جنگ قرهباغ؛ آذربایجان مدعی مرگ ۱۹ غیرنظامی در حمله موشکی ارمنستان شد

جمهوری آذربایجان روز چهارشنبه مدعی شد که در جریان حمله موشکی به یکی از شهرهای این کشور توسط نظامیان ارمنی، دست کم ۱۹ غیرنظامی کشته شدهاند.
این حمله که به ادعای باکو ساعات ابتدایی صبحگاه چهارشنبه صورت گرفته مرکز شهر «برده» یکی از شهرهای آذربایجان واقع در نزدیکی جبهههای نبرد در منطقه قرهباغ را هدف قرار داده است.
ایروان دقایقی پس از طرح ادعای حملات موشکی به شهر یاد شده از سوی باکو آنرا رد کرد.
دفتر دادستانی کل آذربایجان با انتشار بیانیهای اعلام کرد که حمله موشکی به شهر برده علاوه بر ۱۴ کشته بیش از ۴۰ زخمی برجای گذاشته است.
وزارت دفاع ارمنستان اما ادعاهای مطرح شده از سوی آذربایجان در این خصوص را دروغ و بی اساس عنوان کرده است.
از سوی دیگر خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه، کشوری که در این مناقشه از آذربایجان حمایت میکند نیز به نقل از خبرنگار خود در محل حمله به شهر برده را تایید کرد و نوشت که حمله موشکی از داخل خاک ارمنستان انجام شده و طی آن مناطق مسکونی آذربایجان در این شهر خارج از منطقه قرهباغ هدف قرار گرفتهاند.
به گزارش آناتولی، عملیات امداد و نجات در مرکز شهر برده همچنان ادامه دارد و بسیاری از مجروحان حملات موشکی به بیمارستان منتقل شدهاند.
باکو پیشتر نیز مدعی شده بود که دهها غیرنظامی در جریان حمله به گنجه، دومین شهر بزرگ آذربایجان کشته شدند.
جمهوری آذربایجان و ارمنستان، کشوری که حامی جدایی طلبان در منطقه قرهباغ است تاکنون سه بار از زمان دور تازه نبردهای نظامی بر سر این منطقه برای برقراری آتشبس توافق کردند اما تنها پس از چند دقیقه درگیریها را آغاز و یکدیگر را به نقض توافق آتش بس متهم کردند.
سومین آتشبس با میانجیگری ایالات متحده آمریکا صورت گرفت که به همراه روسیه و فرانسه ریاست مشترک گروه مینسک، به نمایندگی از سوی سازمان امنیت و همکاری اروپا برای حل و فصل مناقشه قرهباغ را تشکیل میدهند.
در حالی که باکو به تازگی از پیشرویهایی در جبهههای نبرد با ارمنستان در منطقه قرهباغ خبر داده و به طور مشخص از فتح روستاهایی در شهرستان جبرئیل و نیز عقب راندن نیروهای ارمنی از شهر استراتژیک «قبادلی» خبر داده، تلاشهای دیپلماتیک برای حل این بحران همچنان ادامه دارد.
گفته میشود که نمایندگان گروه مینسک قرار است روز پنجشنبه در ژنو با وزرای امور خارجه ارمنستان و آذربایجان دیدار و گفتگو کنند. ترکیه نیز خواستار نقشی پر رنگتر در این گروه شده است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نیز روز سه شنبه تلفنی با رجب طیب اردوغان، همتای ترک خود در همین خصوص صحبت کرده است.
ناگورنو قرهباغ، منطقهای اغلب ارمنی نشین در خاک جمهوری آذربایجان در ۲ سپتامبر ۱۹۹۱ میلادی، چند ماه پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در ۲۵ دسامبر همان سال، اعلام استقلال کرد. این اعلام استقلال زمینه ساز جنگی خونین شد که دست کم ۳۰ هزار کشته برجای گذاشت.
جمهوری خودخوانده آرتساخ یا قرهباغ با مرکزیت استپاناکرت/خانکندی پیش از اعلام استقلال و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، خودمختار و بخشی از خاک جمهوری آذربایجان بود. سازمان ملل متحد همچنان این منطقه را بعنوان جزیی از خاک جمهوری آذربایجان به رسمیت میشناسد.
ارمنستان که هنوز این اعلام استقلال را به رسمیت نشناخته است، میگوید جمهوری آذربایجان باید حق تعیین سرنوشت ساکنان آرتساخ/قرهباغ را به رسمیت بشناسد.