رویکرد کمیسیون اروپا در مورد مهاجرت سخت گیرانهتر شده است. بروکسل به دنبال کنترلهای بیشتر، اخراجهای گستردهتر و حذف سهمیه پناهندگی است.
پیشنهاد معاهده جدید کمیسیون اروپا درباره مهاجرت و پناهندگی در حالی مطرح شده که تصاویر منتشرشده از اردوگاه موریا هنوز از ذهن ها پاک نشده است.
رویکرد کمیسیون اروپا در مورد مهاجرت سخت گیرانه تر شده است. بروکسل به دنبال کنترل های بیشتر، اخراج های گسترده تر و حذف سهمیه پناهندگی است.
هدف سیاست جدید در زمینه مهاجرت پشت سر گذاشتن شکاف ها بین اعضای اتحادیه اروپا است اما رویکرد جدید نیز جنجال ساز بوده است.
در برنامه گفتگوی جهانی با سه مهمان که سه دیدگاه متفاوت را نمایندگی می کنند گفتگو می کنیم؛ دیدگاه کشورهایی که با موج ورود پناهجویان روبرو هستند، کشورهایی که حاضر به پذیرش آنها نمی شوند و آن دسته از سازمان های غیردولتی که در خط مقدم بحران هستند.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
گفتگو با میریام دالی، نماینده پارلمان اروپا، عضو گروه سوسیالیستها و دموکراتها
یورونیوز: اعضای پارلمان اروپا پیمان جدید مهاجرت را بررسی خواهند کرد و یکی از مسئولان آن میریام دالی، نماینده سوسیالیست از مالت است. کشوری که بسیاری از پناهجویان وارد آن می شوند. میریام دالی از اینکه دعوت ما را پذیرفتید متشکرم.
میریام دالی: «سپاسگذارم.»
یورونیوز: برداشت شما از پیشنهاد کمیسیون اروپا به طور کلی چیست؟
میریام دالی: «باید با شما خیلی صادق باشم. من محتاط هستم زیرا می خواهم ببینم آنچه از کمیسیون می شنویم در عمل چگونه تصویب می شود و چگونه اجرا خواهد شد. شما در سخنان ابتدایی خود گفتید که پارلمان اروپا جزئیات این بسته را بررسی خواهد کرد. درست هم می گویید زیرا اغلب گفته می شود که مشکل در جزئیات پیش می آید و این جزئیات هستند که تحول ایجاد خواهند کرد.»
**یورونیوز: خوب بیایید پیشنهادهای مختلفی را که مطرح شده است بررسی کنیم. پیشنهاد ارائه شده از افزایش موارد بازگشت مهاجران اقتصادی دفاع می کند. فکر می کنید کشوری مثل مالت می تواند ساز و کاری را که قرار است ظرف ۱۲ هفته منجر به تصمیم گیری شود اجرا کند؟
**
میریام دالی: «اجازه بدهید درباره کشورم سخن بگویم البته این تجربه دیگر کشورهای خط مقدم [بحران پناهجویان] هم هست. کشور من با شرایطی مشابه وضعیتی که ایتالیا، اسپانیا و یونان با آن روبرو هستند مواجه شده است. به روند بازگشت اشاره کردید اما فرایند نظارت که باید انجام شود نیز به آن مرتبط است. واقعا هم مشخص نیست که این فرایند کجا انجام خواهد شد. برداشت من از وضعیت فعلی و آنچه می بینم این است که فرایند نظارت وظیفه کشورهای خط مقدم خواهد بود. امری که فشار و مسئولیت بیشتری را برای این کشورها به دنبال دارد. از نظر من و کسانی که به همبستگی اعضا باور دارند این مساله باید حل شود. کل موضوع هم چندان معنایی ندارد زیرا اگر دنبال همبستگی و کمک به کشورهای خط مقدم هستیم نمی توانیم به فشارها و افزایش فشار اداری بر آنها ادامه دهیم.»
