مرگ کودکان زلزلهزده کرمانشاه، از شایعه تا واقعیت

در روزهای گذشته شبکههای اجتماعی و رسانههای ایران اخباری در مورد مرگ تکاندهنده کودکان خردسال در چادرها و کانکسهای زلزلهزدگان استان کرمانشاه منتشر کردند.
سارینا ذهابی، دختربچه ۲ ساله که به همراه پدر و مادر و برادر کوچکتر خود در چادر زندگی میکرد، سرمای روستای «ناوهفره» در سرپل ذهاب را تاب نیاورد و بعد از تب و لرز شدید در بیمارستان جان باخت. خانواده سارینا در هنگام مرگ او تازه از چادر به کانکسی که یک خیر در اختیارشان قرار داده بود، نقل مکان کرده بودند.
از سوی دیگر اخباری مبنی بر مرگ کودکان زلزلهزده بیشتری در رسانهها و شبکههای اجتماعی ایران در حال انتشار است. روزنامه قانون از قول شهاب نادری، نماینده اورامانات کرمانشاه در مجلس مینویسد که خبر کشته شدن «چند نفر» در کرمانشاه تأئید شده است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
مرگ محمد ۴ ماهه
خبرگزاری تسنیم روز جمعه ۶ بهمن اعلام کرد یک نوزاد ۴ ماهه به نام محمد صیفوری نیز بر اثر «سرمازدگی و عفونت ریه» در روستای زلزلهزده کوئیک استان کرمانشاه جان خود را از دست داده است.
عبدالله صیفوری، پدر محمد به خبرگزاری تسنیم گفت که وقتی برای گرفتن کانکس مراجعه کرده، به او گفتهاند افراد دیگری در اولویت قرار دارند. به گفته او بیماری محمد ۴ ماهه روز ۱۵ دی تشدید شده و در نهایت پزشکان پسرش را در بخش آیسییو بیمارستان محمد کرمانشاهی بستری کردند. صیفوری گفت: «روز ۲۳ دی ماه چشمهای محمد برای همیشه بسته شد و این اتفاق شوک زیادی به مادرش داده است، به حدی که پس از گذشت حدود دو هفته هنوز به حالت عادی برنگشته است.»
واکنشهای رسمی: تکذیب
با این که تاکنون خبر مرگ دست کم دو کودک خردسال در سرمای مناطق زلزلهزده کرمانشاه در رسانههای معتبر ایران شده است، مقامهای رسمی این اخبار را تأئید نکردهاند.
بالاترین مقام محلی، یعنی استاندار کرمانشاه خبر کشته شدن کودکان زلزلهزده بر اثر سرما را به طور کلی تکذیب کرده است. به گزارش خبرگزاری ایلنا، هوشنگ بازوند پس از بررسی گزارش رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه که از سوی وی مأمور رسیدگی به درستی این اخبار شده بود، اعلام کرد: «هیچ مورد فوتی بر اثر سرمازدگی در مناطق زلزلهزده نداشتهایم.»
استاندار کرمانشاه مشخص نکرد که آیا سارینا به دلیل دیگری غیر از سرمازدگی فوت کرده است یا نه. سارینا در زمانی که به بیمارستان سرپل ذهاب منتقل شد، بیجان بود و احیا او ثمری نداشت.
از سوی دیگر رئیس بیمارستان شهدای سرپل ذهاب نیز اخبار انتشار یافته مبنی بر فوت دختربچه ۲ ساله به علت سرمازدگی را تکذیب کرد. به گزارش خبرگزاری مهر، رئیس این بیمارستان در عین حال ضمن تأئید تلویحی مرگ سارینا گفت: «این دختربچه (سارینا) پس از یک هفته سرماخوردگی در شرایطی توسط والدینش برای مداوا به بیمارستان سرپل ذهاب مراجعه کرد که به علت عفونت شدید و سرایت آن به دیگر نقاط بدن، هیچ گونه علائم حیاتی نداشت.»
گفته میشود سارینا زمانی به بیمارستان سرپل ذهاب منتقل شده که یک بار پیش از آن احیا شده بود.
خطر افزایش بیماری کودکان
با توجه به کاهش دما و نبود امکانات گرمایشی مناسب در چادرها، کانکسها و سکونتگاههای موقت در مناطق زلزلهزده، خطر ابتلای افراد و به ویژه خردسالان به این بیماری فصلی بسیار زیاد است.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
در چنین شرایطی و با توجه به محدودیتهای درمانی و بیمارستانی در شهر زلزلهزده سرپل ذهاب و سایر شهرهای استان کرمانشاه، هر مورد سرماخوردگی کودکان ممکن است به آنفلوانزا، تب، عفونت ریه و تشنج بینجامد، همان عارضهای که سارینا و محمد خردسال را به کام مرگ فرستاد.
کمبود کانکس و امکانات ضروری دیگر
با آن که سردار رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران در روزهای آغازین وقوع زلزله گفته شده بود سپاه با ساخت روزانه ۴۰۰ کانکس مشکل اسکان موقت مردم زلزلهزده را حل میکند، اما حشمتالله فلاحتپیشه نماینده مردم اسلامآباد روز جمعه ۶ بهمن گفت هنوز ۶۰ درصد مردم کانکس ندارند و در چادر زندگی میکنند. به گفته وی، تا کنون تنها ۱۵۰۰ کانکس از سوی خیرین به مردم بیسرپناه منطقه اهدا شده است و مردم از بابت این کمبودها، «ناراضی» هستند.
«نارضایتی» مردم که فلاحتپیشه از آن سخن میگوید در سفر دیروز محمدباقر نوبخت به سرپل ذهاب به چشم آمد. روز پنجشنبه زمانی که نوبخت به مناطق زلزلهزده سفر کرده بود، گروهی از مردم ناراضی با سر داده شعار، اعتراض خود را به کمبود امکانات دولتی اعلام کردند.
گستردگی مناطق زلزلهزده امکان کمکرسانی به تمامی زلزلهزدگان را دشوارتر کرده است.
فرزاد پورمرادی، خبرنگار و کنشگر سیاسی و اجتماعی ساکن کرمانشاه میگوید با وجود گذشت ۷۰ روز از زلزله ویرانگر استان کرمانشاه، کمبود امکانات در مناطق زلزلهزده همچنان معضل مهمی برای مصیبتدیدگان و بازماندگان این حادثه طبیعی غمبار است. وی در صفحات فیسبوک و اینستاگرام خود ضمن انتشار تصاویر و اخباری از آخرین وضعیت زلزلهزدگان کرمانشاه در چادرها و کانکسها، به ویژه به کمبودهایی در زمینه دسترسی به مواد غذایی و آب شرب سالم، برق و وسایل گرمایشی، امکانات بهداشتی و توالت و نیز امکانات درمانی و بیمارستانی اشاره کرده است.