تنش میان آتن و آنکارا؛ کشتی اکتشافی ترکیه بار دیگر راهی مدیترانه شد

تنشهای ترکیه با یونان همچنان رو به افزایش است و تصمیم جدید آنکار میتواند زمینهساز گسترش مناقشه میان این دو کشور شود.
تنها یک ماه بعد از آنکه ترکیه یکی از کشتیهای حفاری خود را از نزدیکی آبهای یونان بازگرداند، این کشور بار دیگر روز دوشنبه ۱۲ اکتبر اعلام کرد کشتی اکتشافی «اوروچ رئیس» راهی دریای مدیترانه میشود.
بنا بر بیانیه نیروی دریایی ترکیه، «اوروچ رئیس» طی ده روز آینده برای انجام تحقیقات لرزهنگاری در شرق دریای مدیترانه حضور خواهد داشت. دو کشتی دیگر به نامهای «عثمان» و «چنگیز خان» نیز به همراه «اوروچ رئیس» در آبهای مدیترانه و در نزدیکی جزیره کاستلوریزو یونان حضور خواهند داشت.
تنشها میان ترکیه و یونان در ماههای اخیر فراز و فرود بسیاری داشته است و با بالا گرفتن بحران پناهجویان و باز کردن مرزهای ترکیه به سوی یونان، بار دیگر اختلافات میان دو کشور شدت یافته است.
اقدام ترکیه برای اعزام این کشتی حفاری در حالی صورت میگیرد که اتحادیه اروپا، آنکارا را تهدید کرده بود در صورتی که به راهبرد خود در دریای مدیترانه ادامه دهد، این کشور را با اعمال تحریم تنبیه خواهد کرد.
ترکیه و یونان هر دو عضو ناتو هستند اما دو کشور بر سر نقاط مرزی در دریای مدیترانه با یکدیگر اختلافات دیرینهای دارند. آتن و آنکارا در خصوص وضعیت قبرس نیز نظرات متفاوتی دارند که زمینهساز شدتگیری تنشها میان آتن و آنکارا شده است.
کشتی «اوروچ رئیس» در ماه سپتامبر پس از بالا گرفتن اختلافات دو کشور بر سر تحقیقات برای یافتن میادین گازی در دریای مدیترانه از سوی آنکارا به ترکیه بازگشت. این اقدام ترکیه از سوی یونان و همچنین اتحادیه اروپا به عنوان گامی مثبت در مسیر تنشزدایی ارزیابی شد.
با این وجود زمان خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه و مولود چاوش اوغلو، وزیر خارجه این کشور اعلام کردند که بازگشت کشتی «اوروچ رئیس» به معنای عقبنشینی یا کوتاه آمدن از آنچه آنها «حق و حقوق ترکیه» خوانده بودند، نیست.
در همین زمینه کشتی حفاری «یاووز» نیز که پیشتر راهی دریای مدیترانه شده بود، روز ۵ اکتبر به بندر مرسین ترکیه بازگشت. آن بازگشت هم با استقبال اتحادیه اروپا روبرو شد.
فرانسه چندین بار در این مناقشه از یونان طرفداری کرده و رفتارهای ترکیه را «غیرقابل قبول» خوانده است.
خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه میگوید رفت و برگشتهای کشتیهای حفاری این کشور نشانی از عقبنشینی این کشور نیست و طبیعی است که هر کشتی پس از پایان ماموریت خود به بندرهای ترکیه بازگردد.
رهبران اتحادیه اروپا پیشتر به ترکیه هشدار دادهاند در صورتی که آنکارا به تلاشهای خود برای حفاری در مناطق مورد مناقشه ادامه دهد، تحریمهایی را علیه این کشور وضع خواهد کرد.