بر اساس برخی گزارشها، چندین شهر بزرگ و کوچک سه شنبه شب ۱۲ دی ماه همچنان صحنه اعتراض و درگیریهای پراکنده بوده است.
پس از شش روز ناآرامی و درگیری میان معترضان به سیاستهای حکومت و نیروهای انتظامی در ایران رسانهها و منابع خبری از ادامه تنشها و اعتراضهای پراکنده در برخی از شهرها خبر میدهند.
به رغم آن که اطلاعات منتشر شده از سوی خبرگزاریهای داخل ایران از برقراری نسبی ثبات در پایتخت و شهرهای بزرگ از جمله اصفهان و مشهد حکایت دارد اما بر اساس برخی گزارشها، چندین شهر بزرگ و کوچک سه شنبه شب ۱۲ دی ماه همچنان صحنه اعتراض و درگیریهای پراکنده بوده است.
بیشتر بخوانید: اعتراضات در شهرهای ایران: بازداشتها و واکنشها
سخنان فرمانده سپاه پاسداران
خبرگزاری فارس در گزارشی به بازتاب سخنان فرمانده کل سپاه در خصوص تهدیدات دفاعی و امنیتی علیه ایران پرداخت و از قول او نوشت: «امروز می توانیم بگوییم روز پایان فتنه ۹۶ است.»
بر اساس این گزارش محمد علی جعفری با اشاره به اینکه «کشتهسازی یکی از برنامه های اصلی فتنه گران و اربابان آنها در اغتشاشات اخیر بود و میخواستند کاملا به صورت جدی و هدفمند جان مردم چه کودک و چه بزرگ را بگیرند و به گردن حکومت اسلامی ایران بیندازند» تصریح کرد: «بسیاری از اغتشاشگرانی که از روز جمعه به بعد در مرکز فتنه بودند همه آموزش دیده ضدانقلاب و منافقین بودند که دستگیر شدند و به شدت با آنان برخورد خواهد شد.»
فرمانده سپاه پاسداران ایران همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص ارتباط سرمنشا آغاز اعتراضها به یکی از مسئولان سابق دولتی گفت: «این موضوع با فراخوان یکی از سایتهایی صورت گرفت که وابسته به شخصی است که این روزها زبان به مخالفت خوانی نسبت به اصل و ارزشهای نظام گشوده است.»
گفتگوی تلفنی روسای جمهوری ایران و ترکیه
خبرگزاری رویترز اعلام کرد حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در گفتگوی تلفنی با رجب طیب اردوغان همتای ترک خود ابراز امیدواری کرده است که اعتراض ها در ایران ظرف چند روز آینده پایان یابد.
دفتر ریاست جمهوری ترکیه نیز در بیانیه ای با اشاره به این تماس تلفنی تصریح کرد رجب طیب اردوغان ضمن تایید دیدگاه همتای ایرانی مبنی بر اینکه حق اعتراض و تظاهرات نباید به نقض قوانین منجر شود بر لزوم حفظ صلح و ثبات در جامعه ایران تاکید کرد.
همچنین ایسنا به نقل از پایگاه خبری هابر ترک گفتگوی روسای جمهور دو کشور در باره حوادث اخیر در ایران را منعکس کرده است. ایسنا همچنین به بیانیه وزارت خارجه ترکیه اشاره کرده که در آن ضمن تاکید بر اهمیت حفظ صلح و ثبات اجتماعی در ایران، در خصوص پایان یافتن هرچه زودتر ناآرامی ها ابراز امیدواری شده است.
در این بیانیه آمده است: «آنکارا درباره گزارشات مربوط به اعتراضها در ایران که از روز 28 دسامبر 2017 آغاز شده و در آن افرادی کشته و ساختمانهای عمومی تخریب شدهاند، نگران است. ما امیدواریم که درک مشترک و آرامش هر چه زودتر در این کشور حاصل شود.»
بخش ترکی شبکه خبری سی ان ان نیز روز چهارشنبه به نقل از مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا حامی تظاهرات ضد دولتی در ایران هستند.
به گزاری این شبکه خبری وزیر خارجه ترکیه همچنین تاکید کرده است که کشورش مخالف هرگونه مداخله خارجی در ایران است.
