ایران کاهش اجرای تعهدات خود در برجام را رسما اعلام کرد
شورای عالی امنیت ملی ایران با صدور بیانیهای اعلام کرد این کشور اجرای برخی اقدامات در چارچوب برجام را متوقف میکند. این تصمیم با نامه مستقیم حسن روحانی به اطلاع رهبران بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه رسیده و به آنها ۶۰ روز فرصت داده شده تا تعهدات خود در قبال توافق هستهای را اجرا کنند و در غیر این صورت، ایران محدودیتهای مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن سازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد.»
شامگاه سهشنبه، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در بدو ورود به مسکو اعلام کرد اقدامات ایران همچنان در راستای برجام قراردارد.
بیانیه شورای عالی امنیت ملی ایران یک سال پس از خروج یکجانبه ایالات متحده آمریکا از برجام صادر شده است. در این بیانیه آمده است: «شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اِعمالِ حقوق جمهوری اسلامی ایران مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، امروز ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ دستور توقف برخی اقدامات ایران در توافق برجام را صادر نمود.»
شورای عالی امنیت ملی ایران با انتقاد شدید از رویکرد ۴ عضو باقیمانده در برجام برای رفع تحریمها اعلام کرد این کشور « در مرحله فعلی دیگر خود را متعهد به رعایتِ محدویت های مربوط به نگهداری ذخائر اورانیوم غنی شده و ذخائر آب سنگین نمی داند. به کشورهای باقی مانده در برجام شصت روز فرصت داده می شود تا تعهدات خود به ویژه در حوزه های بانکی و نفتی را عملیاتی نمایند. چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تامین کنند، در مرحله بعدی جمهوری اسلامی ایران رعایت محدودیت های مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن سازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد. در هر زمان که خواسته های ما تامین شوند، ما نیز به همان میزان اجرای مجدد تعهدات متوقف شده را از سر خواهیم گرفت اما در غیر این صورت، جمهوری اسلامی ایران مرحله به مرحله اجرای تعهدات دیگر را متوقف خواهد کرد.»
بیشتر بخوانید:
- اتحادیه اروپا از تحریمهای نفتی و محدودیتهای هستهای جدید آمریکا علیه ایران ابراز تاسف کرد
- یک منبع فرانسوی: در صورت تخطی تهران از برجام تحریمهای اروپا باز میگردند
ایران از سال ۲۰۱۵،یعنی از زمان اجرایی شدن توافق هستهای بارها نسبت به عدم بهرهمندی خود از منافع برجام از ایالات متحده و دیگر اعضای این توافق بینالمللی گله کرده بود. با این حال از سال گذشته و پس از خروج دولت دونالد ترامپ از برجام، تهران بارها به دیگر طرفهای برجام و از جمله اتحادیه اروپا هشدار داده بود در صورت ادامه روند کنونی، دلیل بر تداوم اجرای تعهدات خود نمیبیند.
شورای عالی امنیت ملی ایران در بیانیه روز چهارشنبه خود: «نسبت به هر اقدام غیر مسئولانه، از جمله ارجاع موضوع به شورای امنیت ملل متحد یا اِعمال تحریمهای بیشتر» هشدار داده و گفته است اتخاذ چنین تصمیماتی «عکس العمل قاطع و سریع» این کشور را در پی خواهد داشت.
اگرچه در این بیانیه جزئیاتی درباره واکنش ایران به تشدید فشارها و تحریم ارائه نشده، اما به گفته شورای عالی امنیت ملی، «نوع واکنش جمهوری اسلامی ایران در نامه رئیس جمهوری به سران کشورهای عضو برجام به صراحت خاطرنشان شده است.»
این بیانیه تندترین واکنش رسمی ایران به قدرتهای جهانی درباره توافق هستهای به شمار میرود.
شورای عالی امنیت ملی ایران با هشدار نسبت به محدود بود زمان تلاشهای دیپلماتیک، رویکرد ایران در چهار سال گذشته را همواره با حسن نیت توصیف و اعلام کرد: «حال نوبت کشورهای باقی مانده در برجام است که حسن نیت خود را ثابت کرده و قدم های جدی و عملی برای حفظ برجام بردارند.پنجره ای که اکنون در برابر دیپلماسی قرار دارد مدت زیادی باز نخواهد بود، و مسئولیت شکست برجام و هرگونه تبعات احتمالی آن به طور کامل بر عهده آمریکا و اعضای باقی مانده در برجام قرار خواهد داشت.»
ایالات متحده آمریکا و شخص دونالد ترامپ بارها با انتقاد شدید از رویکرد دولت باراک اوباما نسبت به ایران اعلام کرده اند که برجام تمام شده است.