NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

پایان نشست سوچی؛ تشکیل کمیسیون تدوین قانون اساسی جدید

Congress of National Dialogue in Sochi
Congress of National Dialogue in Sochi Copyright REUTERS/Sergei Karpukhin
Copyright REUTERS/Sergei Karpukhin
نگارش از Euronews
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

توافق سوچی علاوه بر روسیه از پشتیبانی سازمان ملل متحد نیز برخوردار است.

آگهی

نشست یک روزۀ سوچی که بطور رسمی «کنگرۀ گفتگوی ملی سوریه» نامیده شده بود، روز سه‌شنبه در حالی به کار خود پایان داد که شرکت‌کنندگان در آن با تشکیل کمیسیونی برای تهیۀ پیش‌نویس قانون اساسی جدیدی برای سوریه موافقت کردند.

بر این اساس قرار شد کمیسیونی ۵۰ نفره از نمایندگان گروههای مختلف جامعه سوریه برای انجام این ماموریت تشکیل شود. این توافق علاوه بر روسیه از پشتیبانی سازمان ملل متحد نیز برخوردار بود.

استفان د میستورا، نماینده ویژۀ سازمان ملل که در این نشست شرکت داشت، با استقبال از این تصمیم اعلام کرد که بیانیۀ نشست سوچی بطور روشن کنترل کمیسیون تهیه پیش‌نویس قانون اساسی را، هم از لحاظ ترکیب و هم معیارهای انتخاب و ماموریت و اختیارات، به سازمان ملل واگذار کرده است.

شرکت آقای د میستورا در این نشست، انتقاد شدید آن دست از مخالفان دولت سوریه از جمله «کمیته عالی مذاکرات» را به همراه داشت که گفتگوهای سوچی را تحریم کرده بودند. 

با این وجود آقای د میستورا تاکید کرد که تنها شرکت‌کنندگان نشست سوچی در تهیۀ پیش‌نویس دخالت ندارند و دیگر گروههای مخالف از جمله «کمیته عالی مذاکرات» نیز در تهیۀ آن «مشارکت بسیار بالایی» خواهند داشت.

به گفتۀ او اعضای کمیسیون قانون اساسی از فهرست ۱۵۰ نفره‌ای انتخاب خواهند شد که اسامی آنها توسط سه حامی اصلی نشست سوچی یعنی ترکیه، ایران و روسیه پیشنهاد می‌شود؛ هر کدام از این کشورها ۵۰ نام پیشنهاد خواهند داد.

در بیانیۀ پایانی این نشست اعلام شد که کنگرۀ گفتگوی ملی سوریه «بر احترام و تعهد کامل به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی سوریه تاکید می‌کند».

بیشتر بخوانید: پوتین چه خوابی برای سوریه دیده است؟

حاضران و غایبان نشست سوچی

در گفتگوهایی که به میزبانی روسیه و با هدف ایجاد توافق میان دولت سوریه و مخالفان آن و پایان دادن به درگیری‌های هفت سالۀ این کشور تشکیل شده بود، هیچ نماینده‌ای از گروههای اصلی مخالف دولت بشار اسد حضور نداشت. 

گروه اصلی مخالفان بشار اسد مشهور به «کمیته عالی مذاکرات» هفته گذشته و پس از پایان مذاکرات دو روزۀ وین که به ابتکار سازمان ملل برگزار شده بود اعلام کرد که در کنفرانس سوچی شرکت نمی‌کند. آنها دولت بشار اسد و همچنین روسیه را که از حامیان اصلی اوست، به ادامۀ حملات نظامی و عدم تمایل به ورود به مذاکرات صادقانه متهم کرده‌اند.

مقامات منطقه خودگردان کردها در سوریه نیز اعلام کرده بودند که نشست سوچی را به دلیل حملات ترکیه به منطقه کردنشین عفرین در سوریه تحریم می‌کنند.

مخالفان در مجموع معتقد بودند که احتمال اینکه مذاکراتی که تحت نظارت سازمان ملل برگزار می‌شود به حل و فصل مناقشات برای دستیابی به صلح در سوریه بینجامد، بیش از مذاکرات سوچی است.

آن دسته از مخالفان بشار اسد نیز که از حمایت ترکیه برخوردارند، اگرچه اواخر روز دوشنبه با هواپیما از آنکارا به روسیه آمدند، اما درنهایت اعلام کردند که حاضر نیستند فرودگاه سوچی را برای شرکت در این نشست ترک کنند. گفته می‌شود یکی از دلایل تغییر نظر آنها در آخرین لحظه این بوده است که پرچم‌های دولت سوریه در همه جای فرودگاه سوچی به مناسب برگزاری این کنفرانس نصب شده بود. همین موضوع باعث ناامیدی و درنهایت تصمیم به بازگشت آنها شده و تلاش گروهی از مقامات ترکیه برای متقاعد کردن آنها به ماندن نیز بی‌نتیجه بوده است.

بنا بر اعلام خبرگزاری تاس روسیه در مجموع ۱۵۱۱ نماینده از بیش از ۱۶۰۰ میهمانی که برای این نشست دعوت شده بودند، در کنفرانس سوچی شرکت کرده‌اند و از این تعداد ۱۰۷ نفر نیز نمایندۀ مخالفانی از داخل سوریه بوده‌اند. اکثریت شرکت کنندگان این نشست عرب بودند؛ با این وجود نمایندگانی از قومیتهای مختلف از جمله نمایندگانی از کردها، ایزدی‌ها، آشوری‌ها، ارمنی‌ها، چچنی‌ها، چرکس‌ها، داغستانی‌ها، آبخازیانی‌ها، ترکمن‌ها و دروزی‌ها نیز در این نشست حضور داشتند.

همچنین برخی از کشورهای غربی از جمله ایالات متحده آمریکا، فرانسه و بریتانیا با اعلام حمایت از برنامه سازمان ملل برای برقراری گفتگوهای صلح سوریه، نشست سوچی را تحریم کرده بودند.

آگهی

بیشتر بخوانید:

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

چرا ایران در قبال حملۀ ترکیه به عفرین ساکت است؟

چرا ترکیه به عفرین حمله کرد؟ حامیان و مخالفان تهاجم آنکارا به عمق خاک سوریه

نشست سوچی و تصمیم گیری در باره آینده سوریه