تظاهرات طرفداران حکومت در ایران
تظاهرات از صبح روز چهارشنبه برای محکوم کردن اعتراض ها و ناآرامی های چند روز گذشته در خیابان های چند شهر ایران آغاز شد. تلویزیون دولتی ایران با انتشار تصاویری از برپایی تظاهرات در شهرهای اصفهان، قم، اهواز، اراک، کرمانشاه، همدان، ایلام، مراغه، گرگان، آستانه، بجنورد، زابل، بوشهر، خرم آباد، گلپایگان، خمینی شهر، شهرضا، آران، بیدگل و هرمزگان خبر داده است.
خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی اعلام کرد دهها هزار نفر به طرفداری از رژیم و برای محکوم کردن ناآرامی ها در چندین شهر ایران دست به تظاهرات زدند.
در این گزارش آمده است که تظاهرکنندگان با حمل پلاکاردهایی در محکومیت عاملان ناآرامی ها، شعارهایی «مرگ بر آمریکا»، «مرگ بر اسرائیل» و «مرگ بر مناقق» سر دادند. خبرگزاری فرانسه با اشاره به اینکه تظاهرات روز چهارشنبه پس از سپری شدن یک روز آرام در پایتخت برگزار شده است، نوشت: حسن روحانی، رئیس جمهور ایران پیشتر عاملان ناآرامی ها را «اقلیتی کوچک» توصیف و تصریح کرده بود که مردم پاسخ آنها را خواهند داد.
اختلال موقت شبکه اینترنت در تهران
گزارش ها از تهران حاکی است که شبکه اینترنت سه شنبه شب در برخی نقاط پایتخت برای ساعاتی از دسترس خارج شد.
این درحالیست که خبرگزاری ایسنا به نقل از علیرضا رحیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اعلام کرده که فیلترینگ تلگرام و اینستاگرام روز جمعه برداشته می شود. علیرضا رحیمی با انتشار مطلبی در کانال تلگرامی خود تصریح کرد: «جلسات شورای امنیت کشور (شاک) بی وقفه در حال برگزاری است و رییس جمهور بخشی از اختیارات لازم را به وزیر کشور تفویض کرده است. همچنین مسدود کردن تلگرام و اینستاگرام مقطعی است و احتمالا در روز جمعه رفع انسداد شوند.»
وزیر ارتباطات نیز روز سه شنبه با انتشار پیامی در توییتر ضمن عذرخواهی از محدودیت های ایجاد شده برای استفاده از اینترنت و شبکه های اجتماعی از تلاش برای رفع این محدودیت ها خبر داده بود.
افزایش تعداد دستگیر شدگان و تشدید تدابیر پیشگیرانه
درحالیکه بر اساس آمار رسمی مننتشر شده تاکنون بیست و یک تن در جریان درگیریهای اخیر در ایران کشته شده اند شمار افراد دستگیر شده در شهرهای مختلف از مرز چهارصد نفر عبور کرده است.
به گفته رسانه های ایران تنها دویست تن از این افراد در جریان تجمعات روزهای گذشته در محدوده خیابان انقلاب و ولیعصر تهران دستگیر شده اند. برخی گزارش ها نیز حاکی است که چهار عضو شورای صنفی دانشگاه تهران پس از اعتراض های اخیر و تنش میان بخشی از دانشجویان با نیروهای امنیتی دستگیر شده اند.
دادستانی کرمانشاه اعلام کرده است که عوامل اصلی هدایت آشوبهای خیابانی در این استان دستگیر شدند. به گزارش تسنیم دادستان عمومی و انقلاب کرمانشاه در اطلاعیه اعلام کرد: «تاکنون تعداد قابل توجهی از عوامل اصلی تحریک به ایجاد تجمع و هدایت آشوبهای خیابانی دستگیر شدهاند و از عموم شهروندان فهیم نیز انتظار دارد در شناسایی و معرفی این افراد با پلیس و نیروهای امنیتی همکاری کنند و اینکه تمامی اقدامات اشخاص فعال در شکلگیری و هدایت تجمعات غیرقانونی با ابزارهای فنی تحت رصد دقیق قرار دارد که ممکن است بنا به ملاحظاتی بلافاصله بر مبنای یافتههای میدانی اقدام به دستگیری افراد نشود.»
