وزیر خارجه ایران در گفتگو با سیانان نیت آمریکا برای مذاکره با ایران را جدی نمیداند.
وزیر خارجه ایران در گفتگو با سیانان عزم آمریکا برای مذاکره با ایران را جدی ندانست.
جواد ظریف در گفتگو با کریستین امانپور خبرنگار ارشد این شبکه تلویزیونی تحریم جدید آمریکا علیه بانک مرکزی ایران را نشانی از «جدی نبودن» آمریکا در پیگیری مسیر دیپلماسی خواند.
وزیر خارجه ایران در این گفتگو که دوشنبه یکم مهر منتشر شد از پیشنهاد دوباره خود درباره تصویب زودتر «پروتکل الحاقی» در ازای رفع تحریمهای آمریکا خبر داد. وی گفت: «این پیشنهادی است که من قبلا دادهام و نیاز است بار دیگر تاکید کنم که همچنان روی میز است. ما میتوانیم پیشنهاد تصویب پروتکل الحاقی به مجلس ایران را زودتر ارائه دهیم و در مقابل آمریکا هم باید به تعهدی که طبق برجام باید در سال ۲۰۲۳ انجام میداد، امروز عمل کند.»
اشاره آقای ظریف به بندی از برجام است که لغو تحریمهای آمریکا در کنگره این کشور در سال ۲۰۲۳ را طرح میکند. طبق این بند ایران هم پروتکل الحاقی سازمان انرژی اتمی را برای تصویب به مجلس شورای اسلامی میفرستد.
او در بخش دیگری از این گفتگو و در پاسخ به احتمال دیدار میان روسای جمهوری ایران و آمریکا، انجام چنین دیداری را مشروط به اقدامات دونالد ترامپ دانست و گفت: «رئيس جمهوری روحانی آماده است با دونالد ترامپ دیدار کند، به شرط آنکه رئيس جمهوری آمریکا اقداماتی که باید (لغو تحریمها) را انجام دهد.»
ظریف در پاسخ به تحریم شدنش از سوی آمریکا آن را موضوعی کم اهمیت توصیف کرد و افزود: «آنچه مهم است تحریم مردم ایران، تحریم غذا و دارو و اقدامات تروریستی علیه مردم ایران است. تحریمها در واقع یک جنگ هستند، بنابراین اگر آمریکا در پیشنهاد خود برای مذاکره جدی بود، دوباره بانک مرکزی ایران را تحریم نمیکرد. تحریمها خود جنگ و حتی فراتر از جنگ هستند. چرا که در جنگ اهداف نظامی مورد هدف قرار میگیرند اما در تحریمها افراد غیرنظامی هدف و مورد لطمه قرار میگیرند.»
او همچنین با انتقاد دوباره از تحریم بانک مرکزی ایران از سوی دونالد ترامپ، آن را اقدامی نادرست خواند که نه تنها رئيس جمهوری کنونی که حتی رئيس جمهور آتی آمریکا را هم گرفتار خصومتورزی با ایران خواهد کرد. ظریف تآکید کرد: «من فکر میکنم کسانی که به آقای ترامپ پیشنهاد تحریم دوباره بانک مرکزی را دادند، قصد داشتند نه تنها هرگونه باب مذاکره در این دولت، که حتی در دوره رئيس جمهوری بعدی آمریکا را نیز مسدود کنند.»
وزیر خارجه ایران در بخش دیگری از این مصاحبه و در پاسخ به پرسشی درباره تلاشهای تندروها در ایران همچون همتایان تندرو آمریکایی برای بستن راههای مذاکره گفت: «شاید برخی افراد این هدف را دنبال کنند اما رهبری در ایران هشیارتر از آن است که در دام آنها بیفتد.»
ظریف در بخش دیگری از این گفتگو تاکید کرد: «شاخه زیتون همواره از سوی ایران روی میز بوده است ولی ما بار دیگر آنرا نشان میدهیم.»
آقای ظریف همچنین با اشاره به آمادگی ایران برای اقدامات دائمی افزود: «اگر رئيس جمهوری آمریکا واقعا در عزم خود جدی است، ما آمادگی انجام اقدامات دائمی در مقابل اقدامات دائمی آنها را داریم. برنامه صلح آمیز هستهای دائمی ایران همراه با بازرسیهای دائمی از تاسیسات هستهای ایران و در مقابل رفتن رئيس جمهوری ترامپ به کنگره و لغو دائمی تحریمهای ایران»
در هفتههای اخیر و با نزدیک شدن به زمان برگزاری اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، گمانهها در خصوص احتمال دیدار میان روسای جمهوری آمریکا و ایران شدت گرفته است. دونالد ترامپ چندین بار از میزان علاقه خود برای ملاقات با حسن روحانی سخن گفته است، هرچند او در ادامه به این نکته اشاره کرده که ایران هنوز آماده برگزاری چنین دیداری نیست، اما احتمالا در آینده مهیا چنین اتفاقی خواهد شد.