کمیسر امور مهاجرتی اروپا در خصوص تهدیدهای اردوغان برای بازکردن درهای خروج کشورش گفت: «همکاری مشترک اتحادیه اروپا با ترکیه باید به قوت خود باقی بماند و در آینده تقویت شود...اما از سوی دیگر این همکاری از دید من نبایست به عنوان اهرم فشار و یا ابزاری برای مذاکره مورد استفاده قرار گیرد.»
مهاجرت طی پنج سال گذشته یکی از بحث برانگیزترین موضوعات سیاسی در کمیسیون اروپای تحت ریاست ژان کلود یونکر بوده است. مسئولیت رسیدگی به این مسئله مهم در کمیسیون اروپا را تا این لحظه یک یونانی برعهده دارد. او سالهاست که از طبقه یازدهم ساختمان کمیسیون در محله نهادهای اروپایی بروکسل اوضاع را پیش می برد. پیش از آنکه دیمیتریس آوراموپولوس چمدانش را ببندد و مسئولیتی دیگر را برعهده گیرد، تصمیم گرفتیم با او به عنوان کمیسر فعلی اروپا در امور مهاجرت گفتگو کنیم.
کمیسر اتحادیه اروپا در امور مهاجرت اعتقاد ندارد که باید از اروپا یک قلعه تسخیر ناپذیر ساخت اما در عین حال بر کنترل مرزها تاکید دارد و رشد عوام گرایی و ناسیونالیست را تهدیدی بزرگ برای آینده قاره سبز می داند. آقای آوراموپولوس معتقد است که باید یک راهبرد جامع و دائمی برای کنترل بحران مهاجرت تدوین و اجرا شود. به اعتقاد کمیسر مهاجرتی اروپا برای اینکار کلیه کشورهای عضو اتحادیه اروپا بایست مشارکت فعال داشته باشند.
یورونیوز: به خاطر دارید که سال ۲۰۱۴ خطاب به پارلمان اروپا گفته بودید که دستور کار بررسی مسئله مهاجرت در سیاست اروپایی یک آزمون حیاتی برای مشروعیت اروپا است؟ فکر می کنید که کمیسیون توانسته از پس این چالش برآید؟
دیمیتریس آوراموپولوس، کمیسر اروپا در امور مهاجرت: «ما در جایگاه پنج سال گذشته نیستیم و این نشان می دهد که ماموریت خود را انجام داده ایم. موج مهاجرت تا حد زیادی کاهش یافته و مرزها بهتر از گذشته کنترل می شود. ما جدا از ایجاد مکانیزم های جدیدی به تقویت برخی نهادها از جمله یوروپول (پلیس اروپایی) و فرونتکس (سازمان ناظر بر مسائل مرزی) اقدام کردیم. فرونتکس در حال حاضر با آنچه پیشتر بود خیلی تفاوت پیدا کرده است. در کل متقاعد کردن بیست و هشت کشور عضو به همکاری و جلب اعتماد آنها کار ساده ای نیست.»
اروپا یک دژ تسخیر ناپدیر نیست اما کنترل و حفاظت از مرزها مهم است
یورونیوز: شما به آژانس امنیت مرزی، فرونتکس اشاره کردید...در بودجه سال ۲۰۲۰ اختصاص بیش از یکصد میلیون یورو به این آژانس پیش بینی شده تا آنها بتواند بیشترین امنیت پلیسی را در مرزها ایجاد کنند. آیا قرار است اروپا به قلعه ای غیر قابل دسترس تبدیل شود و اگر جواب مثبت است آیا این پاسخی است مستقیم به آنچه دولت های اروپایی و رای دهندگانشان می خواهند؟
دیمیتریس آوراموپولوس، کمیسر اروپا در امور مهاجرت: «اروپا قرار نیست به یک قلعه تبدیل شود. لازم است چیزی را یادآوری کنم. این واژه (قلعه) نخستین بار سال ۱۹۳۳ توسط هیتلر استفاده شد. ما این نوع اروپا را نمی خواهیم اما در عین حال باید از مرزهایمان محافظت کنیم. ما در حال حاضر به واقع در شرایطی حساس واقع شده ایم. ژان کلود یونکر سه سال پیش گفته بود که ما دورانی حیاتی را پیش رو داریم. درست است. رشد عوام گرایی و ناسیونالیزم به واقع تهدید بزرگی است. آنها در حال فتح سرزمین ها هستند.»
