برندهای لوکسی همچون دیور(Dior)، شَنِل(Chanel) و دولچه گابانا (Dolce & Gabbana) در میان شرکتهایی هستند که کمترین شفافیت را درباره روند تولید خود نشان دادهاند.
در سالگرد فروریزی کارگاه پوشاک رانا پلازا در بنگلادش، سیاههای از نام مارکها و برندهای تولید پوشاک منتشر شده است که شفافیت سیاستهای تولیدی شرکتهای مختلف پوشاک را مقایسه میکند.
برندهای لوکسی همچون دیور (Dior)، شَنِل (Chanel) و دولچه گابانا (Dolce & Gabbana) در میان شرکتهایی هستند که کمترین شفافیت را درباره روند تولید خود نشان دادهاند.
پنج سال پیش در ۲۴ آوریل، در حادثه فروریختن یک کارگاه عظیم دوزندگی و تولید پوشاک در حاشیه داکا، پایتخت بنگلادش، ۱۱۳۵ کارگر جان باختند و بیش از ۲۰۰۰ تن نیز زخمی شدند. رویدادی که توجه جهانی به شرایط نامناسب و بهرهکشی در صنعت پوشاک را دو چندان کرد. بنگلادش دومین صادر کننده لباس در جهان است.
**بیشتر بخوانید: **کارگران بنگلادش؛ دستمزدی اندک به بهای زندگی
«انقلاب مد» یکی از اصلیترین گروههایی است که از حقوق کارکنان صنعت پوشاک دفاع میکند. این گروه روز دوشنبه سیاههای را منتشر کرد که در آن نام ۱۵۰ شرکت معتبر تولید پوشاک آمده و شفافیت روند تولید این شرکتها با هم مقایسه شده است.
اورسولا دو کاسترو، یکی از بنیانگزاران «انقلاب مد» میگوید: «میخواهیم صنعت مُد به تولیدکنندگانش احترام بگذارد. میخواهیم برای کسانی که پوشاک ما را تولید میکنند عزت، توانمندی و انصاف به بار بیاوریم.»
تولیدکنندگان پوشاک ورزشی از جمله آدیداس (Adidas) و ریبوک (Reebok) به همراه پوما (Puma) و اچ اند ام (H&M) در میان شفافترین برندهای این سیاهه قرار گرفتهاند.
این در حالی است که هیچکدام از ۱۵۰ شرکت بررسی شده نتوانستهاند بیشتر از ۶۰ امتیاز از ۱۰۰ امتیاز لازم را کسب کنند؛ امتیازهایی که به عواملی نظیر سیاستهای شرکت، شفافیت زنجیره تأمین منابع، و تعهد به بهبودبخشی شرایط کارگران مربوط است.
«پیشگامی تجارت اخلاقی» (Ethical Trading Initiative) نام گروهی جهانی است که هدفش بهبودبخشی شرایط کار کارگران است. پیتر مکآلیستر، رئیس این نهاد میگوید: «متأسفانه خیلی از مشاغل هنوز در ابتدای این راه اند. ما امیدواریم که گزارش اخیر، بیدارباشی برای این شرکتها باشد. آنها میتوانند و باید بهتر از این عمل کنند.»
امتیاز برخی شرکتها نظیر دیور، دولچه گابانا، مکس مارا و شَنِل در این بررسی صفر بود و تاکنون هیچکدام از آنها در این باره ابراز نظری نکردهاند.
مارک اسپانیایی دزیگوال (Desigual) که امتیاز آنهم صفر بود اعلام کرد که تمامی تولیدکنندگانش باید همساز با آییننامه داخلی این شرکت کار کنند، آییننامهای که در هفتههای آینده بناست منتشر شود.
پس از فاجعه رانا پلاتزا در بنگلادش بیش از ۲۰۰ مارک تولید پوشاک از ۲۰ کشور مختلف توافقنامهای را برای بهبود شرایط کاری کارگران امضا کردند.
بازرسان ویژه این توافقنامه، بیش از ۱۸۰۰ کارخانه و کارگاه تولیدی را بررسی کردند و گزارش دادند که ۱۱۸۵۰ مورد امکان جدی آتشسوزی، سانحه برقی و ساختمانی در این اماکن یافتهاند.