یورونیوز: خوب درباره همبستگی صحبت کنیم زیرا کمیسیون اروپا می خواهد آن را اجباری کند. برخی از کشورها پناهجویان را می پذیرند و برخی دیگر هزینه بازگشت پناهجویانی را که درخواست آنها رد شده است تقبل می کنند. فکر می کنید این نوع همبستگی می تواند عملی شود؟
میریام دالی: «همبستگی از اصول اتحادیه اروپا است. مواجهه کشورهای عضو با چالش کنونی همراه با یکدیگر، باید گامی طبیعی در نظر گرفته شود. ما اکنون موضوع تغییر محل اسکان پناهجویان و بازگشت آنها را به یکدیگر ربط داده ایم. این گامی در مسیر درست است زیرا بیایید صادق باشیم، تا امروز با کشورهایی روبرو بودیم که هیچ گونه مسئولیتی را نمی خواستند بپذیرند. بر این باورم که کمیسیون اروپا این پیشنهاد را پس از درک این موضوع مطرح کرد که احتمالا برای این کشورها تامین هزینه بازگشت [پناهجویان] بسیار آسانتر خواهد بود. اما من می خواهم بدانم این امر با کشورهای خط مقدم چگونه پیش خواهد رفت و به چه شکلی مشکلات را کم خواهد کرد. موضوع دیگری نیز مطرح است: اگر کشورها هزینه بازگشت ها را تقبل کردند اما به دنبال جا به جایی آنها درون اتحادیه نباشند یا جا به جایی فعلی که شاهدش هستیم هم کاهش پیدا کند چه خواهد شد؟»
یورونیوز: به کشورهایی که پناهجویان از آنها می آیند یا از آنها عبور می کنند بپردازیم. اتحادیه اروپا تاکنون با دستکم ۲۰ کشور توافقنامه امضاء کرده است. اما این توافق ها همیشه جوابگو نبوده است. چگونه می توان شرایط را بهبود داد؟
میریام دالی: «من قاطعانه باور دارم که ما باید با آن کشورها همکاری کنیم. کمیسیون اروپا می گوید به دنبال رسیدگی به موضوع کشورهایی که پناهجوها از آنها می آیند است تا اطمینان حاصل کند مشکلات آنها حل می شود. من مدتها است این حرف را می شنوم. امیدوارم پیشنهادهایی قوی و واقعی مطرح شود تا این موضوع و مساله شبکه های جنایی حل شود. درباره این شبکه ها تاکنون کار کمی انجام شده است.»
یورونیوز: یک مثال بزنید که چگونه با این کشورها می توان بهتر روبرو شد.
میریام دالی: «فکر می کنم با آنها باید وارد شراکت شویم و تنها به سیاست های مرتبط با مهاجرت اکتفا نکنیم. خیلی درباره اقتصادی سازگارتر با محیط زیست سخن گفته می شود. چرا این سیاست را به خارج از اتحادیه اروپا گسترش ندهیم و به کشورهای غیرعضو به عنوان شریک نگاه نکنیم؟ شرکایی اقتصادی که می توانند به ما کمک کنند تا اطمینان حاصل کنیم که می توانیم اقتصاد آنها را تقویت کنیم. همراه با آنها و به عنوان شرکای ما می توانیم رسیدگی به موضوع مهاجرت را آغاز کنیم.»
**یورونیوز: در مقطع فعلی پیمان مطرح شده یک پیشنهاد است. شاهد چه تغییرات ملموسی در آن می خواهید باشید؟
**
میریام دالی: «به عنوان مثال در پیمان از هماهنگ کننده جدید برای بازگشت ها سخن گفته شده است اما هیچ هماهنگ کننده ای در اتحادیه اروپا برای جا به جایی [پناهجویان] در داخل اتحادیه وجود ندارد. من مایلم این امر پیش بینی شود تا مطمئن شویم که به جا به جایی به اندازه بازگشت اهمیت داده می شود. از طرف دیگر چگونه اطمینان حاصل خواهیم کرد که نظارت بر مرزها مسئولیت را تنها بر دوش کشورهای خط مقدم قرار نخواهد داد؟ پیشنهادهایی ارائه خواهد شد تا مطمئن شویم همه کشورها مشارکت خواهند کرد و فقط کشورهای خط مقدم با این مشکل روبرو نخواهند بود.»
یورونیوز: آیا برداشت شما این است که به پوپولست ها یا کشورهایی مانند مجارستان و لهستان که به دنبال سیاست های سختگیرانه تر بودند امتیازهای زیادی داده شده است؟
میریام دالی: «امتیازهای زیادی داده شده است؟ تاکنون ما پیشنهادهای داشتیم که در آنها تلاش شده است تا امتیاز زیادی داده نشود. به عنوان شهروند یکی از کشورهای خط مقدم می توانم به شما بگویم که اینها جواب نمی دهد. به نظرم کمیسیون تلاش می کند تا اعضای مختلف اتحادیه را با یکدیگر همراه کند. من کاملا با جا به جایی اجباری [پناهجویان] موافقم اما عملی نشده است.»
