جمهوری آذربایجان و ترکیه در واکنش به تصمیم و پیشنهاد مجلس سنای فرانسه به دولت این کشور مبنی بر لزوم به رسمیت شناخته شدن جمهوری خودخوانده قرهباغ (آرتساخ)، از سیاست پاریس شدیدا انتقاد کردند.
جمهوری آذربایجان و ترکیه در واکنش به تصمیم و پیشنهاد مجلس سنای فرانسه به دولت این کشور مبنی بر لزوم به رسمیت شناخته شدن جمهوری خودخوانده قرهباغ (آرتساخ)، از سیاست پاریس انتقاد کردند.
مجلس شورای ملی آذربایجان پس از تصمیم سنای فرانسه با صدور بیانیهای در روز پنجشنبه ۲۶ نوامبر (۶ آذر) در واکنش به این تصمیم از دولت باکو خواست تا به سازمان امنیت و همکاری اروپا درخواست خروج فرانسه از ریاست مشترک گروه مینسک را بدهد.
در این بیانیه آمده است: «توافقنامه میان آذربایجان و ارمنستان و روسیه که در روز ۱۰ نوامبر برای پایان دادن به مناثشه قره باغ امضا شده به معنای اجرای قطعنامههای شورای امنیت است که فرانسه نیز از آنها پشتیبانی میکند. این قطعنامهها بر عقبنشینی ارتش ارمنستان از خاک آذربایجان تأکید دارند.»
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
نمایندگان آذربایجان با یادآوری این که فرانسه با موضعگیری اخیر خود «بی طرفی را رعایت نکرده»، در بیانیه خود نوشتهاند که به همین دلیل باید از سازمان امنیت و همکاری اروپا خواسته شود تا این کشور را از ریاست مشترک گروه مینسک خارج کند.
همچنین از دولت باکو خواسته شده تا در خصوص روابط سیاسی و تجاری با فرانسه تجدید نظر شده و اقدامات لازم در این خصوص صورت گیرد.
فرانسه و آمریکا به همراه روسیه، اعضای گروه مینسک را تشکیل میدهند که در سال ۱۹۹۲ توسط کنفرانس امنیت و همکاری در اروپا برای حل و فصل صلحآمیز درگیری میان آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قرهباغ ایجاد شد.
واکنش ترکیه
خلوصی آکار، وزیر دفاع ملی ترکیه در پیوند با تصمیم سنای فرانسه در مورد لزوم عقبنشینی آذربایجان از قره باغ تاکید کرد که پاریس باید به عنوان رئیس مشترک گروه مینسک «بیطرف» باشد.
خلوصی آکار، وزیر دفاع ملی ترکیه روز جمعه ۲۷ نوامبر (۷ آذر) در مصاحبه با خبرگزاری آناتولی درباره تصمیم فرانسه گفت: «این تصمیم بار دیگر نشان داد که فرانسه بخشی از مشکل قرهباغ است، نه راه حل آن.»
وی همچنین با اشاره به موارد اخیر بازرسی از کشتیهای ترکیه در آبهای مدیترانه به دست شناورهای اروپایی، این بازرسیها را «غیر قانونی» خواند و یادآوری کرد که فرانسه هنوز درباره ماجرای کشتی «کوربه» عذرخواهی نکرده است.
ناوچه فرانسوی کوربه در تاریخ ۱۰ ژوئن، ۲۱ خرداد گذشته یک کشتی ترکیه را به بهانه بازرسی در نزدیکی سواحل لیبی در مدیترانه متوقف کرد.
ماجرای تصمیم سنای فرانسه درباره قره باغ چیست؟
مجلس سنای فرانسه روز پنجشنبه ۲۶ نوامبر (۶ آذر) متن پیشنهادی قطعنامهای را به تصویب رساند که در آن از دولت این کشور خواسته شده است تا منطقه ناگورنو قره باغ را به عنوان یک جمهوری مستقل به رسمیت بشناسد و از نیروهای آذربایجان بخواهد که از این منطقه «فورا» عقبنشینی کنند.
در متن پیشنویس این قطعنامه از رفتار نیروهای آذربایجان در «کشتار» ارامنه به شدت انتقاد شده و سیاست ترکیه در حمایت از آذربایجان در نبرد اخیر قره باغ نیز به باد انتقاد گرفته شده است.
سناتور برونو رتایو، پیشنهاد دهنده اصلی متن این قطعنامه در سخنرانی خود از این که دولت فرانسه به عنوان رئیس مشترک گروه مینسک در جریان توافق ارمنستان و آذربایجان برای پایان بخشیدن به درگیری نبوده، به شدت ابراز ناخرسندی کرد. او با یادآوری سخنان الهام علیاف در روز بعد از امضای توافق که گفته بود «ارمنیها را مثل سگ بیرون انداختیم»، از دولت امانوئل ماکرون خواست تا از پشت «نقاب دیپلماتیک» بیرون آمده و به موضعگیریهای خنثی علیه آذربایجان و پشتیبان منطقهایاش یعنی ترکیه بسنده نکند.
اپلیکیشن یورونیوز را از پل استور دانلود کنید
گر چه تصمیم سنای فرانسه ارزش نمادین دارد، اما این نخستین بار است که یک نهاد رسمی حکومتی در جهان استقلال جمهوری خودخوانده قره باغ را به رسمیت میشناسد. این در صورتی است که حتی خود ارمنستان نیز استقلال این منطقه را به رسمیت نمیشناسد و در وقایع اخیر تنها با ادعای حمایت از ارمنیتباران پا به عرصه درگیری نظامی با آذربایجان نهاد.
جمهوری آذربایجان و ارمنستان با حمایت روسیه شامگاه دوشنبه ۹ نوامبر (۱۹ آبان) توافقنامهای را برای پایان دادن به جنگ شش هفتهای در منطقه ناگورنو قره باغ امضا کردند، توافقی که به شکست ارمنستان تعبیر شد و اعتراضات بسیاری را در ایروان برانگیخت.