در سال ۲۰۱۸ میلادی آلمان سومین کشور جهان با بیشترین متقاضی پناهندگی بود و ایرانیها نیز سومین جمعیت بزرگ متقاضیان پناهندگی از آلمان بودند.
آژانس پناهندگی سازمان ملل متحد در گزارش جدید خود که به مناسبت روز جهانی پناهجویان منتشر شد، اعلام کرد در سال ۲۰۱۸ میلادی روزانه بطور متوسط ۳۷ هزار نفر در سراسر جهان به دلیل جنگ و درگیری، آزار و شکنجه، خشونت و نقض حقوق بشر مجبور به فرار از سرزمین خود و تن دادن به آوارگی شدهاند.
به عبارت دیگر در سال گذشتۀ میلادی هر دقیقه ۲۵ نفر در سراسر جهان مجبور به فرار از خانههایشان شدهاند.
بنا بر اعلام این آژانس، شمار آوارگان جهان از ۴۳.۳ میلیون نفر در سال ۲۰۰۹ میلادی به ۷۰.۸ میلیون نفر در سال ۲۰۱۸ افزایش یافته است. بیشترین میزان مهاجرت در جهان طی سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵ میلادی دیده شده است که مهمترین علت آن وقوع جنگ داخلی در سوریه بوده است؛ با این وجود درگیری در دیگر نقاط جهان از جمله در عراق، یمن، کنگو، سودان جنوبی و روهینگیا نیز در افزایش این تعداد، بیتاثیر نبوده است.
بر اساس این آمار، در حال حاضر ۷۰.۸ میلیون پناهجو در سراسر جهان وجود دارند که ۶۷ درصد از این تعداد پناهجویان شهروندان ۵ کشور سوریه (۶.۷ میلیون نفر)، افغانستان (۲.۷ میلیون نفر)، سودان جنوبی (۲.۳ میلیون نفر)، میانمار (۱.۱ میلیون نفر) و سومالی (۰.۹ میلین نفر) هستند و از آنجایی که هیچ نشانی از پایان جنگ و درگیری در این کشورها دیده نمیشود، پیشبینیها حاکی از افزایش شمار پناهجویان است.
ترکیه، میزبان بیشترین پناهجو در سال ۲۰۱۸ میلادی
شش کشوری که در سال گذشته میلادی بیشترین پناهجو را پذیرفتهاند عبارتند از: ترکیه (۳.۷ میلیون نفر)، پاکستان (۱.۴ میلیون نفر)، اوگاندا (۱.۲ میلیون نفر)، سودان (۱.۱ میلیون نفر) و آلمان (۱.۱ میلیون نفر) و ایران (۹۷۹،۴۰۰ نفر).
سال گذشته میلاید، پنجمین سال متوالی بود که ترکیه بیشترین میزان پناهجو را در جهان میپذیرفت.
کودکان بدون همراه
در سال گذشته میلادی در مجموع اطلاعات ۱۱۱ هزار کودک پناهجوی بدون همراه و جدا شده از خانواده به ثبت رسید و از این تعداد ۲۷۶۰۰ نفر بطور انفرادی درخواست پناهندگی کردند. گمان میرود شمار واقعی این افراد بسیار بیش از آنچه باشد که به ثبت رسیده است.
گزارشها حاکی از آن است که شمار کودکان افغان که بدون همراه مجبور به ترک این کشور میشوند نیز بطور قابل توجهی رو به افزایش است. به دلیل وضعیت بسیار بد زندگی در افغانستان بسیاری از اتباع این کشور زندگیشان را به خطر میاندازند با این امید که بتوانند محیط امنی برای زندگی پیدا کنند.
کدام کشورها در سال ۲۰۱۸ میلادی بیشترین تقاضای پناهندگی را دریافت کردند؟
- ایالات متحده آمریکا همچون سال ۲۰۱۷ بار دیگر در این موضوع در صدر قرار داشت. این کشور در سال ۲۰۱۸ میلادی در مجموع ۲۵۴۳۰۰ تقاضای پناهندگی از اتباع ۱۶۶ کشور جهان دریافت کرد. این رقم در سال ۲۰۱۷ میلادی ۳۳۱۷۰۰ تقاضا بود. شهروندان السالوادور، گواتمالا، ونزوئلا، هندوراس و مکزیک بیش از دیگران متقاضی دریافت پناهندگی از آمریکا بودند.
- پرو در رتبه دوم قرار داشت. تشدید بحران انسانی در ونزوئلا باعث شد که ۱۹۲۵۰۰ نفر از این کشور تقاضای پناهندگی کنند.
- جایگاه سوم در سراسر جهان به آلمان تعلق گرفت. در این سال ۱۶۱۹۰۰ نفر به فهرست متقاضیان دریافت پناهندگی از آلمان اضافه شد. از این تعداد سوریها با ۴۴۲۰۰ تقاضای پناهندگی، بیشترین متقاضیان محسوب میشدند و پس از آنها عراقیها با ۱۶۳۰۰ تقاضا و ایرانیها با ۱۰۹۰۰ تقاضا و درنهایت افغانها با ۹۹۰۰ تقاضای پناهندگی قرار داشتند.
تا پایان این سال همچنان ۳.۵ میلیون آواره در سراسر جهان در انتظار تصمیم دولتها در پاسخ به تقاضای پناهندگیشان بودند و ۲.۹ میلیون نفر نیز مجبور به بازگشت به کشورشان شدند.
بیشتر بخوانید: