منابع نزدیک به کنگره ایالات متحده آمریکا به خبرگزاری رویترز اعلام کردند که حدود ۹۰ درصد اعضای مجلس نمایندگان آمریکا با امضای نامهای از دولت ترامپ خواهند خواست که با افزایش اقدامهای دیپلماتیک در سازمان ملل، تحریم تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کند.
منابع نزدیک به کنگره ایالات متحده آمریکا به خبرگزاری رویترز گفتهاند که حدود ۹۰ درصد اعضای مجلس نمایندگان آمریکا نامهای را امضا کردهاند و از دولت ترامپ میخواهند تا با افزایش اقدامهای دیپلماتیک در سازمان ملل، تحریم تسلیحاتی علیه ایران تمدید شود.
طبق این گزارش دستکم ۳۸۲ نماینده از ۴۲۹ عضو مجلس نمایندگان آمریکا از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در نامهای به مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا از او میخواهند تا با متحدان و شرکای آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران همکاری کند. این افراد همچنین خواستار اعمال محدودیتهای سفر از سوی سازمان ملل برای ایرانیهایی هستند که در ارتباط با طرحهای تسلیحاتی قرار دارند.
در بخشی از این نامه آمده است: «تحریم تسلیحاتی سازمان ملل در ماه اکتبر منقضی میشود و ما نگرانیم که لغو این تحریم، منجر به خرید و فروش بیشتر سلاح به ایران و از این کشور به دیگران جاها شود.»
طبق گزارش رویترز، در نامه اعضای مجلس نمایندگان آمریکا خطاب به پمپئو تصریح شده است: « ما از شما میخواهیم در همکاری با متحدان و شرکای هم فکر خود و از جمله از طریق قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل، این تحریم را تمدید کنید تا از خرید و فروش اسلحه توسط ایران جلوگیری شود.»
بر اساس گزارش این خبرگزاری بریتانیایی، نامه اعضای مجلس نمایندگان آمریکا هنوز به وزارت امور خارجه ارسال نشده است و کار جمع آوری امضاها ادامه دارد.
شورای امنیت سازمان ملل در قطعنامه ۲۲۳۱ که در سال ۲۰۱۵ به تصویب رسید توافق هسته ای ایران با قدرتهای جهانی را تصویب کرد. هرچند لغو تحریم تسلیحاتی ایران بخشی از برجام نیست اما در این قطعنامه پیش بینی شده بود که ممنوعیت معامله تسلیحاتی با ایران پس از پنج سال لغو میشود.
آمریکا همچنین در نظر دارد تا پیش نویس قطعنامهای را تهیه کرده است که براساس آن تحریم تسلیحاتی ایران به طور «نامحدود» تمدید شود.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نوامبر سال گذشته اعلام کرده بود که اگر ایران در برجام بماند، سال ۲۰۲۰، تحریم سلاح ایران برداشته میشود و این کشور میتواند سلاح بخرد و هر سلاحی بخواهد، صادر کند.
وی گفته بود: «با ادامه برجام، سال آینده به هدف بسیار بزرگ سیاسی، امنیتی و دفاعی دست پیدا میکنیم و آن اینکه سالهاست خرید سلاح از طرف ایران طبق قطعنامه سازمان ملل ممنوع است یعنی نمیتوانیم از یک کشوری اسلحه بخریم. خرید اسلحه از ایران هم ممنوع است و نمیتوانیم سلاح بفروشیم.»
توافق هستهای وین در سال ۲۰۱۵، ایران را در ازای لغو تحریمهای بین المللی به محدود کردن برنامه هستهای ملزم کرد اما این پیمان بینالمللی پس از روز هشتم مه ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) یعنی زمان خروج آمریکا از برجام متزلزل شد. یک سال پس از اقدام آمریکا و بازگشت تحریمها، ایران نیز در چهار گام تعهدات خود را کاهش داده است.