحبت کردهایم. زیرا از زمان آخرین بحران اقتصادی، مسئله فقدان اعتماد میان کشورهای عضو وجود دارد و ما باید آنرا بازسازی کنیم. یکی از راههایی که می توانیم این کار را انجام دهیم فهم این مسئله است که اقتصادهای قدرتمند، ضعیف، کوچک یا بزرگ، همگی از کووید آسیب دیدهاند. شیوع کرونا گزینشگر نبود، کرونا همه را از جمله افراد مسن، جوان، ثروتمند و فقیر را تحت تاثیر قرار داد و تبعیض قائل نشد. بنابراین این موضوع باید ما را به شکل بهتری در جهت دستیابی به اتحادیه بانکی یا حداقل برداشتن گامهای قابل توجه به سمتی که این پروژه به اجرا درآید متحد کند تا بتوانیم فراتر از مرزها بانکداری را توسعه دهیم. ما می توانیم با دانشی که داریم این کار را با اطمینان و با ایمنی کامل انجام دهیم و می توانیم چارچوبهای لازم را برای اجرای آن فراهم کنیم.»