شبهنظامیان عراقی نزدیک به ایران درباره پیروزی بایدن چه نظری دارند؟

گروههای عراقی هوادار تهران از انتخاب جو بایدن بهعنوان رئیس جمهور منتخب آمریکا استقبال کردهاند.
مدتهاست که بغداد به دلیل تنشها بین دو متحد خود یعنی واشنگتن و تهران درگیر یک جنگ داخلی است که با کارزار «فشار حداکثری» دونالد ترامپ علیه ایران بیش از پیش متشنج شده است.
گروههای عراقی مورد حمایت تهران امیدوارند که بایدن بتواند از سیاستهای ترامپ دست بکشد. به طور مثال یکی از خواستههای آنها این است که تحریم چهرههای نزدیک به ایران برداشته شود.
محمد محیی، سخنگوی کتائب حزبالله جناح شیعه هوادار ایران در عراق گفت: «دوران ترامپ یک دوره بسیار منفی همراه با ویرانی بود.»
وی به خبرگزاری فرانسه افزود: «امیدواریم که دولت جدید با پایان دادن به بحرانها و بیرون کشیدن نیروهای خود این مسئله را برطرف کند.»
وی معتقد است که ترامپ بهخاطر کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس ایران و ابومهدی المهندس که نقش اساسی در تاسیس کتائب حزب الله داشت، «بزرگترین جنایت» را مرتکب شده است.
قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس به همراه هشت تن دیگر از همراهانشان بامداد جمعه ۱۳ دی ۹۸ به دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در یک حمله پهپادی در نزدیکی فرودگاه بغداد کشته شدند. ایران به تلافی این حمله با موشک به پایگاه هوایی عین الاسد عراق که نیروهای آمریکایی در آن مستقر بودند، حمله کرد.
پارلمان عراق در آن زمان که از این حمله عصبانی بود، به خروج همه نیروهای خارجی از خاک این کشور رای داد. ترامپ در مقابل بغداد را به اعمال تحریمهای فلج کننده تهدید کرد.
بسیاری امیدوارند که تغییری ایجاد شود
نصر الشمری، سخنگوی جنبش النجباء که نزدیک به ایران است، نیز گفت: «شاید انتخاب فردی که به یک سیاست هماهنگ، متکی باشد بتواند زمینهساز همکاری بین کشورها شود.»
خمیس الخنجر، سیاستمدار با نفوذ اهل سنت که در انتخابات ۲۰۱۸ عراق با ایران همسو بود نیز به خبرگزاری فرانسه گفت: «پیروزی بایدن فرصت تازه برای جهان است تا صفحه جدیدی را به سمت ثبات و گفتوگو برگرداند.»
یوسف، یک وبلاگ نویس عراقی است که ترجیح میدهد نام کاملش عنوان نشود، از این واکنشها آشفته به نظر میرسد. وی به خبرگزاری فرانسه گفت: «آن سیاستمدارانی که آمریکا را شیطان توصیف کردند و مرگ بر آمریکا را سر دادند، پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری را تبریک گفتند، گویی یک دوست قدیمی پیروز شده است.»
در اوایل سال جاری میلادی تنشها میان عراق و ایالات متحده آمریکا با افزایش حملات موشکی علیه سفارت آمریکا شدت گرفت.
مصطفی کاظمی که در ماه مه به مقام نخست وزیری رسید، تلاش کرد روابط بغداد و واشنگتن را ترمیم کند و در ماه اوت با ترامپ و مقامهای عالی رتبه دولت وی در واشنگتن ملاقات کرد.
در جریان این سفر، کاظمی همچنین با نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز دیدار داشت که مشاوران وی به خبرگزاری فرانسه گفتند که این اتفاق راهی برای «باز کردن درها» در صورت پیروزی بایدن است.
بایدن، حامی حمله به عراق برای سرنگونی صدام حسین
درباره طرحهای سیاست خارجی بایدن اطلاعات کمی در دست است گرچه وی بهعنوان یکی از ارشدترین دموکراتهایی که در سال ۲۰۰۳ به نفع حمله به عراق برای سرنگونی صدام حسین رای داده است شناخته میشود.
وی در سال ۲۰۰۶ در یک مقاله جنجالی خواستار ایجاد سه منطقه تا حدودی خودمختار برای گروههای اصلی قومی-فرقهای عراق یعنی شیعیان، سنیها و کردها شد.
بایدن با برخی از رهبران کنونی عراق از جمله برهم صالح، رئیس جمهور این کشور رابطه نزدیک شخصی دارد به طوری که آقای صالح در تبریک پیروزی بایدن وی را «یک دوست و یک شریک مورد اعتماد» توصیف کرد.
مصطفی کاظمی نیز به رئیس جمهور منتخب آمریکا تبریک گفت اما برخی از مقامهای عراقی به خبرگزاری فرانسه گفتند نگران این موضوع هستند که گروههای طرفدار ایران «با ریاست جمهوری بایدن جسور شوند.»
برخی نیز این نگرانی را دارند که بایدن با احیای توافق هستهای ایران که در زمان باراک اوباما امضا شده بود، نفوذ این کشور در عراق را بیشتر کند.
آنها میگویند پس از توافق هستهای، ایران توانسته بود نفوذ خود در منطقه را گسترش دهد.
ظفر العانی، نماینده پارلمان عراق و عضو کمیته روابط خارجی این نهاد به خبرگزاری فرانسه گفت: «نمیخواهیم سیاستهای اوباما بار دیگر به کشور ما برگردد.»
اما برخی معتقدند که با توجه به بحرانهای زیاد داخلی در ایالات متحده آمریکا، عراق جزو اولویتهای رئیس جمهوری آینده قرار نگیرد.
شبکههای تلویزیونی عراقی مانند بسیاری از شبکههای خارجی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را بهطور شبانه روزی پوشش دادند اما واکنشی در خیابانها مشاهده نشد.
ابوسعد ۷۴ ساله یکی از شهروندان بغدادی به خبرگزاری فرانسه گفت: «بهعنوان یک عراقی ترجیح میدهم که ترامپ در قدرت باقی بماند.»
زینب ۴۳ ساله نیز امیدوار است که رئیس جمهوری آمریکا به عراق در عبور از بحران اقتصادی و سیاسی کمک کند.
اما در حالی که بیش از دو ماه تا مراسم سوگند ریاست جمهوری آمریکا باقی مانده است برخی از عراقیها معتقدند که ممکن است در این مدت اتفاقهایی رخ دهد.
محیی سخنگوی کتائب گفت:« ترامپ به روشی غیر قابل پیشبینی عمل میکند و ممکن است از این دوره انتقالی برای هدف قرار دادن رهبری ما استفاده کند.»
دو مقام عراقی که خبرگزاری فرانسه نام آنها را ذکر نکرده است این احتمال را مطرح کردهاند که ترامپ در مدت باقی مانده تحریمهای تازهای را علیه متحدان ایران در عراق وضع میکند.
یکی از آنها گفت: «شک دارم که اقدام نظامی صورت گیرد اما اگر چنین هم شود، تعجب نخواهم کرد.»