یورونیوز: فکر نمی کنید اگر به مسئله مهاجرت بهتر از این پرداخته می شد و یا سیاست های بهتری اتخاذ و اجرا می شد، ممکن بود در انتخابات اروپایی سال جاری در کشورهایی چون بلژیک، ایتالیا، لهستان و مجارستان احزاب ناسیونالیست با چنین استقبالی روبرو نشوند؟
دیمیتریس آوراموپولوس، کمیسر اروپا در امور مهاجرت: «می دانید؟ شما در دفتری هستید که از ابتدا کلیه ابتکارات و تصمیم ها در آن اتخاد شده است. ما همه چیز را در نظر گرفتیم. ابتدا حمایت از کشورهای عضو که در خط نخست قرار داشتند و سپس جلوگیری از ورود دسته های غیرمنظم و کنترل نشده به اروپای مرکزی. باید اعتراف کنم که هماهنگ سازی رویکرد های مختلف به هیچ وجه کار ساده ای نیست زیرا سیاست های ملی کشورها همچنان در اولویت قرار دارد. بنابر این، از سویی ما به نمایندگی از کلیه کشورهای اروپایی وظیفه مدیریت و اجرای یک سیاست اروپایی را برعهده داریم و از سوی دیگر در برخی از همین کشورهای با جریان های تندرو روبرو هستیم. در اینجا می خواهم یادآوری کنم که باید بین کشورها و دولت ها فرق قائل شد؛ کشورها هستند اما دولت ها می آیند و می روند.
نگرانی از ترویج عقاید سالوینی در ایتالیا
یورونیوز: با این حرف مرا به ایتالیا بردید. این کشور یک دولت جدید دارد و این یعنی رویکرد و سیاست های جدید. کمیسیون اروپا چه اشتباهی در قبال دولت پیشین ایتالیا مرتکب شد؟ از زمانی صحبت می کنم که سالوینی وزیر کشور بود. پیش بینی شما از همکاری با دولت جدید ایتالیا چیست؟
دیمیتریس آوراموپولوس، کمیسر اروپا در امور مهاجرت: «همه چیز به سیاست داخلی ایتالیا مرتبط است. این بیم وجود دارد که بخش بزرگی از مردم خیلی ساده با این شعارهای سیاسی متقاعد شده باشند. باید بگویم که در زمان سالوینی به تدریج شاهد تغییراتی شدیم. او ابتدا به عنوان یک اروپا ستیز ظاهر شد اما در پایان فعل اروپایی را بسیار دوستانه تر صرف می کرد. این برعهده مردم ایتالیا است که در باره آنچه در کشورشان می گذرد، قضاوت کنند.»
یورونیوز: ماتئو سالوینی همان فردی است که بر ضد نهاد های غیردولتی به دلیل کمک به مهاجران در دریا اعلام جرم می کند؛ یا بر ضد افرادی چون کارولا راکت (کاپیتان یکی از کشتی های امدادرسان). فکر می کنید این فرد یک قهرمان است یا یک مجرم؟
دیمیتریس آوراموپولوس، کمیسر اروپا در امور مهاجرت: «فکر می کنم که وی با تکیه بر اصول اخلاقی وظیفه اش را انجام داده است. باید همیشه به افرادی که در کارشان پایبند اصول هستند، احترام قائل شد. فکر می کنم آنچه آنجا روی داده حادثه ای است که نباید هرگز در آینده تکرار شود.»
