آمریکا با اعلام حمایت از برکسیت، حتی بدون توافق، در واقع تلاش می کند تا برای جلب حمایت بریتانیا از سیاست ضد ایرانی اش، به نوعی به این کشور رشوه بدهد.
تنها یک روز پس از دیدار جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید از لندن، بریتانیا سومین ناو خود به نام «اچاماس کنت» را راهی خلیج فارس کرد. این کشتی جنگی قرار است به ائتلاف نظامی دریایی به رهبری آمریکا برای حفاظت از کشتیهای تجاری در برابر «تهدیدهای ایران» بپیوندد.
فشار بر بریتانیا برای همراهی بیشتر با آمریکا
جان بولتون که پیش از سفر خود به لندن گفته بود در این دیدار «بهتر است» رایزنی درباره ایران به بعد موکول شود، روز دوشنبه ۲۱ مرداد در گفتگو با بوریس جانسون، نخستوزیر تازه نفس بریتانیا گفت: «ما اینجا نیامدهایم که در مورد ایران به شما فشار بیاوریم، بلکه میخواهیم نقش مفیدتری در روند برکسیت شما داشته باشیم.»
این در حالی است که آقای بولتون روز یکشنبه از بریتانیا خواسته بود با اتخاذ مواضع سختگیرانه در قبال ایران به کارزار فشار حداکثری واشنگتن علیه تهران کمک کند.
حمایت از برکسیت حتی بدون توافق
همراهی آمریکا با بریتانیا در موضوع برکسیت مطابق برنامه اعلام شده در دستور گفتگوهای هفته جاری جان بولتون در لندن بوده است.
آقای بولتون در دیدار با بوریس جانسون گفت کشورش آماده حمایت از برنامه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا حتی بدون توافق است. اعلام حمایت از برکسیت بدون توافق که خوشایند تیم ضد اتحادیه اروپای جانسون است، در عین میتواند حامل پیام دیگری برای اتحادیه اروپا باشد مبنی بر این که دولت واشنگتن در ماجرای برکسیت جانب لندن را گرفته است تا بروکسل.
برکسیت بدون توافق به معنی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بدون تعیین موازین و مقررات و نیز مناسبات آینده میان دو طرف است. شکست دولت بریتانیا در متقاعد کردن مجلس به تصویب توافق برکسیت، منجر به استعفای نخست وزیر پیشین، ترزا می شد. برنامه خروج نهایی بریتانیا از اتحادیه اروپا قرار است بالاخره در روز ۳۱ اکتبر (۹ آبان) عملی شود.
بیشتر بخوانید:
- چرا درگیری محدود نظامی بین ایران و آمریکا میتواند اجتناب ناپذیر شود؟
- چرا اتحادیه اروپا از بوریس جانسون و تهدیداتش نمیترسد؟
آیا آمریکا به بریتانیا رشوه میدهد؟
با آن که بر جدایی دو موضوع ایران و برکسیت در گفتگوی مقامهای آمریکا و بریتانیا تأکید شده، اما به نظر میرسد هر دو موضوع با هم پیوند دارند.
برخی کارشناسان بر این باورند که آمریکا با اعلام حمایت از برکسیت، حتی بدون توافق، در واقع تلاش میکند تا برای جلب حمایت بریتانیا از سیاست ضد ایرانیاش، به نوعی به این کشور رشوه بدهد.
این «رشوه» در عین حامل پیامی منفی به آلمان و فرانسه و سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپاست که به دنبال حفظ برجام هستند و تلاش میکنند که به تنش موجود میان ایران و آمریکا دامن نزنند.
پایبندی به برجام
سخنگوی نخست وزیر بریتانیا روز دوشنبه با اشاره به مذاکره بوریس جانسون و جان بولتون درباره مسائل امنیتی از جمله ایران گفت: «موضع دولت انگلیس درباره ایران و برجام تغییر نکرده است.»
به این ترتیب مقامهای وستمینستر با آن که به سیاست اروپایی خود مبنی بر پایبندی به برجام تأکید میورزند، با فرستادن ناو سوم خود به خلیج فارس تلاش میکنند تا هر چه بیشتر در همراهی با سیاست آمریکا علیه ایران همراه شوند.
سفر بولتون به لندن از روز یکشنبه آغاز شده و او قرار است روز سهشنبه نیز دیدارهای مختلفی با مقامهای بریتانیایی از جمله وزیر دفاع این کشور داشته باشد.