در صورت تحریم صداوسیما، امکان خرید رایت بسیاری از برنامهها یا بسیار دشوار میشود و یا غیرممکن خواهد شد. از مهمترین این برنامهها، میتوان به جام جهانی فوتبال، مسابقات جهانی والیبال، المپیک و دیگر رویدادهای مهم ورزشی اشاره کرد.
گمانهزنیها از احتمال بالای تحریم صدا و سیمای ایران توسط دولت آمریکا خبر میدهد، در صورت تحقق چنین اتفاقی چه روی خواهد داد؟
روزنامه گاردین چاپ لندن روز گذشته (۱۸ دیماه) به نقل از یک منبع مطلع در واشنگتن نوشت که آقای ترامپ تصمیم گرفته است بانک مرکزی ایران را به دلیل آنکه بر روی زندگی مردم عادی تاثیر میگذارد تحریم نکند و در عوض برخی نهادهای خاص مثل صدا و سیما را مورد تحریم قرار دهد.
صداوسیمای ایران از سال ۲۰۱۳ مشمول تحریمهای آمریکا بوده، اما رئیس جمهوری پیشین و فعلی ایالات متحده آمریکا با امضای معافیتهای تحریمی تاکنون اجرایی شدن آن را تعلیق کردهاند.
گفته میشود درصورت تحریم کامل صدا و سیما توسط آمریکا، این سازمان تحت کنترل رهبری ایران با مشکلات زیادی روبرو میشود.
مهمترین تبعات تحریم صدا و سیما چیست؟
یکی از مهمترین تبعاتی که تحریم صدا و سیما دارد قطع دسترسی این نهاد به ماهوارهها و توقف پخش شبکههای برون مرزی عنوان میشود. در واقع تمام سیگنالهای شبکههای تلویزیونی ایران از روی ماهوارهها حذف میشود و امکان دیدن برنامههای شبکههای تلویزیون برای مخاطبان این نهاد از طریق ماهواره وجود نخواهد داشت و شبکههای تلویزیونی برون مرزی ایران مانند پرس تیوی، العالم و هسپان تیوی دیگر کارکردی نخواهند داشت.
سجاد یکی از کاربران اینترنت است که هم در گفتوگو با یورونیوز و هم در توییتی این موضوع را با مثالی توضیح میدهد: «در المپیک اخیر و یورو ۲۰۱۶ ، صداوسیما مسابقات را از ماهواره پخش نمیکرد. نتیجه این کار چی بود؟ این بود که در خیلی از مناطق کشور این مسابقات پخش نمیشد. عدهای هم به این موضوع اعتراض کردند. تنها در مناطقی که سیستم فیبر نوری و سیگنال رسانی زمینی فرستندهها تکمیل شده بود مسابقات پخش میشد و در باقی مناطق، همزمان با پخش مسابقات، فیلم سینمایی یا برنامه دیگه ای پخش میشد، چون فرستندههای اون مناطق از ماهواره تغذیه میشدند.»
آیا در پخش زنده مسابقات ورزشی خللی وارد میشود؟
و البته سوال دیگر این است که اگر صدا و سیما تحریم شود آیا به عنوان مثال میتواند مسابقات جامجهانی فوتبال ۲۰۱۸ روسیه را پخش کند؟
سایت تابناک در این باره مینویسد: «در صورت تحریم صدا و سیما، امکان خرید رایت [حق پخش] بسیاری از برنامهها یا بسیار دشوار میشود و یا غیرممکن خواهد شد. از مهمترین این برنامهها، میتوان به جام جهانی فوتبال، مسابقات جهانی والیبال، المپیک و دیگر رویدادهای مهم ورزشی اشاره کرد.»
از سوی دیگر با تحریم صدا و سیما، فروش تجهیزات فنی و یا تعمیر تجهیزات قدیمی با مشکل روبرو خواهد شد چرا که بسیاری از شرکتهای فروش تجهیزات تخصصی برای صدا و سیما ترجیح میدهند بازار ایران را از دست دهند اما تحت تحریم آمریکا قرار نگیرند.
همچنین به نظر میرسد با تحریم صدا و سیما، امکان فعالیت دفاتر صدا و سیما در نقاط مختلف جهان با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد و حتی امکان فعالیت خبرنگاران بینالمللی بهخاطر تبعاتی که این تحریمها برای اشخاص همکار با این نهاد در پی خواهد داشت محدود میشود یا از بین میرود.
کارزارهای اینترنتی تحریم صدا و سیما
در هفته گذشته و زمانی که زمزمههای تحریم صدا و سیما همزمان با اعتراضهای سراسر در ایران شنیده شد، برخی از کاربران شبکههای اجتماعی با برپایی کارزارهای اینترنتی با هشتگهای مشخص از این تصمیم احتمالی دولت ترامپ حمایت کردند.
یکی از کاربران توییتر در پیامی نوشت که تحریم صدا و سیما در واقع پایان «رانت» است و به رسانههای خبری غیر حکومتی کمک میکند. این کاربر معتقد است که با این اقدام انحصار پخش مسابقات ورزشی از این نهاد گرفته میشود و به ریشهکنی فساد در ورزش کشور کمک میکند.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
روزنامه گاردین تاریخ تصمیمگیری ترامپ درباره اعمال تحریمهای جدید علیه برخی نهادها مانند صدا و سیمای ایران را اواخر ژانویه ۲۰۱۸ اعلام کرد.
طبق نوشته این روزنامه، احتمال دارد که همه افراد وابسته به این نهاد نیز مورد تحریم قرار بگیرند و حسابهای بانکی آنها در خارج از ایران نیز بسته شود.
چهارشنبه هفته گذشته (۱۳ دی) آقای ترامپ در توییتی نوشت: «برای مردم ایران که در تلاش برای پس گرفتن دولت خود از دست حکومت فاسدشان هستند احترام زیادی قائلم. آنها در زمان مقتضی شاهد حمایت وسیع ایالات متحده خواهند بود.»
برخی معتقدند که این توئیت ترامپ احتمالا اشاره به تحریمهای جدید علیه ایران و از جمله صدا و سیما دارد.
بیشتر بخوانید: بازتاب تحریف سخنرانی دونالد ترامپ در سازمان ملل توسط تلویزیون ایران