تصویب و اجرای راهبردی جامع برای کل اروپا
یورونیوز: شما احساس می کنید که اروپا به صورت موردی برای هر کشتی و یا بر اساس هر بحران واکنش نشان داده؟
دیمیتریس آوراموپولوس، کمیسر اروپا در امور مهاجرت: «من بارها تکرار کردم که نیاز به مکانیزم های دائمی داریم. بارها بر آن تاکید کرده ام. دیگر نمی توانیم به این شکل در آینده ادامه دهیم. کلیه کشورهای عضو بایست متوجه شوند که زمان تصویب و اجرای یک مکانیزم دائمی فرا رسیده است. به این بهانه می خواهم از تلاش هایی یاد کنم که برای تصویب قانون جدید دوبلین انجام دادیم که بسیار مهم بود. میخواهم با شما صریح صحبت کنم. من از موضع برخی دولت ها بسیار سرخورده شدم. برخی فکر می کنند که این موضوع تنها به جنوب اروپا مربوط می شود و مسئله آنها نیست. خیر اینطور نیست. آنچه ما در تلاش برای انجام آن هستیم تصویب یک راهبرد جامع و اساسی برای کل اروپاست.»
یورونیوز: اورزولا فن در لاین، رئیس جدید کمیسیون اروپا وعده داده که قانون دوبلین را اصلاح کند. فکر می کنید این ماموریتی غیرممکن است؟
دیمیتریس آوراموپولوس، کمیسر اروپا در امور مهاجرت: «هیچ ماموریتی غیرممکن نیست مگر آنکه خودمان آنرا غیرممکن کنیم. این برعهده ریاست جدید کمیسیون اروپا است که با تدوین یک سیاست قوی اروپایی کشورهای عضو را متقاعد کند. من می دانم که این کاری ساده نیست اما ما اینجا نیستیم که کارهای ساده انجام دهیم. اگر موفق نشویم راه حل های دائمی برای مسئله مهاجرت پیدا کنیم آینده اروپا را به خطر انداخته ایم.»
یورونیوز: آقای کمیسر! وقتی آنگلا مرکل سال گذشته در پارلمان اروپا صحبت می کرد، نایجل فاراژ از او به دلیل کمک به فرایند برکسیت با سیاست درهای باز کشورش در سال ۲۰۱۵ تشکر کرد. نظر شما در این خصوص چیست؟
دیمیتریس آوراموپولوس، کمیسر اروپا در امور مهاجرت: «شما می خواهید که در باره اظهارات نایجل فاراژ صحبت کنم؟ هرگز این کار را نخواهم کرد زیرا فکر می کنم نقش او و کشورش در اروپا بسیار منفی است. مورخان روزی در آینده در این خصوص قضاوت خواهند کرد. در تاریخ دو گونه از سیاستمداران هستند که همیشه از آنها یاد می شود؛ آنهایی که برای ساختن می آیند و آنهایی که کارشان خراب کردن است.»
یورونیوز: به این ترتیب متوجه شدیم که در باره نایجل فاراژ چگونه فکر می کنید. آخرین موضوعی که قصد طرح آنرا دارم به اظهارات تهدید آمیز اردوغان برای باز کردن درهای خروج کشورش مربوط می شود. این مسئله چطور در روابط اتحادیه اروپا با ترکیه تحلیل می شود؟
دیمیتریس آوراموپولوس، کمیسر اروپا در امور مهاجرت: «می خواهم صریح صحبت کنم. بیانیه مشترک اتحادیه اروپا با ترکیه باید به قوت خود باقی بماند. این همکاری باید ادامه یابد و در آینده تقویت شود...اما از سوی دیگر این همکاری از دید من نبایست به عنوان اهرم فشار و یا ابزاری برای مذاکره مورد استفاده قرار گیرد.»