گفتگو بالاش هیدوگی، عضو پارلمان اروپا از مجارستان و عضو گروه مردم اروپا
**یورونیوز: بالاش هیدوگی، نماینده پارلمان اروپا از حزب حاکم فیدش در مجارستان که دولت مهاجرستیز ویکتور اوربان را نمایندگی می کند مهمان من است. آقای هیدوگی اولین ارزیابی شما از بسته پیشنهادی کمیسیون اروپا چیست؟
**
بالاش هیدوگی: «خوب برداشت اولیه این است که موارد جدیدی در آن مطرح شده است که به نظر می رسد گامی در مسیر درست باشد. بر لزوم حفاظت جدی از مرزهای خارجی تاکید شده است. از بازگشت کسانی که به هیچ وجه اجازه باقی ماندن در اتحادیه اروپا را ندارند سخن گفته شده است. از طرف دیگر همچنان از مهاجرت به عنوان امری مطلوب یاد شده است که باید مدیریت شود. حلقه گم شده در این میان از نظر ما این است که درخواست ها باید بیرون از اتحادیه اروپا مدیریت شود نه اینکه به مردم اجازه داده شود وارد حوزه اتحادیه اروپا شوند و سپس آنها را به مکان های متفاوت منتقل کنند زیرا گاهی دیگر تحت نظر مقامات نیستند.»
**یورونیوز: اما شما نمی توانید روند مهاجرت به اروپا را متوقف کنید. این یک واقعیت است. چگونه می توانید مهاجرت از مرز دریایی را کاملا متوقف کنید؟
**
بالاش هیدوگی: «مجارستان در پنج سال گذشته نشان داده است که از مرز خارجی می توان محافظت کرد اما اگر اراده سیاسی نباشد نمی توان از آن دفاع کرد. ما در مرز حصار ساختیم. گشت زنی در مرز را افزایش دادیم. پلیس و گارد مرزی در مرزها حضور دارند. مهاجران غیرقانونی دیگری از این مرزها عبور نمی کنند. می دانم که مرز دریایی خیلی دشوارتر است زیرا نوعی مرز متفاوت است. اما این غیرقابل قبول است که بگوییم مرز دریایی چون در دریا است قابل دفاع نیست. البته که امکان دفاع از آن وجود دارد. ایتالیا وقتی آقای سالوینی وزیر کشور بود این مساله را اثبات کرد.»
**یورونیوز: ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان از پنج سال پیش با سهمیه جا به جایی اجباری مخالفت می کند. این سهمیه ها اکنون از بسته پیشنهادی حذف شده اند. آیا این برای شما یک پیروزی است؟
**
بالاش هیدوگی: «تا حدی هست. فکر کنم نخست وزیر ویکتور اوربان اولین کسی بود که گفت این قابل قبول نیست. این امر مساله را حل نکرد و به توافق دسته جمعی کمکی نکرد. برعکس، اجبار به جا به جایی [پناهجویان در اتحادیه اروپا] شکافی عمیق تر در اتحادیه پدید آورد و مشخص است که این، آن مسیری نیست که باید طی شود. اگر این معاهده مهاجرت در نهایت این واقعیت را بپذیرد تحول مثبتی است و بله تا حدی برای ویکتور اوربان یک پیروزی محسوب می شود.»
یورونیوز: مجارستان چگونه همبستگی خود را با ایتالیا و یونان نشان خواهد داد؟
بالاش هیدوگی: «همبستگی بدون کنترل مرزی؟ خیر! همبستگی با قاچاقچیان انسان و همکاری سازمان های غیردولتی؟ خیر! جای سوال هم ندارد! حفاظت موثر از مرزهای خارجی اتحادیه اروپا راه نشان دادن همبستگی با دیگر کشورهای عضو است. در پیشنهاد جدید از کمک مالی برای بازگشت ها سخن گفته اند. تا جایی که من متن پیشنهاد را می فهمم کشورهایی که جا به جایی مهاجران غیرقانونی را نمی پذیرند امکان کمک به تلاش مشترک برای کمک مالی به بازگشت کسانی را که هیچ حقی برای حضور در اروپا ندارند، خواهند داشت. افرادی که پناهجو نیستند و باید بروند اما طی چند سال گذشته نرفته اند. در نتیجه فکر کنم مذاکرات تکلیف را مشخص خواهد کرد اما اگر این راه کمک ما باشد فکر کنم ما کمک خواهیم کرد.»