*برای اطلاع از حوادث روز ششم اعتراض ها و ناآرمی های ایران روی اینمطلبکلیک کنید*.
ادامه واکنش بین المللی
بریتانیا روز سه شنبه باردیگر به تنش های اخیر در ایران واکنش نشان داد و خواستار گفتگو با معترضان شد. سخنگوی ترزا می، نخست وزیر بریتانیا اعلام کرده که کشورش از مقام های ایران می خواهد به خواسته های مشروع معترضان توجه کند و با آنها وارد گفتگویی معنادار شود.
کانادا نیز ضمن تاکید بر حق اساسی مردم ایران برای اعتراض مسالمت آمیز خواستار احترام به خواسته های متعرضان شده است. وزارت امور خارجه کانادا در بیانیه ای از مقامات ایران خواست به حقوق دمکراتیک و انسانی افراد معترض احترام بگذارد.
آلمان ضمن تاکید بر اینکه تحولات ایران را با نگرانی دنبال می کند از تهران خواست به شیوه ای مناسب و احترام آمیز به خواست معترضان به مشکلات اقتصادی پاسخ دهد.
اولریکه دمر، سخنگوی دولت آلمان اعلام کرد کشورش تظاهرات شجاعانه بر ضد معضلات اقتصادی وسیاسی در شهرهای ایران را مشروع و قانونی قلمداد می کند و برای معترضان احترام قائل است. وی همچنین در ادامه با اشاره به خبرهای منتشر شده در خصوص قربانیان شش روز اخیر ناآرامی ها از مقامات ایرانی خواست ضمن گشایش گفتگو با تظاهرکنندگان پاسخی مناسب به خواسته های آنان بدهد.
فدریکا موگرینی در واکنش به ناآرامی های ایران از تلفات انسانی مرتبط با جنبش اعتراضی ابراز نگرانی کرد و کلیه طرف ها را به خودداری از توسل به خشونت دعوت کرد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به اینکه طی روزهای گذشته با مقامات ایران در تماس بوده است، خاطرنشان کرد: «تظاهرات مسالمت آمیز و آزادی بیان جزو حقوق بنیادین و اساسی است که باید در همه کشورها به آن توجه شود و ایران در این زمینه استثناء نیست.»
خانم موگرینی در ادامه تاکید کرد اتحادیه اروپا تظاهرات در ایران را از نزدیک دنبال می کند و نگران افزایش موج خشونت و بالارفتن شمار تلفات انسانی است.
تظاهرات پراکنده در تهران و چند شهر دیگر
برخی منابع در شبکه های اجتماعی با انتشار ویدیویی از تهران خبر دادهاند که تعدادی از منتقدان به نظام جمهوری اسلامی با اجتماع و برپایی تظاهرات در سه راه جمهوری اقدام به سردادن شعارهایی در تمجید از رضا شاه پهلوی کردهاند. یورونیوز امکان تایید صحت و درستی این خبر را در اختیار ندارد.
همچنین از گوهر دشت کرج در استان البرز نیز خبرهایی مبنی بر برپایی تظاهرات اعتراض آمیز گزارش شده است.
این درحالی است که ناصربخت معاون سیاسی انتظامی فرمانداری تهران در ایسنا خبر از «آرامش کامل» و «برقراری امنیت» در پایتخت طی روز سه شنبه داده و تصریح کرده که در هیچ یک از نقاط شهر تجمعی رخ نداده است.
تصاویر منتشر شده از سطح شهر تهران حاکی است که نیروهای امنیتی و یگان های ویژه ضد شورش در نقاط مختلف پایتخت مستقر شده و اوضاع شهر را به دقت تحت کنترل دارند.
براساس گزارشهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی برخی شهرهای ایران از جمله مسجد سلیمان و خمینیشهر به ترتیب در استانهای خوزستان و اصفهان و نیز شهرهای خرم آباد، ماهشهر، ایذه و آبادان صحنه اعتراضها و درگیریهای پراکنده بودهاند.
خبرگزاری صدا و سیما نیز در گزارشی از تیراندازی به ساختمان فرمانداری لنجان خبر داده است. بر اساس این گزارش در این حمله که توسط دو فرد مسلح موتوسوار صورت گرفته شیشههای کیوسک نیروی انتظامی خرد شده اما هیچ فردی در این حادثه مجروح نشده است.