«اگر سیاست ابهام و بیاعتمادی درباره برجام ادامه پیدا کند، اگر بانکها و شرکتها با ایران کار نکنند، ما نمیتوانیم بر سر توافقی بمانیم که برایمان سودی ندارد.»
عباس عراقچی، مذاکره کننده ارشد پرونده هسته ای ایران، روز گذشته در لندن گفت: « اگر برجام از دست برود، مساله هستهای ایران به بحرانی جهانی تبدیل خواهد شد.»
وی که صبح سهشنبه در چتم هاوس لندن سخن میگفت: «اگر سیاست ابهام و بیاعتمادی درباره برجام ادامه پیدا کند، اگر بانکها و شرکتها با ایران کار نکنند، ما نمیتوانیم بر سر توافقی بمانیم که برایمان سودی ندارد. این یک واقعیت است.»
دونالد ترامپ سه مشکل اصلی در توافق هسته ای ایران میبیند. نخست اینکه از نظر او این برنامه نتوانسته مانع برنامه توسعه موشکهای بالستیک ایران شود. دوم شرایط بازدید از مراکز هستهای ایران از سوی بازرسان بینالمللی است و سومین مانع بندهایی از این توافق است که بنابر آنها محدودیت برنامه هستهای ایران پس از ۱۰ سال به پایان میرسد. وی این بندها را «بندهای غروب» نامیده و گفته بود اگر بناست ایالات متحده نسبت به برجام متعهد بماند این سه مورد باید بازنگری و تقویت شود.
آقای عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران در این باره گفت: «برداشت ترامپ از این بندها اشتباه است، هیچ بند غروبی در برجام وجود ندارد و عهد ایران در برجام برای نرفتن به سوی سلاح هستهای دائمی است.»
وی همچنین افزود: «اگر توافق هستهای ایران به برنامه موشکهای بالستیک و یا فعالیتهای منطقهای ایران ربط داده شود، قدرتهای جهانی نه تنها برجام را از کف خواهند داد بلکه مسائل دیگر را هم پیچیدهتر و حل آنها را بسیار سختتر خواهند کرد.»
بیشتر بخوانید:
مایک پنس: اروپا باید بین ما و توافق هستهای یکی را انتخاب کند
نامۀ ۵۲ کارشناس امنیتی آمریکا به دونالد ترامپ برای حفظ توافق هستهای
دونالد ترامپ همچنین ماه گذشته خطاب به دولتهای اروپایی گفته بود که آنها باید «نقایص وحشتناک توافق هستهای با ایران» را برطرف کنند وگرنه او تحریمهایی را که واشنگتن پیش از این، به عنوان بخشی برجام، لغو کرده است را دوباره وضع خواهد کرد.
عراقچی در اینباره گفت: «در مورد اروپاییها و جامعه جهانی، وقتی ما درباره وفادار ماندن و حفظ برجام صحبت میکنیم، مساله انتخاب میان بازار ایران و بازار ایالات متحده مطرح نیست، این انتخاب، انتخابی برای همکاریهای اقتصادی نیست، انتخابی است میان داشتن یا نداشتن امنیت.»
در توافق هستهای که میان ایران و کشورهای بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و ایالات متحده صورت گرفت، ایران توافق کرد در برابر لغو تحریمها علیه این کشور برنامه هستهای خود را محدود کند.
با این وجود بانکهای بزرگ جهانی همچنان از بیم تحریمهای احتمالی ایالات متحده علیه خود، از همکاری با دولت ایران سر باز زدهاند، امری که تلاشهای ایران را در از سرگیری تجارت بینالمللی و بهرهمندی از سرمایهگذاریهای خارجی محروم کرده است.