**یورونیوز: مجارستان چه کمکی به پناهجویان اردوگاه موریا می کند؟
**
بالاش هیدوگی: «من فکر می کنم کسانی که در اردوگاه موریا و جاهای دیگر هستند، افرادی که در قایق های مدیترانه هستند، کسانی که همه ثروت خود را به قاچاقچیان انسان می دهند تا به اروپا بیایند، همه اینها قربانی هستند. مشخص است که ما با آنها همدردی می کنیم. اما آنها قربانی شده اند زیرا اتحادیه اروپا سیگنال های اشتباهی برایشان فرستاده است. بسیاری از آنها در شمال آفریقا و خاورمیانه فکر می کنند تنها کاری که باید انجام دهند این است که به خاک اتحادیه اروپا برسند و اگر این کار را انجام دهند همه چیز درست می شود و تا وقتی بخواهند می توانند اینجا بمانند. این واقعیتی است که طی پنج سال گذشته وجود داشته اما اشتباه است. اروپا نمی تواند از تمام جهان در اتحادیه اروپا استقبال کند. این خلاف اراده مردم اروپا است. مهاجرت مساله ای است که تصمیم گیری درباره آن باید در نهایت از اختیارات کشورهای عضو باشد.»
**یورونیوز: اما مجارستان مخالف پذیرش پناهجویان نیست؟
**
بالاش هیدوگی: «البته که نه! ما موضع روشنی در این باره داشتیم. کسانی که حق دریافت پناهندگی دارند در مجارستان نیز به آنها پناهندگی اعطاء می شود. بحث بر سر این نیست! بحث بر سر مهاجرت غیرقانونی اقتصادی است که به صورت گسترده انجام می شود. این غیر قابل قبول است و باید متوقف شود.»
**یورونیوز: از مجارستان به دلیل رفتارش با پناهجویان و مهاجران در مرز و مناطق عبور آنها به شدت انتقاد شده است. واکنش شما به این انتقادها چیست؟
**
بالاش هیدوگی: «من به طور کلی هر اظهارنظری مبنی بر غیرانسانی یا نامحترمانه بودن عملکرد ما در مقابل آنها را رد می کنم. از هر نظر که نگاه کنید این راه درستی بود که مردم را تا زمان رسیدگی به درخواستشان جایی نگه داریم. در پیمان مهاجرت نیز اکنون از لزوم تسریع رسیدگی به اینگونه درخواست ها سخن گفته شده است. باید ببینیم آیا امکانپذیر است یا خیر. ترجیح ما چیزی مشابه منطقه عبور مجارستان خواهد بود. مراکزی که در خارج از اتحادیه اروپا خواهد بود تا مردم با اطمینان و وضوح بدانند آیا اجازه ورود به اروپا را دارند یا خیر.»
گفتگو با اسکار کمپس، مدیر و پایه گذار سازمان کنشگر آغوش باز
یورونیوز: عده ای در اروپا به دلیل پیگیری موضوع مهاجرت از نزدیک به خوبی با آژانس کنشگرای آغوش باز (The Proactive Open Arms agency) آشنا هستند زیرا آنها هزاران مهاجر را از دریا نجات داده اند. آنها همچنین ساعاتی بی شمار منتظر اجازه بنادر اروپایی برای پهلوگیری کشتی ها شده اند. اسکار کمپس، مدیر و پایه گذار آژانس کنشگرای آغوش باز از اینکه همراه با هستید سپاسگزارم.
اسکار کمپس: «سلام. روز بخیر!»
یورونیوز: کمیسیون اروپا پیمانی برای مهاجرت و پناهندگی پیشنهاد کرده است. نظر شما چیست؟ آیا می تواند تغییری ایجاد کند؟
اسکار کمپس: «اصلا شروع خوبی به نظر نمی رسد زیرا به سیاست های بیگانه هراس موجود رسمیت می بخشد. از زیر بار مسئولیت به ویژه در مراکز نگهداری لیبی شانه خالی می کند. در این پیشنهاد از تقویت روند اخراج سخن گفته شده است اما از تقویت نجات های بشردوستانه اصلا حرفی به میان نیامده است.»
**یورونیوز: یلوا یوهانسون، کمیسر امور داخلی اتحادیه اروپا به عملیات نجات اشاره کرده است. او گفته است امیدوار است که کشتی های کمتری مانند کشتی شما در مدیترانه باشد. وی بر این باور است که دیگر نیازی به آن نیست زیرا تدابیر جدید نقشی بازدارنده خواهند داشت و مهاجران به اروپا نخواهند آمد زیرا می دانند اخراج خواهند شد. آیا این واقع بینانه است؟
**
اسکار کمپس: «امیدوارم نیازی نباشد که ما با قایق هایمان در دریا حضور داشته باشیم. نه فقط به ما بلکه به دیگر سازمان های غیردولتی و کشتی های بشردوستانه نیاز نباشد زیرا این امر به این معنا خواهد بود که اتحادیه اروپا مسئولیت عملیات نجات را با ماموریت نظامی یا غیرنظامی یا حتی گارد ساحلی اروپا برعهده گرفته است. تا جایی که این اتفاق نیافتاده است باید حضور ما را به عنوان ناظر و شاهد آنچه روی می دهد تحمل کنند. ما ناظر و شاهد این هستیم که چگونه معاهدات بین المللی حقوق بشر و مقررات بین المللی دریایی نقض می شوند، نه تنها از سوی مالت بلکه از طرف گارد ساحلی لیبی!»
