به گفته شارل میشل، اتحادیه اروپا پیشتر طی نشستی در اوایل ماه اکتبر تصمیم گرفت برای مواجهه با «تحریکات» ترکیه «دو مسیر مثبت و کمتر مثبت را در پیش گیرد اما ترکیه تا کنون تعامل در مسیر مثبت را انتخاب نکرده است.»
اتحادیه اروپا اعلام کرده که دیگر قصد ندارد از آنچه «اقدامات تحریکآمیز» ترکیه خوانده شده چشمپوشی کند و به زودی این کشور را تحت تحریمها و مجازاتهایی قرار خواهد داد.
شارل میشل، رئیس شورای اروپا روز پنجشنبه در پایان جلسه سران کشورهای عضو که به صورت مجازی برگزار شد ضمن اعلام این مطلب تصریح کرد که اعضا تصمیم گرفتند که هرگونه تصمیم برای اعمال تحریمها بر ضد ترکیه را به نشست سران ماه دسامبر موکول کنند.
وی همچنین گفت که رهبران اروپایی اقدامات تحریکآمیز و اظهارات مقامات این کشور را در خصوص رویدادها و تنشهای اخیر «غیرقابل قبول» تلقی کردند.
جدا از تحرکات آنکارا در شمال سوریه و حضور نظامی در لیبی، بحران مهاجرت، مناقشه شرق مدیترانه، نقش غیرمستقیم در جنگ قرهباغ و نیز اظهارات تند رئیس جمهوری ترکیه بر ضد همتای فرانسوی خود در ارتباط با مبارزه با اسلامگرایی و ماجرای انتشار کاریکاتورهای پیامبر اسلام در این کشور از جمله موضوعات اصلی تنشزا میان آنکارا و رهبران اروپایی به حساب میآید.
شارل میشل که در پایان نشست مجازی سران اروپا در یک کنفرانس خبری سخن میگفت در بخش دیگری از اظهارات خود تاکید کرد: «ما اقدامات یکجانیه اخیر (ترکیه را) در شرق مدیترانه و اظهارات تحریک آمیز را به عنوان رویکردی غیرقابل قبول محکوم میکنیم.»
فرانسه از جمله کشورهایی است که اصرار دارد ترکیه به دلیل «اقدامات تحریک آمیز» و حملات لفظی رئیس جمهوریاش از سوی اتحادیه اروپا مجازات شود.
آقای اردوغان به تازگی با طرح انتقادهایی تند و بیسابقه به امانوئل ماکرون به دلیل دفاع از حق آزادی بیان و اصول لائیسیته و نیز حمایت از انتشار کاریکاتورهای پیامبر اسلام توسط نشریه فکاهی شارلی ابدو تاخت و وی را به اسلامهراسی متهم کرد.
رئیس جمهوری فرانسه این مواضع را پس از حادثه هولناک سربریده شدن یک معلم تاریخ به دلیل نمایش کاریکاتوری از پیامبر اسلام در کلاسی با موضوع آزادی بیان مطرح کرده بود.
روابط فرانسه با ترکیه به تدریج از سال گذشته به خصوص بر سر موضوعاتی چون بحران سوریه، جنگ در لیبی و تحرکات در شرق مدیترانه دستخوش تنش شد.
آنکارا همچنین با یونان و قبرس نیز به دلیل اختلاف بر سر مرزهای دریایی در مناطق غنی از گاز در شرق مدیترانه دچار تنشهای فزاینده شده است.
به گفته شارل میشل، اتحادیه اروپا پیشتر طی نشستی در اوایل ماه اکتبر تصمیم گرفت برای مواجهه با تحریکات ترکیه «دو مسیر مثبت و کمتر مثبت را در پیش گیرد اما ترکیه تا کنون تعامل در مسیر مثبت را انتخاب نکرده است.»
رئیس شورای اروپا سپس تاکید کرد که رهبران اروپایی در نشست ماه دسامبر بار دیگر این موضوع را در دستور کار قرار خواهند داد.
اتحادیه اروپا رویکردی دوگانه در قبال آنکارا اتخاذ کرده است: سران اروپا متعهد شدهاند در صورتی که ترکیه به حفاریهای غیرقانونی در آبهای قبرس پایان دهد و باب گفتگو با آتن را برای حل مشکلات فی مابین آغاز کند برخی همکاریها با ترکیه به خصوص درباره مسائل گمرکی به شکلی خاص بهبود خواهد یافت.
این در حالیست که اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا پیشتر هشدار داده بود که اگر آنکارا به اقدامات غیرقانونی خود ادامه دهد اروپا از کلیه ابزارهای قانونی موجود برای مقابله با این کشور استفاده خواهد کرد.
خبرگزاری فرانسه اما به نقل از برخی منابع اروپایی که نامی از آنها برده نشده در گزارشی آورده است که آلمان در حال حاضر مشغول رایزنی با ترکیه است و هرگونه تصمیم برای تحریم این کشور را در حال حاضر نامناسب میداند. در گزارش خبرگزاری فرانسه همچنین آمده است که برلین دیگر کشورهای اتحادیه اروپا را نیز به پیوستن به این دیدگاه ترغیب کرده است.