**یورونیوز: کمیسیون اروپا پیشنهاد کرده است که مسئولیت هماهنگی عملیات نجات را برعهده بگیرد تا اطمینان حاصل کند که تدارک بهتری برای پیاده سازی پناهجویان صورت گرفته است. نظرتان درباره این پیشنهاد چیست؟
**
اسکار کمپس: «خوب در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ همه عملیات نجات با هماهنگی گارد ساحلی ایتالیا و فرونتکس انجام شد. هر دو نهاد روند پیاده کردن پناهجویان از کشتی سازمان های بشردوستانه و انتقال آنها به کشتی های رسمی را هماهنگ می کردند. پیاده کردن پناهجویان هماهنگ شده بود و نظم وجود داشت. اما از مارس سال ۲۰۱۸ بعد از انتخابات در ایتالیا این روند تغییر کرد. اکنون هیچ کس عملیات نجات را هماهنگ نمی کند، نه اقدامات بشردوستانه و نه پیاده کردن ها! همه چیز تبدیل به کابوس شده است زیرا افرادی که نجات پیدا می کنند باید رنجی طولانی و غیرضروری را تحمل کنند. ما استقبال می کنیم اگر این تدابیر بتواند به تسریع روند تعیین بندری برای پیاده کردن و رسیدگی به وضع آنها منجر شود.»
**یورونیوز: نظر شما درباره توافق ها با کشورهای ثالث چیست؟ آیا ثمربخش و قابل دوام است؟ با چه کشورهایی به عنوان مثال در آفریقا امکان مذاکره وجود دارد؟
**
اسکار کمپس: «من درباره ایده برون سپاری تردیدهای زیادی دارم. ما دیدگاه های دیگری داریم. به نظرمان راه حل در نقطه اولیه است. ما باید کشورهایی داشته باشیم که شهروندان احساس امنیت کنند. این امر به وضوح از بسیاری از موج های مهاجرت جلوگیری می کند. اگر ما مناقشه ها را متوقف کنیم بخش بزرگی از موج مهاجرت را نیز متوقف خواهیم کرد. برون سپاری مرزها، پرداخت پول به کشورهای ثالث تا کار سخت را آنها انجام دهند، پرداخت پول به لیبی برای اینکه بازداشتگاه های غیرقانونی داشته باشد از نظر من راه حل نیست. در این مراکز شکنجه و اخاذی و نقض همه حقوق پناهجویان صورت می گیرد.»
**یورونیوز: سازمان های غیردولتی مثل شما چند سال پیش فرشته های محافظ محسوب می شدند. تصویر مثبتی وجود داشت اما اکنون این گرایش پدید آمده است که به شما برچسب جنایتکار بزنند. سازمان شما و بخشی از کارکنان آن مشکل حقوقی پیدا کردند. چه اتفاقی افتاد؟
**
اسکار کمپس: «خوب ما از شهروندان بسیار محترم اروپا به کسانی تبدیل شدیم که تحت تعقیب قرار می گیرند، اخاذی می شوند، گروگان گرفته می شوند و در آب های بین المللی تهدید می شوند و به آنها تیراندازی می شود. همه چیز به وضوح یک کارزار بدنام کردن است زیرا از نظر حقوقی کاری نمی توان کرد. ما به معاهدات بین المللی و مقررات دریانوردی احترام می گذاریم.»
**یورونیوز: برای نتیجه گیری می پرسم که پیمان ارائه شده در بروکسل پیشنهادی است که پیش از تصویب از سوی پارلمان و کشورهای عضو باید بر سر آن بحث شود. چه چیزی در آن باید تغییر کند؟
**
اسکار کمپس: «من سخنان خود رئیس کمیسیون اروپا را به او یادآوری می کنم. نجات از دریا گزینشی نیست. اما در متن پیشنهاد او تقریبا به نجات های بشردوستانه اشاره ای نشده است. مرگ ۳۰ هزار نفر طی پنج سال گذشته باید در نظر گرفته شود. ما به وضوح به عملیات نجات مانند عملیات سال ۲۰۱۴ نیاز داریم.»
یورونیوز: اسکار کمپس، مدیر سازمان غیر دولتی آغوش باز از حضور شما متشکرم.